Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Żywność ultraprzetworzona wiąże się ze zwiększonym ryzykiem sarkopenii

Żywność ultraprzetworzona wiąże się ze zwiększonym ryzykiem sarkopenii

W przekrojowym badaniu opublikowanym w czasopiśmie Granice w żywieniu, Naukowcy z Chin zbadali możliwy związek między masą mięśniową a spożyciem ultraprzetworzonej żywności (UPF) wśród dorosłych w USA. Odkryli, że spożycie UPF było liniowo powiązane z ryzykiem małej masy mięśniowej u dorosłych, co wskazywało, że spożycie UPF jest potencjalnym czynnikiem ryzyka atrofii mięśni.

Pobyt: Spożywanie ultraprzetworzonej żywności wiąże się ze zmniejszeniem masy mięśniowej u dorosłych w młodym i średnim wieku: badanie przekrojowe przeprowadzone przez NHANESy

tło

UPF to produkty spożywcze wytwarzane przemysłowo, które zawierają wysoki poziom cukru, soli, dodatków i niezdrowych tłuszczów. Jak sama nazwa wskazuje, poddawane są kilku rundom przetwarzania w celu poprawy smaku, trwałości i wygody, co skutkuje ich łatwą dostępnością i zwiększoną popularnością w ostatnich latach. UPF często nie mają wartości odżywczej całej żywności i są powiązane z otyłością, cukrzycą typu 2 i chorobami układu krążenia. Dlatego organizacje zdrowia publicznego wzywają do ograniczenia spożycia UPF w celu promowania lepszych wyników zdrowotnych.

Dystrofia mięśniowa, stan związany ze starzeniem się, polega na stopniowym spadku masy i siły mięśni. Chociaż trening oporowy jest kluczową strategią walki z atrofią mięśni, wybory żywieniowe również odgrywają ważną rolę. Wiadomo, że niska masa mięśniowa jest czynnikiem warunkującym wyniki zdrowotne i ryzyko śmiertelności. Dowody sugerują, że na małą masę mięśniową wpływa kilka czynników, w tym historia karmienia piersią, genetyka, masa urodzeniowa, poziom aktywności fizycznej, status społeczno-ekonomiczny, historia chorób i odżywianie.

Nadmierne spożycie UPF wzbudziło obawy o zdrowie mięśni ze względu na zwiększone spożycie dodatków do żywności, niedobory żywieniowe i potencjalny wpływ UPF na mikroflorę jelitową. Dlatego też badacze biorący udział w tym badaniu starali się zbadać związek między spożyciem UPF a masą mięśniową u dorosłych, aby uzyskać wgląd w strategie zapobiegania atrofii mięśni.

O badaniu

W bieżącym badaniu przekrojowym przeanalizowano dane z Narodowego Badania Zdrowia i Żywienia (NHANES). Do badania włączono osoby w wieku 20–59 lat z cykli 2011–2018. Zastosowanie określonych kryteriów włączenia i wykluczenia dało wielkość próby wynoszącą 10 255 osób.

READ  Nowy układ napędowy umożliwia samolotom osiągnięcie prędkości do 17 mah

Dane dotyczące diety zebrano na podstawie 24-godzinnych osobistych rozmów o diecie. UPF zidentyfikowano w bazie danych żywności i składników odżywczych do badań dietetycznych (FNDDS) przy użyciu systemu klasyfikacji NOVA. UPF określono ilościowo (jako odsetek całkowitego dziennego spożycia energii/gramy) w kategoriach %kcal i %g.

Każdemu uczestnikowi zmierzono wzrost, masę ciała i wskaźnik masy ciała (BMI). Masę beztłuszczową wyrostka robaczkowego (ALM), substytut masy mięśni szkieletowych, oceniano za pomocą absorpcjometrii rentgenowskiej o podwójnej energii (DXA). Pierwszorzędowym rezultatem było zmniejszenie masy mięśniowej, zdefiniowane jako ALM/BMI <0,512 dla kobiet i <0,789 dla mężczyzn. W analizie wrażliwości uwzględniono zaktualizowane definicje Europejskiej Grupy Roboczej ds. Dystrofii Mięśni u Osób Starszych (EWGSOP2), Azjatyckiej Grupy Roboczej ds. Sarkopenii (AWGS2) i Międzynarodowej Grupy Roboczej ds. Sarkopenii (IWGS).

W modelach wieloczynnikowych dostosowano różne cechy socjodemograficzne, czynniki stylu życia (np. spożycie alkoholu, palenie tytoniu, aktywność fizyczną), choroby przewlekłe i biomarkery układu moczowego. Do analizy statystycznej wykorzystano liniowy szereg Taylora, Studenta R– Testowanie, wartości procentowe i średnie ważone, testy chi-kwadrat ważone ankietą, regresja logistyczna, iloraz szans i analizy wrażliwości.

Diagram Venna przedstawiający nakładanie się częstości występowania małej masy mięśniowej według różnych definicji FNIH, EWGSOP2, AWGS i IWGS.Diagram Venna przedstawiający nakładanie się częstości występowania małej masy mięśniowej według różnych definicji FNIH, EWGSOP2, AWGS i IWGS.

Wyniki i dyskusja

Ważoną częstość występowania małej masy mięśniowej obliczono na 7,65%. Podobne proporcje spożycia kalorii w UPF zaobserwowano u osób z prawidłową i niską masą mięśniową (55,70% vs. 54,62%). Osoby z niską masą mięśniową to zazwyczaj osoby starsze, mężczyźni, o niższych dochodach, niższym poziomie wykształcenia i niższym spożyciu alkoholu. Wykazali także częstsze występowanie różnych schorzeń, niższe całkowite spożycie energii i białka oraz niższy współczynnik filtracji kłębuszkowej (w skrócie szacowany współczynnik filtracji kłębuszkowej). Stwierdzono istotne liniowe powiązania pomiędzy spożyciem UPF a zmniejszeniem masy mięśniowej (ogółem P = 0,0117). Po uwzględnieniu czynników zakłócających, uczestnicy, którzy spożywali najwyższe UPF, wykazali o 60% zwiększone ryzyko małej masy mięśniowej i niskiego ALM/BMI. Analiza wrażliwości potwierdziła te ustalenia, z wyjątkiem definicji IWGS, gdzie związek między wysokim spożyciem UPF a małą masą mięśniową nie był istotny statystycznie.

READ  Potwierdzone czasy poważnie odrzucają roszczenia dotyczące szczepionek | Pune News

Nowe badanie zostało wzmocnione dużą wielkością próby, wszechstronną oceną spożycia UPF, zastosowaniem DXA do pomiaru masy mięśniowej oraz uwzględnieniem wielu definicji diagnostycznych dystrofii mięśniowej. Ograniczenia badania wynika jednak z braku wniosków przyczynowych, potencjalnego błędu systematycznego w gromadzeniu danych dotyczących diety, potencjalnej błędnej klasyfikacji UPF i uproszczonej klasyfikacji aktywności fizycznej.

Wniosek

Podsumowując, badanie podkreśla wyraźny związek między spożyciem UPF a masą mięśniową. Potencjalny negatywny wpływ UPF na masę mięśniową ujawniony w tych wynikach podkreśla znaczenie interwencji żywieniowych w celu promowania zdrowia mięśni. Zmniejszenie spożycia UPF może być skuteczną strategią zapobiegania zmniejszeniu masy mięśniowej u dorosłych, co prowadzi do poprawy sprawności fizycznej w późniejszym życiu.