Naukowcy z Osaka Metropolitan University użyli prostego, obiektywnie opracowanego w Japonii indeksu żywieniowego zwanego Indeksem Ryzyka Żywienia (NRI), aby ujawnić podejrzewany, od dawna niezweryfikowany związek między sarkopenią a niedożywieniem u pacjentów ze schyłkową niewydolnością nerek. Ich odkrycia potwierdziły, że niedożywienie przyczynia się do sarkopenii, którą NRI może wykryć.
Pacjenci ze schyłkową niewydolnością nerek poddawani dializie (MHD) często cierpią na niedożywienie i hemoglobinurię, formę dystrofii mięśniowo-szkieletowej, która powoduje zawyżony wskaźnik śmiertelności. Rozszyfrowanie od dawna podejrzewanego związku między niedożywieniem a sarkopenią wprawiło badaczy w zakłopotanie z powodu braku diagnostycznego kryterium zdrowia lub stanu odżywienia. Naukowcy z Osaka Metropolitan University zrobili krok w kierunku wyjaśnienia tej zależności za pomocą odpowiedniego i obiektywnego wskaźnika ryzyka dietetycznego opracowanego przez Japonię, nowego podejścia do wczesnego wykrywania sarkopenii u pacjentów z MHD. Ich odkrycia zostały opublikowane w Granice w odżywianiu.
Tradycyjnie badanie niedożywienia u pacjentów z MHD obejmowało złożone narzędzia do badań przesiewowych w zakresie odżywiania, które często wymagają subiektywnej oceny badaczy, co czyni je czasochłonnymi i nieproduktywnymi. Wychodząc poza tę praktykę, zespół badawczy wykorzystał japoński wskaźnik ryzyka żywieniowego (NRI), wskaźnik odżywiania przeznaczony dla pacjentów z MHD. „Wynik NRI jest obliczany na podstawie czterech obiektywnych zmiennych i mierzony rutynowo, a mianowicie kreatyniny, cholesterolu całkowitego, albuminy surowicy i wskaźnika masy ciała” – wyjaśnił dr Masafumi Kurago, pierwszy autor badania. „Wysoki wynik NRI wskazuje na niedożywienie”.
Leukopenia charakteryzuje się utratą masy, siły i funkcji mięśni. Naukowcy zebrali dane dotyczące wyników NRI, masy mięśniowej, siły mięśni i sprawności fizycznej dla 315 pacjentów z MHD, których podzielono na grupy niskiego i średniego/wysokiego ryzyka zgodnie z ich wynikami NRI. U pacjentów z niską masą mięśniową, ze słabą siłą mięśni lub obniżoną sprawnością fizyczną rozpoznano sarkopenię. Uznano, że osoby ze wszystkimi trzema schorzeniami mają ciężką sarkopenię.
Wyniki analizy regresji wielokrotnej wskazują na istotne zależności między wynikiem NRI lub grupą średniego/wysokiego ryzyka na podstawie wyniku NRI a sarkopenią i ciężką sarkopenią, a także zmniejszoną masą mięśniową, siłą i sprawnością fizyczną. Odkrycia te potwierdzają, że złe odżywianie przyczynia się do sarkopenii i to poprzez zmniejszenie masy mięśniowej, siły i sprawności fizycznej pacjentów z MHD. Ponadto wyniki wskazują na przydatność wyniku NRI jako narzędzia do wykrywania sarkopenii.
„Nasze odkrycia sugerują, że wynik NRI jest prostym i obiektywnym narzędziem przesiewowego badania żywieniowego do wczesnego wykrywania sarkopenii” – podsumował dr Curagu. „Ważny związek między niedożywieniem a sarkopenią stwierdzony w naszym badaniu wskazuje również na potrzebę strategii terapeutycznych ukierunkowanych na stan odżywienia, aby zapobiec wystąpieniu i progresji sarkopenii”.
Źródło historii:
Materiały Wstęp do Uniwersytet Metropolitalny w Osace. Uwaga: Treść można modyfikować w zależności od stylu i długości.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków