Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Złe odżywianie łączy chorobę nerek i osłabienie mięśni!

Naukowcy z Osaka Metropolitan University użyli prostego, obiektywnie opracowanego w Japonii indeksu żywieniowego zwanego Indeksem Ryzyka Żywienia (NRI), aby ujawnić podejrzewany, od dawna niezweryfikowany związek między sarkopenią a niedożywieniem u pacjentów ze schyłkową niewydolnością nerek. Ich odkrycia potwierdziły, że niedożywienie przyczynia się do sarkopenii, którą NRI może wykryć.

Pacjenci ze schyłkową niewydolnością nerek poddawani dializie (MHD) często cierpią na niedożywienie i hemoglobinurię, formę dystrofii mięśniowo-szkieletowej, która powoduje zawyżony wskaźnik śmiertelności. Rozszyfrowanie od dawna podejrzewanego związku między niedożywieniem a sarkopenią wprawiło badaczy w zakłopotanie z powodu braku diagnostycznego kryterium zdrowia lub stanu odżywienia. Naukowcy z Osaka Metropolitan University zrobili krok w kierunku wyjaśnienia tej zależności za pomocą odpowiedniego i obiektywnego wskaźnika ryzyka dietetycznego opracowanego przez Japonię, nowego podejścia do wczesnego wykrywania sarkopenii u pacjentów z MHD. Ich odkrycia zostały opublikowane w Granice w odżywianiu.

Tradycyjnie badanie niedożywienia u pacjentów z MHD obejmowało złożone narzędzia do badań przesiewowych w zakresie odżywiania, które często wymagają subiektywnej oceny badaczy, co czyni je czasochłonnymi i nieproduktywnymi. Wychodząc poza tę praktykę, zespół badawczy wykorzystał japoński wskaźnik ryzyka żywieniowego (NRI), wskaźnik odżywiania przeznaczony dla pacjentów z MHD. „Wynik NRI jest obliczany na podstawie czterech obiektywnych zmiennych i mierzony rutynowo, a mianowicie kreatyniny, cholesterolu całkowitego, albuminy surowicy i wskaźnika masy ciała” – wyjaśnił dr Masafumi Kurago, pierwszy autor badania. „Wysoki wynik NRI wskazuje na niedożywienie”.

Leukopenia charakteryzuje się utratą masy, siły i funkcji mięśni. Naukowcy zebrali dane dotyczące wyników NRI, masy mięśniowej, siły mięśni i sprawności fizycznej dla 315 pacjentów z MHD, których podzielono na grupy niskiego i średniego/wysokiego ryzyka zgodnie z ich wynikami NRI. U pacjentów z niską masą mięśniową, ze słabą siłą mięśni lub obniżoną sprawnością fizyczną rozpoznano sarkopenię. Uznano, że osoby ze wszystkimi trzema schorzeniami mają ciężką sarkopenię.

READ  Interwencje poprawiające jakość zmniejszają różnice w stosowaniu CGM w cukrzycy typu 1

Wyniki analizy regresji wielokrotnej wskazują na istotne zależności między wynikiem NRI lub grupą średniego/wysokiego ryzyka na podstawie wyniku NRI a sarkopenią i ciężką sarkopenią, a także zmniejszoną masą mięśniową, siłą i sprawnością fizyczną. Odkrycia te potwierdzają, że złe odżywianie przyczynia się do sarkopenii i to poprzez zmniejszenie masy mięśniowej, siły i sprawności fizycznej pacjentów z MHD. Ponadto wyniki wskazują na przydatność wyniku NRI jako narzędzia do wykrywania sarkopenii.

„Nasze odkrycia sugerują, że wynik NRI jest prostym i obiektywnym narzędziem przesiewowego badania żywieniowego do wczesnego wykrywania sarkopenii” – podsumował dr Curagu. „Ważny związek między niedożywieniem a sarkopenią stwierdzony w naszym badaniu wskazuje również na potrzebę strategii terapeutycznych ukierunkowanych na stan odżywienia, aby zapobiec wystąpieniu i progresji sarkopenii”.

Źródło historii:

Materiały Wstęp do Uniwersytet Metropolitalny w Osace. Uwaga: Treść można modyfikować w zależności od stylu i długości.