Według badania zdrowa dieta nie ma wpływu na ryzyko raka prostaty, podczas gdy zła dieta może zwiększać ryzyko raka prostaty. Wyniki badań podano w BJU International. W badaniu oceniono dietę 15 296 mężczyzn rekrutowanych w Hiszpanii w latach 1992-1996. W ciągu 17 lat obserwacji wśród tych mężczyzn wykryto 609 przypadków raka prostaty. Diety zostały podzielone na trzy typy: Zachodnia, Dyskretna i Śródziemnomorska.
{{^ userSubscribe}} {{/ userSubscribe}}
{{^ userSubscribe}} {{/ userSubscribe}}
Wysokie spożycie wysokotłuszczowych produktów mlecznych, przetworzonego mięsa, rafinowanych produktów zbożowych, słodyczy, napojów kalorycznych, gotowych posiłków i sosów było związane z zachodnim wzorcem żywieniowym, podczas gdy niskie spożycie niskotłuszczowych produktów mlecznych i produktów pełnoziarnistych było związane z zachodnim wzór diety. wschodni styl jedzenia.
Rozważny sposób żywienia charakteryzował się dużym spożyciem niskotłuszczowych produktów mlecznych, warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych i soków. Dieta śródziemnomorska zawiera dużo owoców morza, warzyw, roślin strączkowych, gotowanych ziemniaków, owoców, oliwek i olejów roślinnych, ale rozważna dieta śródziemnomorska nie miała wpływu na ryzyko raka prostaty, podczas gdy dieta zachodnia miała negatywny wpływ. Efekt ten wykazano tylko w przypadku agresywnych guzów.
„Nasze wyniki wskazują, że unikanie niezdrowych nawyków żywieniowych może być najlepszą strategią żywieniową w zapobieganiu agresywnemu rakowi prostaty” – powiedziała główna autorka Adela Castillo Pastor z Instytutu Zdrowia Karola III i CIBERESP w Hiszpanii. „Zastąpienie produktów żywieniowych pochodzących z diety typu zachodniego produktami charakterystycznymi dla diety śródziemnomorskiej może również zmniejszyć ryzyko rozwoju innych chorób przewlekłych” – dodaje współautorka, dr Marina Polan,
{{^ userSubscribe}} {{/ userSubscribe}}
{{^ userSubscribe}} {{/ userSubscribe}}
„Informacje dostarczone przez hiszpańską grupę European Prospective Investigation on Cancer and Nutrition — lub EPIC — przyczyniły się do poprawy wiedzy naukowej na temat związku między dietą, rakiem i innymi chorobami przewlekłymi” — dodała współautorka María José Sanchez, MD, Doktor, wykładowca w Andaluzyjskiej Szkole Zdrowia Publicznego, dyrektor naukowy ibs.GRANADA i badacz w CIBERESP w Hiszpanii.
Ta historia została opublikowana z kanału agencji informacyjnej bez zmian w tekście. Zmienił się tylko adres.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków