Zielona dieta śródziemnomorska (MED) znacznie zmniejsza trzewną tkankę tłuszczową, rodzaj tłuszczu wokół narządów wewnętrznych, który jest znacznie bardziej niebezpieczny niż dodatkowe „opony” wokół talii. W szeroko zakrojonym klinicznym badaniu interwencyjnym — DIRECT PLUS — porównano zieloną dietę śródziemnomorską z dietą śródziemnomorską i zdrową dietą. Analiza post hoc wykazała, że zielona dieta śródziemnomorska zmniejszyła trzewną tkankę tłuszczową o 14%, dieta śródziemnomorska o 7%, a zdrowa dieta o 4,5%. Badanie zostało opublikowane w Medycyna BMC.
Redukcja trzewnej tkanki tłuszczowej jest prawdziwym celem odchudzania, ponieważ jest ważniejszym wskaźnikiem niż waga czy obwód talii. Tłuszcz trzewny gromadzi się z czasem między narządami i wytwarza hormony i toksyny związane z chorobami serca, cukrzycą, demencją i przedwczesną śmiercią.
Poszukiwania prowadzono profesor Iris Shay z Ben-Gurion University of the Negev w Izraelu, adiunkt Harvard School of Public Health i emerytowany profesor Uniwersytetu w Lipsku w Niemczech wraz ze swoją doktorantką dr Hellą Zelicą i jej włoskimi, niemieckimi i amerykańskimi kolegami.
Eksperymentalny zespół badawczy DIRECT-PLUS jako pierwszy wprowadził koncepcję zielonej diety śródziemnomorskiej. Ta zmodyfikowana dieta MED jest bogatsza w dietetyczne polifenole i zawiera mniej czerwonego/przetworzonego mięsa niż tradycyjna zdrowa dieta MED. Oprócz codziennego jedzenia orzechów włoskich (28 gramów), uczestnicy wypijali 3-4 filiżanki zielonej herbaty dziennie i 100 gramów (mrożonych kostek) wstrząśniętej zielonej rzęsy dziennie. Wodna zielona rzęsa jest bogata w biodostępne białko, żelazo, B12, witaminy, minerały, polifenole i alternatywne mięsa.
Zespół wykazał we wcześniejszych badaniach, że zielona dieta MED ma szereg korzystnych skutków, począwszy od mikrobiomu, a skończywszy na chorobach zwyrodnieniowych związanych z wiekiem.
W 18-miesięcznym badaniu wzięło udział 294 uczestników.
Zdrowy tryb życia to solidna podstawa każdego programu odchudzania. Z wyników naszego eksperymentu dowiedzieliśmy się, że jakość pożywienia jest równie ważna jak liczba spożywanych kalorii.Dzisiaj celem jest zrozumienie mechanizmów działania różnych składników odżywczych, na przykład pozytywnych, takich jak polifenole, i negatywnych, takich jak puste węglowodanów i przetworzonego czerwonego mięsa, na częstość różnicowania się komórek tłuszczowych i ich agregację w jelitach.
profesor Iris Shay z Uniwersytetu Ben Guriona na Negewie w Izraelu
„Redukcja trzewnej tkanki tłuszczowej o 14% to nie lada wyczyn przy prostych zmianach w diecie i stylu życia. Odchudzanie jest znaczącym celem tylko wtedy, gdy towarzyszą mu imponujące wyniki w redukcji tkanki tłuszczowej” – zauważa dr Hela Zelica.
źródło:
Odniesienie do czasopisma:
Zelicha, H., i in. (2022) Wpływ diety śródziemnomorskiej o wysokiej zawartości polifenoli na otyłość trzewną: randomizowane badanie kontrolowane DIRECT PLUS. Medycyna BMC. doi.org/10.1186/s12916-022-02525-8.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków