Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Zdrowa dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko raka u kobiet w średnim wieku

Zdrowa dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko raka u kobiet w średnim wieku

Badanie wykazało, że zdrowa dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko raka piersi o 14%.

Badania pokazują, że dieta wysokiej jakości jest ważna w zapobieganiu rakowi piersi

Istnieją dowody na to, że żywność, którą spożywamy, może wpływać na prawdopodobieństwo zachorowania na raka, ale nie zawsze jest jasne, które produkty lub nawyki żywieniowe są najskuteczniejsze w zmniejszaniu ryzyka zachorowania na raka. Jak wynika z ostatnich badań, jakość żywności lub ogólny stan zdrowia mogą być krytyczne.

Stwierdzono, że zdrowa dieta wegańska wiąże się z 14% niższym ryzykiem raka piersi, podczas gdy niezdrowa dieta wegańska wiązała się z 20% wyższym ryzykiem, zgodnie z badaniem, które opierało się na danych od ponad 65 000 kobiet po menopauzie. Kobiety, które są śledzone od ponad dwóch dekad. We wszystkich podtypach raka piersi wyniki były podobne.

„Odkrycia te podkreślają, że zwiększenie spożycia zdrowej żywności roślinnej i zmniejszenie spożycia mniej zdrowej żywności roślinnej i zwierzęcej może pomóc w zapobieganiu wszelkim rodzajom raka piersi” – powiedział Sanam Shah, doktorant w Centrum Badań Epidemiologii i Populacji. Zdrowie na Université Paris-Saclay, Inserm, Gustave Roussy, Francja, główny autor badania. Shah przedstawił wyniki na NUTRITION 2022 LIVE ONLINE, głównym dorocznym spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Dietetycznego, które odbyło się 14-16 czerwca.

Kilka wzorców żywieniowych, w tym dieta zachodnia, dieta śródziemnomorska i dieta roślinna, było przedmiotem wcześniejszych badań dotyczących ryzyka zachorowania na raka. Chociaż niektóre badania twierdzą, że diety z niewielką ilością mięsa lub bez mięsa są korzystne, dowody są nieco sprzeczne. W nowym badaniu naukowcy skupili się na rozróżnieniu pokarmów roślinnych, które zostały ocenione jako najmniej zdrowe, takich jak soki owocowe, rafinowane ziarna, ziemniaki, napoje słodzone cukrem i desery oraz zdrowe pokarmy roślinne, takie jak produkty pełnoziarniste. Owoce, warzywa, orzechy, rośliny strączkowe, oleje roślinne, herbata lub kawa.

„Różną rzeczą w naszym badaniu jest to, że możemy oddzielić wpływ jakości żywności pochodzenia roślinnego, co nie było przedmiotem poprzednich badań dotyczących innych wzorców żywieniowych” – powiedział Shah. „Oceniając zdrową, niezdrową i zwierzęcą żywność, wszechstronnie przeanalizowaliśmy spożycie żywności, biorąc pod uwagę„ zdrowie ”grup żywności”.

Naukowcy przeanalizowali dane 65 574 kobiet w okresie menopauzy mieszkających we Francji, które wypełniły kwestionariusze dietetyczne w 1993 i 2005 roku i były obserwowane przez średnio 21 lat. W okresie badania u 3968 uczestników badania zdiagnozowano raka piersi. Porównanie zachorowalności na raka piersi wśród kobiet stosujących dietę o różnej jakości ujawniło istotne różnice w ryzyku zachorowania na raka między osobami stosującymi zdrową i niezdrową dietę.

Naukowcy wykorzystali 18 grup żywności do oceny przestrzegania przez uczestników diety roślinnej w porównaniu do diety zwierzęcej oraz spożywania przez nich zdrowej i mniej zdrowej żywności. Shah zauważył, że dieta wegetariańska nie jest równa diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, ale raczej opisuje ogólny nacisk na pokarmy roślinne nad pokarmami zwierzęcymi.

Chociaż odkrycia sugerują, że wybór zdrowej żywności pochodzenia roślinnego może być korzystny w zapobieganiu nowotworom, Shah zauważył, że potrzebne są dalsze badania, aby ocenić powiązania między dietą a ryzykiem zachorowania na raka w różnych populacjach, w szczególności w celu ustalenia związku przyczynowego.

SPOTKANIE: ODŻYWIANIE 2022 NA ŻYWO ONLINE

READ  Genotypy mogą mieć wpływ na to, kiedy u pacjentów z DMD wystąpi utrata mobilności