Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Zdrowa dieta może zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia u osób, które przeżyły raka piersi

Zdrowa dieta może zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia u osób, które przeżyły raka piersi

Przestrzeganie zdrowej diety może zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia u osób, które przeżyły raka piersi. Według niedawnego badania opublikowanego przez Ergas i wsp Spektrum raka JNCI.

tło

Choroby układu krążenia są jedną z głównych przyczyn zgonów niezwiązanych z rakiem piersi wśród pacjentek chorych na raka piersi. W Stanach Zjednoczonych ponad 3,8 miliona kobiet przeżyło raka piersi, a wiele z nich jest obarczonych większym ryzykiem rozwoju chorób układu krążenia niż kobiety, które nie chorowały na raka piersi. Jest to prawdopodobnie spowodowane kardiotoksycznym działaniem leczenia raka piersi, a także powszechnymi czynnikami ryzyka zarówno raka piersi, jak i chorób układu krążenia, takimi jak starzenie się, brak ruchu i palenie. Zalecenia żywieniowe dla osób, które wyzdrowiały z raka piersi, są obecnie ograniczone i do niedawna opierały się głównie na badaniach związanych z zapobieganiem nowotworom.

Metody i wyniki badań

W najnowszym badaniu naukowcy wykorzystali dane z badania Pathways do zbadania potencjalnych powiązań między jakością diety a występowaniem zdarzeń sercowo-naczyniowych wśród 3415 pacjentek, u których w latach 2005–2013 zdiagnozowano inwazyjnego raka piersi i które monitorowano do 2021 r.

Aby ocenić jakość diety, badacze zastosowali system punktacji oparty na Dietary Approach to Stop Hypertension (DASH) – który zaleca spożywanie owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych, chudego białka, niskotłuszczowych produktów mlecznych oraz ograniczenie sodu i czerwonych oraz przetworzonych produktów. mięso. I napoje słodzone cukrem. Dieta DASH jest podobna do diety zalecanej przez American Cancer Society. W badaniu oceniano zdrowie układu sercowo-naczyniowego związane z tymi dwiema dietami, a także dietą roślinną, Indeksem Zdrowego Odżywiania 2020 i Alternatywną Dietą Śródziemnomorską.

Naukowcy odkryli, że pacjentki, których dieta była podobna do diety DASH w momencie rozpoznania raka piersi, miały o 47% niższe ryzyko niewydolności serca, o 23% mniejsze ryzyko arytmii, o 23% mniejsze ryzyko zatrzymania krążenia i 23% mniejsze ryzyko zatrzymania krążenia. % niższe ryzyko niewydolności serca 21% ryzyko zawału serca. Zmniejszone ryzyko chorób zastawkowych serca i o 25% mniejsze ryzyko żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej w porównaniu do osób, których dieta była mniej zgodna z dietą DASH.

READ  Nowe badanie ma na celu poprawę leczenia pacjentów otrzymujących opiekę u schyłku życia

W dodatkowej analizie naukowcy odkryli, że większe spożycie niskotłuszczowych produktów mlecznych zmniejszyło ryzyko śmiertelności związanej z chorobami układu krążenia po uwzględnieniu wszystkich innych grup żywności. Zauważyli również, że związek między dietą DASH a chorobami układu krążenia wydaje się być modyfikowany przez rodzaj chemioterapii, jaką otrzymują pacjenci. Na przykład u pacjentów, których leczenie obejmowało antracykliny i przestrzegali diety ściśle powiązanej z dietą DASH, ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych było niższe w porównaniu z osobami mniej przestrzegającymi tej diety – zależność ta nie była widoczna w przypadku pacjentów otrzymujących inne rodzaje chemioterapii.

Wnioski

„Nasze odkrycia sugerują, że musimy zacząć rozmawiać z osobami, które przeżyły raka piersi, na temat potencjalnych korzyści dla serca wynikających ze stosowania diety DASH” – podkreślił główny autor badania. Isaac J. Ergas, dr, MPH, MSZ, pracownik naukowy w Kaiser Permanente. „Wiemy, że osoby, które wyzdrowiały z raka piersi, są obarczone wysokim ryzykiem rozwoju chorób układu krążenia, a dieta może pomóc w poprawie ogólnego stanu zdrowia tej populacji” – podsumował.

ujawnienie: Pełne informacje na temat autorów badania można znaleźć na stronie academy.oup.com.