Najsilniejsze powiązania z sukcesem lub niepowodzeniem w utracie wagi — niezależnie od BMI — stwierdzono w zdolności genetycznej mikrobiomu jelitowego. Te nowe odkrycia otwierają drzwi do testów diagnostycznych, które mogą zidentyfikować osoby, które mogą schudnąć dzięki zmianom w zdrowym stylu życia, oraz osoby, które mogą potrzebować bardziej rygorystycznych interwencji.
Badacze ISB przyjrzeli się 105 osobom, które uczestniczyły w programie zdrowia konsumentów. Około połowa grupy wykazała stałą utratę wagi i poprawę wskaźników zdrowia metabolicznego. Druga połowa nie zareagowała na interwencję i utrzymała stałą wagę. Mikrobiomy osób, które straciły na wadze, miały wyższe tempo wzrostu bakterii i zostały wzbogacone w geny, które przesuwają składniki odżywcze diety w kierunku wzrostu komórek bakteryjnych. Odwrotnie, mikrobiomy osób odpornych na utratę wagi miały niższe tempo wzrostu, a także wyższą zdolność do rozkładania niewchłanialnych włókien i skrobi na przyswajalne cukry. Mikroby walczące z utratą wagi są również przygotowane do radzenia sobie z najbardziej zapalnym środowiskiem jelitowym.
Nasze wyniki potwierdzają fakt, że nasz mikrobiom jelitowy jest ważnym filtrem między spożywanym pokarmem a naszym krwioobiegiem. Utrata masy ciała może być szczególnie trudna, gdy bakterie jelitowe spowalniają swój wzrost, jednocześnie rozkładając błonnik pokarmowy na bogate w energię cukry, które przedostają się do krwiobiegu, zanim zostaną sfermentowane do kwasów organicznych przez drobnoustroje”.
Dr Christian Diener, główny autor artykułu
Co ważne, zespół zbadał determinanty skutecznej utraty wagi, które były niezależne od BMI. Osoby z wyższym wyjściowym BMI miały tendencję do większej utraty wagi po interwencji – stan znany jako efekt „regresji do średniej”.
Naukowcy znaleźli pewne bakterie (Prevotel i inne rodzaje Bacteroidetes), które wydają się być bardziej wydajne w wykorzystywaniu produktów rozpadu skrobi i złożonych włókien do napędzania wzrostu, potencjalnie przewyższając organizm w tych małych, bogatych w energię molekułach i zmniejszając energię pobierającą kalorie ze spożywanego pożywienia. Zapewnienie, że nasze drobnoustroje jelitowe są w stanie skutecznie przekształcać cukry odcięte z błonnika pokarmowego w krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe i/lub zmniejszać obfitość genów bakterii rozkładających błonnik w naszych jelitach może pomóc w zapewnieniu lepszych reakcji na utratę wagi na interwencje związane ze stylem życia i poprawę metabolizmu zdrowie.
Profesor nadzwyczajny ISB, dr Sean Gibbons, korespondent artykułu, powiedział. „Dzięki zrozumieniu drobnoustrojów i procesów metabolicznych, które pomagają promować utratę wagi w mikrobiomie jelitowym, możemy zacząć projektować ukierunkowane interwencje prebiotyczne i probiotyczne, które mogą sprawić, że mikrobiom odporny na utratę wagi będzie wyglądał bardziej jak mikrobiom, który pozwala na utratę wagi. „
Źródło:
Numer czasopisma:
Sługa C.; i in. (2021) Podstawowa funkcjonalna sygnatura genowa przewodu pokarmowego związana ze zmienionymi reakcjami na utratę wagi po interwencji zdrowego stylu życia u ludzi. mSystemy. doi.org/10.1128/mSystems.00964-21.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków