- Około 60% dziennych kalorii Amerykanów pochodzi ze spożywania ultraprzetworzonej żywności.
- Poprzednie badania powiązały wysokie spożycie ultraprzetworzonej żywności ze zwiększonym ryzykiem wielu negatywnych problemów zdrowotnych.
- Naukowcy z Uniwersytetu Londyńskiego sugerują, że osoby spożywające większe ilości ultraprzetworzonej żywności mogą być bardziej narażone na rozwój cukrzycy typu 2.
- Naukowcy zauważają również, że można zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, zastępując w swojej diecie żywność ultraprzetworzoną żywnością mniej przetworzoną.
Teraz nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Londyńskiego w Wielkiej Brytanii we współpracy z innymi ekspertami dostarcza dodatkowych dowodów na to, że osoby spożywające więcej ultraprzetworzonej żywności są narażone na zwiększone ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Jednak w badaniu zauważono również, że ryzyko to można zmniejszyć, zastępując w diecie ultraprzetworzoną żywność mniej przetworzoną żywnością.
W tym badaniu naukowcy przeanalizowali spożycie i skutki zdrowotne ultraprzetworzonej żywności w przypadku około 312 000 osób z ośmiu krajów europejskich.
„Żywność ultraprzetworzona jest zwykle wytwarzana z połączenia kilku składników, które przeszły wiele procesów przetwarzania przemysłowego” Samuel Deakin, licencjat z wyróżnieniem (Uniwersytet w Kantabrii), mgr inżnaukowiec kliniczny i doktorant w Centrum Badań nad Otyłością na Wydziale Medycyny University College London, a kierownik tego badania wyjaśnił Wiadomości medyczne dzisiaj.
„Często używają składników, których nie można ugotować w domu, np
Dodał, że problem polega na tym, że:
„Żywność ultraprzetworzona jest wszędzie, łatwo dostępna, tania, wygodna i szeroko sprzedawana. Przykłady obejmują:
Słodkie napoje Dania gotowe, pikantne przekąski (takie jak chipsy ziemniaczane), płatki śniadaniowe i wegetariańskie alternatywy. Często można je rozpoznać po długiej liście składników na opakowaniu i wielu kolorowych markach, a niektóre z nich opatrzone są oświadczeniami żywieniowymi/zdrowotnymi, takimi jak niska zawartość tłuszczu lub wysoka zawartość błonnika.
Uczestników badania obserwowano średnio przez 10,9 lat, a u około 14 000 z nich w tym okresie rozwinęła się cukrzyca typu 2.
Na zakończenie badania Deakin i jego zespół odkryli, że każde 10% zwiększenie zawartości ultraprzetworzonej żywności w diecie danej osoby wiązało się z 17% wzrostem ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2.
Dodatkowo naukowcy odkryli, że zastąpienie żywności wysoko przetworzonej żywnością mniej przetworzoną wiązało się z mniejszą częstością występowania cukrzycy typu 2 w badanej grupie.
„W naszym badaniu istotne/ważne było to, że my […] „Poprzednie badania przyniosły to, czego nie udało się, ale należy je przeprowadzić, aby lepiej zrozumieć ultraprzetworzoną żywność i czy powinniśmy ją wszystkie regulować” – stwierdził Deakin.
„Zagrożenie związane z innymi grupami żywności przetworzonej – żywnością minimalnie przetworzoną, przetworzonymi składnikami kulinarnymi lub żywnością przetworzoną – oraz to, czy ryzyko związane z żywnością ultraprzetworzoną różni się w zależności od podgrupy żywności ultraprzetworzonej oraz związek z zastąpieniem jednej grupy żywności przetworzonej żywność dla drugiego” – zauważył. „Te analizy nie zostały jeszcze przeprowadzone w dużej mierze”.
„Główny wniosek z tego jest taki, że ogólnie dieta mniej przetworzona to dobry pomysł na zmniejszenie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2” – kontynuował Deakin. „Nasze wytyczne dotyczące zdrowego odżywiania są nadal ważne, m.in Przewodnik „Jedz dobrze”. W Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych Mój talerz„Powinno to pozostać naszym głównym celem. Jednak spożywanie mniej przetworzonej diety i unikanie słodkich napojów i szczególnie smacznych przekąsek jest również dobrym pomysłem, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2”.
Po zapoznaniu się z tym badaniem, Doktor Noa TullDoktor John Jordan, certyfikowany endokrynolog z Centrum Zaburzeń Przysadki Przysadkowej w Pacific Neuroscience Institute w Santa Monica w Kalifornii, powiedział: zmarł. Nie była zaskoczona swoimi wynikami.
Tal wyjaśnił: „Wyniki są zgodne z istniejącymi badaniami podkreślającymi znaczący wpływ ultraprzetworzonej żywności na zdrowie metaboliczne, sercowo-naczyniowe i neurologiczne. Pocieszające jest to, że ryzyko związane z ultraprzetworzoną żywnością można zmniejszyć poprzez zastąpienie jej żywnością mniej przetworzonej żywności.”
„Jako lekarze musimy pamiętać, że skuteczna opieka często zaczyna się w domu, a zwłaszcza w kuchni” – kontynuowała.
Uważa, że istnieje kilka ważnych kierunków dalszych badań, w tym przeprowadzenie podobnych badań w różnych populacjach poza Europą i lepsze zrozumienie mechanizmów, dzięki którym ultraprzetworzona żywność przyczynia się do przyrostu masy ciała i cukrzycy typu 2.
„Możliwe, że niektóre ultraprzetworzone produkty spożywcze w różny sposób wpływają na mikrobiom lub wchodzą w interakcje z…
„Zrozumienie tych mechanizmów może pomóc w określeniu, które składniki ultraprzetworzonej żywności są najbardziej szkodliwe i jak wpływają na zdrowie, ostatecznie wyznaczając skuteczniejsze strategie łagodzenia ich negatywnych skutków” – powiedział Tal.
Richard stwierdził, że w przypadku osób chcących ograniczyć spożycie wysoko przetworzonej żywności jednym z pierwszych priorytetów jest zrozumienie, dlaczego są one spożywane w pierwszej kolejności:
„Istnieje wiele powodów, dla których ultraprzetworzona żywność może zostać włączona do diety danej osoby, w tym wygoda, ograniczenia finansowe lub dostępność, a także dostępność lub dystrybucja tego, co jest podawane poza wyborem danej osoby – w szkole, pracy lub opiece nad dzieckiem „Na przykład – lub ze względu na preferencje lub powinowactwo, na przykład dzieci z autyzmem lub zaburzeniami sensorycznymi mogą jeść wyłącznie żywność ultraprzetworzoną”.
Kiedy już dowiesz się, dlaczego w Twojej diecie znajduje się żywność ultraprzetworzona, Richard powiedział, że powinieneś monitorować wzorce żywieniowe swoje i swojej rodziny poprzez monitorowanie:
- Jak często jesz owoce lub warzywa ze skórką?
- Jak często Państwa posiłki i przekąski dostarczane są w opakowaniach zawierających od 15 do 20 składników, które same w sobie nie są artykułami spożywczymi?
- Jak często jesz posiłki lub przekąski z restauracji typu fast food?
- Jak często spożywasz żywność pochodzenia roślinnego w porównaniu z tą produkowaną w fabrykach?
- Ile razy przygotowywałeś posiłek — na przykład pieczyłeś białko, podgrzewałeś skrobię lub pieczony warzywo — albo robiłeś posiłek, przekąskę lub deser według przepisu, który obejmował całe źródła żywności jako składniki?
Richard dodał: „Spojrzenie na koszyk, kosz na śmieci i rachunki za żywność może dostarczyć wielu informacji o tym, skąd pochodzi żywność, którą spożywasz, a także o jej jakości szansę na radykalną zmianę”.
Dała także kilka ogólnych wskazówek, które pomogą zmniejszyć spożycie ultraprzetworzonej żywności w diecie:
- Naucz się umiejętności gotowania, jeśli nie wiesz, jak gotować
- Spakuj śniadanie i lunch tak bardzo, jak to możliwe
- Dowiedz się, które produkty spożywcze zaliczane są do produktów ultraprzetworzonych i dlaczego
- Zrozum zagrożenia dla zdrowia, na które możesz być narażony i w jaki sposób żywność ta może nie zaspokajać potrzeb Twojego organizmu
- Wypełnij swój talerz produktami bogatymi w błonnik i zdrowe tłuszcze, które sprawią, że dłużej będziesz czuć się syty
- Jedz pokarmy, których przeżucie wymaga czasu – takie jak sałatki, produkty pełnoziarniste, całe owoce, warzywa i orzechy w skórce – ponieważ może to pomóc poprawić sposób metabolizowania (wchłaniania) składników odżywczych w organizmie
- Zastępuje wysoko przetworzoną żywność, taką jak płatki zbożowe, tradycyjnymi płatkami owsianymi wraz z orzechami, nasionami i owocami
- Unikaj jedzenia suszonych, pomarańczowych ptysiów „serowych” i zamiast tego wybieraj naturalną przekąskę, taką jak pomarańcze.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków