Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Zastąpienie wysoko przetworzonej żywności może zmniejszyć ryzyko

Zastąpienie wysoko przetworzonej żywności może zmniejszyć ryzyko

Udostępnij na Pintereście
Zastąpienie wysoko przetworzonej żywności zdrowymi alternatywami może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Źródło zdjęcia: Juan Moyano/Stocksy.
  • Około 60% dziennych kalorii Amerykanów pochodzi ze spożywania ultraprzetworzonej żywności.
  • Poprzednie badania powiązały wysokie spożycie ultraprzetworzonej żywności ze zwiększonym ryzykiem wielu negatywnych problemów zdrowotnych.
  • Naukowcy z Uniwersytetu Londyńskiego sugerują, że osoby spożywające większe ilości ultraprzetworzonej żywności mogą być bardziej narażone na rozwój cukrzycy typu 2.
  • Naukowcy zauważają również, że można zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, zastępując w swojej diecie żywność ultraprzetworzoną żywnością mniej przetworzoną.

Teraz nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Londyńskiego w Wielkiej Brytanii we współpracy z innymi ekspertami dostarcza dodatkowych dowodów na to, że osoby spożywające więcej ultraprzetworzonej żywności są narażone na zwiększone ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Jednak w badaniu zauważono również, że ryzyko to można zmniejszyć, zastępując w diecie ultraprzetworzoną żywność mniej przetworzoną żywnością.

W tym badaniu naukowcy przeanalizowali spożycie i skutki zdrowotne ultraprzetworzonej żywności w przypadku około 312 000 osób z ośmiu krajów europejskich.

„Żywność ultraprzetworzona jest zwykle wytwarzana z połączenia kilku składników, które przeszły wiele procesów przetwarzania przemysłowego” Samuel Deakin, licencjat z wyróżnieniem (Uniwersytet w Kantabrii), mgr inżnaukowiec kliniczny i doktorant w Centrum Badań nad Otyłością na Wydziale Medycyny University College London, a kierownik tego badania wyjaśnił Wiadomości medyczne dzisiaj.

„Często używają składników, których nie można ugotować w domu, np Dodatki „I nowe rodzaje tłuszczów, węglowodanów i białek” – zauważył.

Dodał, że problem polega na tym, że:

„Żywność ultraprzetworzona jest wszędzie, łatwo dostępna, tania, wygodna i szeroko sprzedawana. Przykłady obejmują: Słodkie napojeDania gotowe, pikantne przekąski (takie jak chipsy ziemniaczane), płatki śniadaniowe i wegetariańskie alternatywy. Często można je rozpoznać po długiej liście składników na opakowaniu i wielu kolorowych markach, a niektóre z nich opatrzone są oświadczeniami żywieniowymi/zdrowotnymi, takimi jak niska zawartość tłuszczu lub wysoka zawartość błonnika.

READ  Covid-19: Do oficjalnej listy dodano dziewięć nowych objawów

Uczestników badania obserwowano średnio przez 10,9 lat, a u około 14 000 z nich w tym okresie rozwinęła się cukrzyca typu 2.

Na zakończenie badania Deakin i jego zespół odkryli, że każde 10% zwiększenie zawartości ultraprzetworzonej żywności w diecie danej osoby wiązało się z 17% wzrostem ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2.

Dodatkowo naukowcy odkryli, że zastąpienie żywności wysoko przetworzonej żywnością mniej przetworzoną wiązało się z mniejszą częstością występowania cukrzycy typu 2 w badanej grupie.

„W naszym badaniu istotne/ważne było to, że my […] „Poprzednie badania przyniosły to, czego nie udało się, ale należy je przeprowadzić, aby lepiej zrozumieć ultraprzetworzoną żywność i czy powinniśmy ją wszystkie regulować” – stwierdził Deakin.

„Zagrożenie związane z innymi grupami żywności przetworzonej – żywnością minimalnie przetworzoną, przetworzonymi składnikami kulinarnymi lub żywnością przetworzoną – oraz to, czy ryzyko związane z żywnością ultraprzetworzoną różni się w zależności od podgrupy żywności ultraprzetworzonej oraz związek z zastąpieniem jednej grupy żywności przetworzonej żywność dla drugiego” – zauważył. „Te analizy nie zostały jeszcze przeprowadzone w dużej mierze”.

„Główny wniosek z tego jest taki, że ogólnie dieta mniej przetworzona to dobry pomysł na zmniejszenie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2” – kontynuował Deakin. „Nasze wytyczne dotyczące zdrowego odżywiania są nadal ważne, m.in Przewodnik „Jedz dobrze”. W Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych Mój talerz„Powinno to pozostać naszym głównym celem. Jednak spożywanie mniej przetworzonej diety i unikanie słodkich napojów i szczególnie smacznych przekąsek jest również dobrym pomysłem, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2”.

Po zapoznaniu się z tym badaniem, Doktor Noa TullDoktor John Jordan, certyfikowany endokrynolog z Centrum Zaburzeń Przysadki Przysadkowej w Pacific Neuroscience Institute w Santa Monica w Kalifornii, powiedział: zmarł. Nie była zaskoczona swoimi wynikami.

READ  Europa i Rosja rozpoczynają dziewiątą misję OneWeb

Tal wyjaśnił: „Wyniki są zgodne z istniejącymi badaniami podkreślającymi znaczący wpływ ultraprzetworzonej żywności na zdrowie metaboliczne, sercowo-naczyniowe i neurologiczne. Pocieszające jest to, że ryzyko związane z ultraprzetworzoną żywnością można zmniejszyć poprzez zastąpienie jej żywnością mniej przetworzonej żywności.”

„Jako lekarze musimy pamiętać, że skuteczna opieka często zaczyna się w domu, a zwłaszcza w kuchni” – kontynuowała.

Uważa, że ​​istnieje kilka ważnych kierunków dalszych badań, w tym przeprowadzenie podobnych badań w różnych populacjach poza Europą i lepsze zrozumienie mechanizmów, dzięki którym ultraprzetworzona żywność przyczynia się do przyrostu masy ciała i cukrzycy typu 2.

„Możliwe, że niektóre ultraprzetworzone produkty spożywcze w różny sposób wpływają na mikrobiom lub wchodzą w interakcje z… Bariera jelitowo-mózgowa Według jej hipotezy „komórki macierzyste działają w wyjątkowy sposób, co może prowadzić do nasilenia stanu zapalnego lub innych zaburzeń metabolicznych”.

„Zrozumienie tych mechanizmów może pomóc w określeniu, które składniki ultraprzetworzonej żywności są najbardziej szkodliwe i jak wpływają na zdrowie, ostatecznie wyznaczając skuteczniejsze strategie łagodzenia ich negatywnych skutków” – powiedział Tal.

Richard stwierdził, że w przypadku osób chcących ograniczyć spożycie wysoko przetworzonej żywności jednym z pierwszych priorytetów jest zrozumienie, dlaczego są one spożywane w pierwszej kolejności:

„Istnieje wiele powodów, dla których ultraprzetworzona żywność może zostać włączona do diety danej osoby, w tym wygoda, ograniczenia finansowe lub dostępność, a także dostępność lub dystrybucja tego, co jest podawane poza wyborem danej osoby – w szkole, pracy lub opiece nad dzieckiem „Na przykład – lub ze względu na preferencje lub powinowactwo, na przykład dzieci z autyzmem lub zaburzeniami sensorycznymi mogą jeść wyłącznie żywność ultraprzetworzoną”.

Kiedy już dowiesz się, dlaczego w Twojej diecie znajduje się żywność ultraprzetworzona, Richard powiedział, że powinieneś monitorować wzorce żywieniowe swoje i swojej rodziny poprzez monitorowanie:

READ  Voretigene Neparvovec pomaga pacjentom z retinopatią związaną z RPE65 odzyskać obustronną funkcję
  • Jak często jesz owoce lub warzywa ze skórką?
  • Jak często Państwa posiłki i przekąski dostarczane są w opakowaniach zawierających od 15 do 20 składników, które same w sobie nie są artykułami spożywczymi?
  • Jak często jesz posiłki lub przekąski z restauracji typu fast food?
  • Jak często spożywasz żywność pochodzenia roślinnego w porównaniu z tą produkowaną w fabrykach?
  • Ile razy przygotowywałeś posiłek — na przykład pieczyłeś białko, podgrzewałeś skrobię lub pieczony warzywo — albo robiłeś posiłek, przekąskę lub deser według przepisu, który obejmował całe źródła żywności jako składniki?

Richard dodał: „Spojrzenie na koszyk, kosz na śmieci i rachunki za żywność może dostarczyć wielu informacji o tym, skąd pochodzi żywność, którą spożywasz, a także o jej jakości szansę na radykalną zmianę”.

Dała także kilka ogólnych wskazówek, które pomogą zmniejszyć spożycie ultraprzetworzonej żywności w diecie:

  1. Naucz się umiejętności gotowania, jeśli nie wiesz, jak gotować
  2. Spakuj śniadanie i lunch tak bardzo, jak to możliwe
  3. Dowiedz się, które produkty spożywcze zaliczane są do produktów ultraprzetworzonych i dlaczego
  4. Zrozum zagrożenia dla zdrowia, na które możesz być narażony i w jaki sposób żywność ta może nie zaspokajać potrzeb Twojego organizmu
  5. Wypełnij swój talerz produktami bogatymi w błonnik i zdrowe tłuszcze, które sprawią, że dłużej będziesz czuć się syty
  6. Jedz pokarmy, których przeżucie wymaga czasu – takie jak sałatki, produkty pełnoziarniste, całe owoce, warzywa i orzechy w skórce – ponieważ może to pomóc poprawić sposób metabolizowania (wchłaniania) składników odżywczych w organizmie
  7. Zastępuje wysoko przetworzoną żywność, taką jak płatki zbożowe, tradycyjnymi płatkami owsianymi wraz z orzechami, nasionami i owocami
  8. Unikaj jedzenia suszonych, pomarańczowych ptysiów „serowych” i zamiast tego wybieraj naturalną przekąskę, taką jak pomarańcze.