Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Zaskakujący związek między dodatkiem cukru a spożyciem składników odżywczych

Zaskakujący związek między dodatkiem cukru a spożyciem składników odżywczych

Badanie opublikowane w czasopiśmie Składniki odżywcze Opisuje wpływ spożycia dodatku cukru z różnych źródeł na spożycie składników odżywczych u dorosłych w Stanach Zjednoczonych.

Pobyt: Spożycie dodatkowego cukru, ze szczególnym uwzględnieniem napojów i powiązań z odpowiednią ilością składników odżywczych u dorosłych w USA (NHANES 2003-2018). Źródło obrazu: Prostock Studio / Shutterstock

tło

Wytyczne żywieniowe dla Amerykanów na lata 2020–2025 (DGA) zawierają zalecenia dotyczące wzorców żywieniowych populacji USA, mające przede wszystkim na celu kontrolę częstości występowania chorób przewlekłych związanych z dietą. Zgodnie z wytycznymi dorośli w Stanach Zjednoczonych powinni zwiększyć spożycie niedostatecznie wykorzystywanych składników odżywczych, takich jak wapń i witamina D. Ponadto wytyczne zalecają ograniczenie spożycia dodatku cukru, sodu i tłuszczów nasyconych.

Napoje słodzone są głównym źródłem dodatku cukru w ​​Stanach Zjednoczonych. Wiele źródeł dodatku cukru dostarcza również znaczną ilość składników odżywczych. Według danych National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) z lat 2017–2018 napoje, w tym woda, napoje alkoholowe, kawa lub herbata, napoje słodzone, mleko i 100% sok łącznie dostarczają 54% dodatku cukru i 7% białka. Oraz 14-38% wapnia, magnezu, fosforu, potasu oraz witamin C i D. Oznacza to, że ograniczenie spożycia dodatku cukru może znacząco wpłynąć na spożycie niezbędnych składników odżywczych.

W tym badaniu naukowcy ocenili związek między spożyciem cukru dodanego z różnych źródeł a poziomem składników odżywczych wśród dorosłych w USA.

projekt badania

NHANES to reprezentatywne w skali kraju badanie przekrojowe prowadzone przez amerykańskie Narodowe Centrum Statystyk Zdrowia (NCHS) wśród mieszkańców USA. W tym badaniu naukowcy zebrali dane z ośmiu kolejnych dwuletnich cykli NHANES (2003–2004–2017–2018), aby określić ilość dodatku cukru z określonych napojów i ich zawartość składników odżywczych.

Do ostatecznej analizy włączono dane dotyczące diety 35 128 dorosłych Amerykanów w wieku powyżej 19 lat. Źródła dodatku cukru szczegółowo zbadane w badaniu obejmowały napoje bezalkoholowe, napoje owocowe, napoje sportowe i energetyczne, kawę, herbatę i mleko smakowe.

READ  Chorobę Parkinsona można leczyć zastrzykami przeciw tężcowi

Jeśli chodzi o adekwatność składników odżywczych, przeanalizowano spożycie 10 składników odżywczych, w tym wapnia, potasu, magnezu, błonnika pokarmowego, białka oraz witamin A, B12, C, D i E. Adekwatność składników odżywczych oceniano jako odsetek osób dorosłych, których dieta była poniżej zapotrzebowania.

Ważne notatki

Wraz z wiekiem zaobserwowano zmniejszenie spożycia cukrów dodanych ze wszystkich napojów, z wyjątkiem mleka smakowego. Natomiast wraz z wiekiem zaobserwowano wzrost spożycia cukru dodanego z reszty diety.

Największe spożycie napojów bezalkoholowych deklarowały osoby dorosłe w wieku 19-50 lat, następnie napoje owocowe, kawa i herbata. Znaczący spadek spożycia tych napojów odnotowano wśród osób dorosłych w wieku od 51 do 70 lat i powyżej 71 lat.

Spożycie cukru dodanego z napojów stanowiło 52%, 36% i 25% całkowitej dziennej dawki kalorii w grupach wiekowych odpowiednio 19-50 lat, 51-70 lat i powyżej 71 lat. Podobnie spożycie cukru z pozostałej części diety stanowi 48%, 64% i 75% całkowitego dziennego spożycia kalorii w tych grupach wiekowych.

W grupie wiekowej od 19 do 50 lat w ciągu 16 lat badania zaobserwowano zmniejszenie spożycia cukru dodanego z napojów bezalkoholowych, napojów owocowych i mleka smakowego oraz zwiększenie spożycia cukru dodanego z napojów dla sportowców, napojów energetyzujących, kawy i herbaty. W starszych grupach wiekowych spożycie cukru dodanego z napojów owocowych z czasem malało.

Związek między spożyciem dodatku cukru a ilością składników odżywczych

Zaobserwowano istotne powiązania pomiędzy spożyciem dodatku cukru a zapotrzebowaniem na składniki odżywcze wszystkich rodzajów napojów, z pewnymi różnicami pomiędzy grupami wiekowymi. Ogólnie rzecz biorąc, wyższe spożycie cukru dodanego z napojów bezalkoholowych było powiązane z większym odsetkiem dorosłych spożywających składniki odżywcze poniżej średniego zapotrzebowania i niższym odsetkiem dorosłych spożywających odpowiednią ilość niektórych składników odżywczych.

Natomiast wyższe spożycie cukru dodanego z napojów owocowych i mleka smakowego było powiązane z niższym odsetkiem dorosłych spożywających składniki odżywcze poniżej średniego zapotrzebowania i wyższym odsetkiem dorosłych spożywających odpowiednie ilości niektórych składników odżywczych.

READ  Pojedyncza szczepionka na koronawirusa może zapewnić szeroką odporność na inne koronawirusy

Jeśli chodzi o cukier dodany z reszty diety, wyższe spożycie wiązało się z niższym odsetkiem dorosłych spożywających składniki odżywcze poniżej średniego zapotrzebowania i wyższym odsetkiem dorosłych spożywających odpowiednie ilości niektórych składników odżywczych.

znaczenie studiowania

Badanie wykazało, że większe spożycie cukru dodanego z napojów bezalkoholowych może negatywnie wpłynąć na zalecane spożycie składników odżywczych. Natomiast spożycie cukru dodanego z soku owocowego, mleka smakowego i reszty diety może być korzystne pod względem spełnienia zalecanego limitu zapotrzebowania na składniki odżywcze.

Ogólnie rzecz biorąc, badanie sugeruje, że skład odżywczy różnych źródeł dodanego cukru może znacząco wpływać na związek między spożyciem dodanego cukru a adekwatnością składników odżywczych.