Kuchnia polska to nic innego jak eklektyzm. Tradycyjna polska kuchnia wykorzystuje klasyczne składniki, takie jak mięso, warzywa, zioła, przyprawy i grzyby bardzo Masła, ale inne pojęcia, takie jak Styl boloński Zróżnicuj jego wielokulturowe aspekty. Prawdopodobnie jednym z najlepszych sposobów na poznanie kuchni kraju jest obejrzenie słynnych na całym świecie potraw ulicznych, które obejmują takie opcje, jak pierogi, rocky, knicza i pucca z peczarkami. Większość z tych dań ma swoje korzenie w 40-letnich rządach komunistycznych w Polsce w XX wieku, co wymagało od Polaków nowego poczucia kreatywności, ponieważ musieli polegać na ograniczonych towarach.
W latach 70. XX wieku, wykorzystując innowacje w zakresie prostych składników, takich jak chleb, grzyby i ser, Polska stworzyła jedną z najpopularniejszych potraw ulicznych: zapiekankę. Nieco daleka kuzynka pizzy, zapiekanka to kanapka z otwartą twarzą, zawierająca kromki tostowego francuskiego chleba, posypana różnymi warzywami, mięsami i serami. Ta kanapka w stylu ulicznym, pierwotnie przyrządzona ze smażonych grzybów, półtwardego sera i odrobiny keczupu, składa się z szerokiej gamy dodatków i przypraw.
Czytaj więcej: 20 najlepszych oliw z oliwek do gotowania
Fala komunistycznej nostalgii
Wiele lat temu zabikankę przez wielu uważano za danie niskiej jakości, jedzone w desperacji, bo nie było zbyt wielu innych opcji. Podobnie jak mrożona pizza w USA, mrożona zapiekanka istnieje od czasu wynalezienia żywności, co jest głównym powodem, dla którego cieszy się złą reputacją. Ale co być może najważniejsze, upadek komunizmu w Polsce zainspirował wielu do wyrzucenia z pamięci przykrych wspomnień, a wraz z nimi odszedł Zabycanka. Polska wkrótce została zalana zachodnimi sieciami, takimi jak McDonald's, więc nawet wersje mikrofalowej zapiekanki spadły z popularności.
Ale podobnie jak wiele rzeczy – zwłaszcza jedzenie – z dawnych czasów, zabykanka wywołuje u wielu silne uczucie nostalgii. Choć ideologia komunizmu nie zdobywa w Polsce serc, prostota stylu życia poraża tych, którzy nim żyli. W ostatnich latach kultura popularna czasów komunizmu stała się nieco „modna” i wiele osób szuka pociechy z dzieciństwa w powrocie do żywności takiej jak zabykanka.
Jednak to Wyjątkowa kanapka Wrócił z liftingiem twarzy. Zamiast tanich wyników właściciele barów i sprzedawcy stoisk z żywnością wybierają wysokiej jakości składniki i szerokie kombinacje smakowe. Dodatki obejmują wszystko, od fety i ananasa, po ser pleśniowy i słodki dżem żurawinowy. Chleb jest teraz chrupiący, świeżo upieczony i wypełniony grubą warstwą topionego sera.
Przeczytać Oryginalny artykuł na stole degustacyjnym.
„Internetowy ewangelista. Pisarz. Zapalony alkoholik. Miłośnik telewizji. Ekstremalny czytelnik. Miłośnik kawy. Bardzo upada.”
More Stories
„Majestatyczna jasność”: Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie znajduje nową stałą siedzibę | Wakacje w Polsce
Ochama wkracza do Europy, uruchamiając nowy magazyn w Polsce, aby zwiększyć efektywność
Polska może pozyskać inwestycje w pobliżu