Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Z brytyjskich badań wynika, że ​​wysokie ceny podstawowych produktów żywnościowych powodują, że najubożsi są w gorszej sytuacji  inflacja ekonomiczna

Z brytyjskich badań wynika, że ​​wysokie ceny podstawowych produktów żywnościowych powodują, że najubożsi są w gorszej sytuacji inflacja ekonomiczna

Ponad połowa dorosłych w Wielkiej Brytanii kupuje mniej żywności i napojów, a koszty rosną i stawiają osoby najbardziej narażone w gorszej sytuacji.

Ludzie z najbardziej potrzebujących obszarów Anglii są najbardziej skłonni do ograniczania wydatków, przy czym 61% twierdzi, że kupiło mniej żywności podczas zakupów w zeszłym miesiącu, w porównaniu z 44% na obszarach najmniej potrzebujących i 51% w całej Wielkiej Brytanii.

Prawie jedna czwarta ankietowanych w narzędziu do śledzenia statystyk konsumenckich Agencji ds. Standardów Żywności stwierdziła, że ​​pominęła lub ograniczyła wielkość posiłku, ponieważ nie było ich stać na zakup zapasów.Ceny żywności i napojów bezalkoholowych wzrosły o 16,5% w ciągu roku do listopada 2022 r., najwyższy wzrost od września 1977 r., według Urzędu Statystyk Narodowych (ONS).

Produkty podstawowe, takie jak chleb i płatki zbożowe, odnotowały największy wzrost cen, który tylko w ostatnim miesiącu wzrósł o 1,9%, przyczyniając się do rocznego wzrostu o 16,6%.

Oznacza to, że stopa inflacji dla rodzin o niskich dochodach, gdzie podstawowe artykuły żywnościowe stanowią większą część budżetu, wyniosła 10,5%, podczas gdy dla rodzin o wysokich dochodach 9,1%.

Aktywiści i analitycy zwracają uwagę, że supermarkety podnoszą ceny w swoich przedziałach cenowych szybciej niż produkty luksusowe, zwiększając presję na tych, którzy muszą oszczędzać pieniądze.

Pisarz kulinarny i aktywista Jacka Monroe’a Jako jedna z pierwszych zwróciła uwagę na to, jak wzrosły ceny tańszych produktów spożywczych i zmniejszyła się ich dostępność na półkach supermarketów, przyczyniając się do wzrostu głodu i biedy. Jej kampania skłoniła Asdę do wprowadzenia bardziej kompleksowego zakresu budżetowego.

Jedno z badań opublikowanych w tym tygodniu, w którym śledzono koszt prawie 19 000 artykułów w supermarketach w Wielkiej Brytanii codziennie od lipca do grudnia, wykazało, że artykuły poniżej 75 lat pierwotnie kosztowały najszybciej – 16%. Dla kontrastu, przedmioty w cenie od 1,50 GBP do 5 GBP wzrosły w lipcu o prawie 4%, a przedmioty powyżej 5 GBP spadły o prawie 4%.

Artykuły, które zostały sprawdzone przez agencję śledzącą ceny Skuuudle, obejmują różne produkty supermarketów o wysokiej wartości, takie jak ciastka, czekoladki, przekąski i oleje, ryż i makaron, puszki i opakowania do żywności.

Rzecznik Skuuudle powiedział, że różnice utrudniają czytanie ludziom o niskich dochodach, którzy widzą wzrost cen wielu cennych przedmiotów, ale mogą nie być w stanie w ogóle skorzystać z obniżek cen droższych przedmiotów. Ta zmiana może być spowodowana niższym popytem na droższe artykuły, ponieważ coraz więcej osób zwraca się ku wartościowym produktom podczas kryzysu związanego z kosztami życia”.

Obawa, że ​​rosnąca inflacja ma nieproporcjonalny wpływ na osoby z najuboższych gospodarstw domowych w Wielkiej Brytanii, skłoniła świadomy liczb rząd do zapewnienia Więcej szczegółowych informacji kosztów życia w tym roku.

W październiku Urząd Statystyk Narodowych poinformował, że łączna budżetowana cena żywności w supermarketach wzrosła o 17% rocznie do końca września. To prawie dwukrotnie więcej niż 9% roczny wzrost mierzony w ciągu 12 miesięcy do kwietnia.