Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Wysokobiałkowe diety wszystkożerne lub wegetariańskie wspomagają syntezę białek miofibrylarnych i przerost mięśni szkieletowych u młodych mężczyzn

Wysokobiałkowe diety wszystkożerne lub wegetariańskie wspomagają syntezę białek miofibrylarnych i przerost mięśni szkieletowych u młodych mężczyzn

Chociaż najnowsze wytyczne żywieniowe zalecają spożywanie większej ilości pokarmów roślinnych, istniejąca literatura sugeruje, że białka roślinne mogą być gorsze od białek pochodzenia zwierzęcego. Jednakże niewiele pracy włożono w porównanie skuteczności białek pochodzenia roślinnego z białkami pochodzenia zwierzęcego we wspomaganiu treningu oporowego, gdy poziom białka w diecie jest wysoki. Takie terminy zastosowano w badaniu przeprowadzonym przez Montaigne’a i współpracowników, którzy swoje wnioski opublikowali w czerwcowym numerze czasopisma z 2023 r. Dziennik żywienia.

Podczas fazy 1 16 zdrowych dorosłych (8 mężczyzn, 23 lata, BMI = 23) stosowało dietę wysokobiałkową (1,8 grama)..kg mc-1.dr-1) dieta pochodząca ze źródeł białka pochodzenia innego niż zwierzęce (VEG1) lub wszystkożernego (OMNI1) podczas wykonywania codziennych jednostronnych ćwiczeń nóg. Określono tempo syntezy białek miofibrylarnych w spoczynku i po wysiłku. Pole przekroju poprzecznego włókien mięśniowych (CSA), beztłuszczową masę ciała, objętość mięśnia czworogłowego uda, siłę mięśni i czynność mięśni określono przed, po 2, 5 tygodniach i po interwencji w fazie 2. Uczestnikami było 22 zdrowych młodych dorosłych (11 mężczyzn , 24 lata, BMI = 23), którzy ukończyli 10 tygodni programu intensywnych ćwiczeń z progresywnym oporem i spożywali duże ilości białka (~2 g.kg mc-1.dr-1) dieta wegetariańska (VEG2) lub dieta wszystkożerna (OMNI2).

Nie stwierdzono różnic w szybkości dziennej syntezy białek miofibrylarnych pomiędzy dietą wysokobiałkową VEG1 i OMNI1, ale wskaźniki były o 12% wyższe w ćwiczonej nodze. Masa beztłuszczowa, objętość mięśnia czworogłowego uda i pole przekroju poprzecznego włókien mięśniowych uległy zwiększeniu w wyniku ćwiczeń zarówno w przypadku diety VEG2, jak i OMNI2, co skutkowało zwiększoną siłą wielu grup mięśni. Autorzy doszli do wniosku, że diety wszystkożerne i wegetariańskie mogą wspierać syntezę białek miofibrylarnych wywołaną odpoczynkiem i wysiłkiem fizycznym oraz adaptację do treningu oporowego o dużej objętości u młodych osób o ogólnym wysokim spożyciu białka.

READ  Nowe odkrycia dotyczące wsparcia i barier w zwalczaniu gruźlicy w krajach o dużym obciążeniu

W artykule wstępnym Hanian i Chorward-Vinn opisują wcześniejszą literaturę wskazującą, że białko pochodzące z pokarmów roślinnych jest gorsze od tego pochodzącego ze źródeł zwierzęcych. Zapewniają przegląd prac Haniana i współpracowników i zauważają, że zwykły i interwencyjny poziom białka spożywanego przez uczestników był wysoki, co sugeruje, że fakt ten może wyjaśniać, dlaczego nie było różnic między reakcjami na interwencje dietetyczne. Na zakończenie autorzy sugerują, że białka pochodzenia zwierzęcego nie są obowiązkowe do wspomagania metabolizmu mięśni szkieletowych u młodych dorosłych stosujących dietę wysokobiałkową.

Bibliografia

Montini AJ, Koelho Mok, Morton AJ, Abdurrahman DR, Blackwell JR, Koussian CB i in. Wysokobiałkowe diety wegetariańskie i wszystkożerne sprzyjają podobnemu dziennemu wskaźnikowi syntezy białek miofibrylarnych i przerostowi mięśni szkieletowych u młodych mężczyzn. Dziennik żywieniatom 153, wydanie 6, czerwiec 2023, s. 1680–1695, doi.org/10.1016/j.tjnut.2023.02.023.

Hanian SJ, Churchward-Vin TA. Wzrost masy mięśniowej: budowanie rozmiaru i siły mięśni na diecie roślinnej bogatej w wrodzone białko. Dziennik żywieniatom 153, wydanie 6, czerwiec 2023, s. 1665–1667, doi.org/10.1016/j.tjnut.2023.04.011.

zdjęcia przez Canva.com.