– Jak się okazuje, potrzeba dużo planowania, cierpliwości i wytrwałości, aby stworzyć tort w kształcie łazika marsjańskiego NASA.
Wystarczy zapytać znanego szefa kuchni Duffa Goldmana, którego oparty na ciastku model sześciokołowego statku kosmicznego Perseverance agencji kosmicznej zadebiutował w piątkowy wieczór (3 listopada) w kompleksie turystycznym Kennedy Space Center na Florydzie.
„Naprawdę trzeba tu trochę popracować nad inżynierią” – powiedział Goldman w wywiadzie dla CollectSPACE. „Ponieważ ustawiliśmy go tak, że jego przednie opony opierały się na skałach, teraz prosisz tort, aby zrobił coś, do czego tak naprawdę nie został zaprojektowany, czyli mieszkał po przekątnej. Kiedy budujesz coś takiego , o którym wiesz, że nie będzie płaski i poziomy, wszystko „Musisz zbudować trochę dodatkowy silnik, aby mieć pewność, że się nie zepsuje”.
Tort, który posłużył jako ostatnie danie w ramach wydarzenia kulinarnego „Taste of Space: Celebrity Chef Edition” w kompleksie turystycznym Kennedy Space Center, odtwarza wiele szczegółów prawdziwego łazika Perseverance, w tym system zawieszenia typu „rocker”, który zapewnia stabilność kół Nawet na trudnym terenie.
„Chcieliśmy pokazać, jak poruszają się koła, a nie tylko umieścić je na płaskiej podstawie, ponieważ uważam, że jedną z najbardziej niesamowitych rzeczy w prawdziwym pojeździe jest to, że porusza się on po terenie, który nie jest stworzony przez człowieka, co stwarza różnego rodzaju wyzwania, – powiedział Goldman. „Myślę, że możliwość pokazania inżynierii włożonej w stworzenie czegoś, co może to zrobić, miliony mil od miejsca, w którym to zbudowaliśmy, czyni to o wiele bardziej interesującym”.
„Dodatkowo pokazanie, jak działa zawieszenie w czymś takim, ale zrobienie z tego ciasta, było fajnym wyzwaniem” – powiedział.
Oprócz opisywania mechanizmu napędowego łazika Goldman i jego zespół trzech cukierników z Charm City Cakes w Baltimore w stanie Maryland starali się odtworzyć wiele instrumentów naukowych i narzędzi łazika, co umożliwiło mu przechowywanie interesującej geologicznie gleby i skał. Na kolejną misję powrotną próbek na Marsa.
„Kiedy wszystko wisi na torcie, tak jak w prawdziwej grze Perseverance, musisz dużo myśleć o stawach i miejscach ich połączenia, ponieważ wiąże się to z dużym stresem. Jeśli więc masz dużego robota z „ramię” który jest rozciągnięty i ma tylko jeden punkt styku, musisz się upewnić, że jest naprawdę solidny. Trzeba mieć dobrą komunikację.”
Przygotowanie żółtego ciasta z polewą czekoladowo-maślaną zajęło pięć dni. To druga niestandardowa innowacja, którą Goldman przygotował dla kompleksu turystycznego Kennedy Space Center. W zeszłym roku stworzył ogromny tort w kształcie rakiety NASA Space Launch System (SLS), który jest umieszczony na mobilnej platformie startowej i wsparty na wieży serwisowej.
To, że ciasto Wytrwałości było krótsze, nie oznaczało, że było mniej trudne do odtworzenia, stwierdził Goldman.
„Oboje mieli swoje wyzwania” – powiedział. „Fajną rzeczą w łaziku jest to, że miał niższy profil, a krótsze rzeczy są zwykle nieco stabilniejsze. Podczas gdy coś takiego jak Artemis SLS było długie i chude, długie i chude, łatwiej było go upuścić, zwłaszcza, że” ponownie dostarczam te ciasta z Baltimore na Florydę.” „
„Łatwiej było dostarczyć pojazd, ale składał się on z wielu części. Dzięki temu mieliśmy więcej możliwości poznania wielu szczegółów na jego temat. To trochę utrudniło zadanie, ale sprawiło też więcej frajdy”. Goldman powiedział CollectSPACE.
Plus Goldman, który jest prawdopodobnie najbardziej znany z prowadzenia w tym roku serialu Food Network „Ace of Cakes”.Smak przestrzeni: edycja gwiazd szefa kuchniSzefowie kuchni Esther Choi i John Ashton zademonstrowali techniki gotowania wraz z doświadczonymi astronautami Anną Fisher, Brucem Melnykiem i Scottem Altmanem. Wyprzedane wydarzenie kosztuje 175 dolarów za osobę lub 499 dolarów za ograniczoną liczbę miejsc i wielodaniową kolację przygotowaną przez szefa kuchni.
Wszyscy obecni mogli cieszyć się odrobiną wytrwałości przed zakończeniem wieczoru.
„To piękna replika łazika marsjańskiego, ale przede wszystkim to bułka z masłem” – powiedział Goldman. „A żeby ciasto zadziałało, trzeba je zjeść.”
„Nieuleczalny myśliciel. Miłośnik jedzenia. Subtelnie czarujący badacz alkoholu. Zwolennik popkultury”.
More Stories
Ding! Christopher Ward ogłasza nowe Bel Canto
Najlepszą reklamą podczas wydarzenia Apple Mac była bezpłatna aktualizacja pamięci RAM dla MacBooka Air
Startup zajmujący się obserwacją Ziemi wychodzi z zapomnienia z 12 milionami dolarów