Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Włoski przepis na Benzimonio zamienia warzywa i oliwę z oliwek w magnetyczny posiłek

Włoski przepis na Benzimonio zamienia warzywa i oliwę z oliwek w magnetyczny posiłek

Benzimonio z sosem z białej fasoli

czas całkowity:20 minut

pula:2 do 4

czas całkowity:20 minut

pula:2 do 4

Ten przepis pochodzi z objadać się wiadomości. Rejestracja tutaj Aby uzyskać przepis na jednodniową kolację, wskazówki dotyczące zamienników, technik i nie tylko znajdziesz w swojej skrzynce odbiorczej od poniedziałku do czwartku.

Kiedy pierwszy raz natknąłem się na Benzimonio, pomyślałem, że to pomyłka. Koleżanka koleżanki położyła na stole talerz warzyw, a na środku stała miska oliwy z oliwek, której kolor był jasnozłoty. Myślała, że ​​zapomniała o pieczonym czosnku lub anchois? A może miała zamiar dodać ocet i starty ser? Nie, wiedziałem, że podała nam Benzimonio.

Jim Dixonzałożyciel Wellspent Market w Portland w stanie Oregon, po raz pierwszy dowiedział się o tym daniu na początku 2000 roku, po podróży do Włoch w 1996 roku, która rozbudziła wieloletnią obsesję na punkcie regionalnej kuchni włoskiej.

„Uważam, że to bardziej styl niż prawdziwe danie”, mówi Dixon, zauważając, że jest wiele różnic. Czasem dodaje się ocet, czasem czosnek, pieprz lub sok z cytryny. Niektórzy szefowie kuchni uważają te dodatki za kontrowersyjne, ale każdy szef kuchni ma swój własny.

Podwójnie się myliłem, gdy sądziłem, że Benzimonio zostało wprowadzone wczesną jesienią, aby podkreślić najnowszą erę oliwy z oliwek. Zamiast tego, mówi Dixon, bardziej chodzi o warzywa niż o olej. Beatrice Auggie z włoskiego importu Gustiamo zgadza się. (Na cześć olio nuovo, czyli pierwszego tłoczenia oliwy z oliwek, Włosi serwują fettuntę, czyli chleb nasączony olejem. Nazwa dania pochodzi z toskańskiego dialektu: fetta oznacza „plaster”, a unta „tłusty” lub „natłuszczony” .”)

Podczas gdy wiosenne warzywa są piękne i delikatne, jesienne warzywa zasługują na szczególny rodzaj świętowania. Weźmy więc dziś wieczorem benzimonio. Do tego wariantu dodałam białą fasolkę czosnkową jako uzupełnienie posiłku. To nie jest tradycyjne, ale jest dobrym połączeniem i dobrym sposobem na wprowadzenie większej ilości białka do tej kolacji.

READ  Uważa się, że ludzkie odciski stóp są najstarszymi odkrytymi w Ameryce Północnej | archeologia

Pozornie istnieje nieskończona liczba sposobów podejścia do dania. Podoba mi się to danie w swej istocie, ponieważ danie zmusza jedzącego do skupienia uwagi, delektowania się poszczególnymi warzywami i olejami, doceniania smaków, które często gotuje się i łączy ze sobą. Delektuj się młodymi liśćmi kapusty, fioletową marchewką i świeżym kwiatem brokułów – naprawdę smakowało. Oliwa i szczypta soli delikatnie wzmacniają smak każdego warzywa, tak jakbyś trzymał je pod lupą.

To jest właśnie idea dania, które czasami pojawia się w restauracji w San Francisco mąka + woda istniejący. Nazywa się Pinzimonio, ale zamiast podawać warzywa z małą miseczką oleju i soli do maczania i posypywania, asystent szefa kuchni Thomas McNaughton posypuje każdy mały liść marchewki i sałaty mieszanką oliwy z oliwek, jakiegoś kwasu — octu lub soku z cytryny — i shio koji, marynata ze sfermentowanych ziaren, która dodaje smaku umami. „Nasza praca jako kuchnia polega na serwowaniu ludziom doskonałego jedzenia” — mówi McNaughton. W tym stylu pinzimonio żaden kęs nie trafia na stół bez sezonu.

Praktycznie rzecz biorąc, możesz nie chcieć zagłębiać się w ten poziom wykwintnej kuchni w domu. Zastanów się jednak nad zapewnieniem każdej osobie własnego talerza Benzimonio. „Przekonałem się, że kluczem jest podanie każdemu gościowi małej miski oliwy z oliwek, aby stół nie był pokryty olejem, ponieważ nieuchronnie kapie z miski do ust”, mówi Dixon.

Benzimonio z sosem z białej fasoli

  • Użyj dowolnych warzyw, które masz pod ręką. Jeśli chcesz, możesz dodać chleb lub krakersy.
  • Fasola Cannellini daje szczególnie kremowy dip >> ale każda biała fasola będzie działać.
  • Zamiast czosnku >> spróbuj 1 łyżeczki posiekanego rozmarynu.

Chcesz zapisać ten przepis? Kliknij ikonę zakładki w obszarze Rozmiar wyświetlania u góry tej strony, a następnie przejdź do Moja lista czytelnicza w Twoim profilu użytkownika na washingtonpost.com.

READ  5 sposobów na naturalne wyleczenie zdrowia jelit

Rozwiń ten przepis i uzyskaj tutaj łatwą do wydrukowania wersję na komputer.

  • 1 puszka (15 uncji) fasoli cannellini, odsączonej i wypłukanej (lub 1 1/2 szklanki ugotowanej i odsączonej białej fasoli)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, plus więcej do podania
  • 3 łyżki świeżego soku z cytryny plus więcej do smaku
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • woda lodowa w razie potrzeby
  • dobra sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • 4 młode marchewki (łącznie 10 uncji), umyte
  • 2 małe cebulki kopru włoskiego (łącznie 8 uncji), pokrojone w plastry
  • 1/2 szklanki groszku
  • 1 czerwona papryka (8 uncji), pokrojona w plasterki
  • 8 małych rzodkiewek (6 uncji) (może zastąpić kalafior)

W robocie kuchennym wymieszać fasolę, oliwę z oliwek, sok z cytryny i czosnek. Ubijaj, aż będzie gładka i gęsta. Podczas pracy malaksera posyp niewielką ilością wody z lodem, po łyżce stołowej, aż sos będzie gęsty, ale ma kremową konsystencję. Skosztuj i dodaj sok z cytryny, jeśli chcesz, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Do podania rozprowadzić dip w płytkiej misce. Na wierzch nałóż odrobinę oliwy z oliwek. Dopraw trochę solą i pieprzem. Podawać z marchewką, koprem włoskim, groszkiem, papryką, rzodkiewką lub kalafiorem do maczania.

Na porcję (1/4 szklanki dipu, 1 1/2 szklanki warzyw), na podstawie 4

Kalorie: 243 Tłuszcz całkowity: 11g; tłuszcze nasycone: 2 g; cholesterol: 0 mg; sód: 373 mg; węglowodany: 32 g; Błonnik pokarmowy: 9 g; cukier: 9g; Białko: 6 gramów.

Ta analiza jest oszacowaniem na podstawie dostępnych składników i tego preparatu. Nie powinien zastępować porady dietetyka lub dietetyka.

Z zespołu pisarza C. Daniela Gallarza.

Testowane przez Annę Maloney; Pytania e-mail do żarł[email protected].

Rozwiń ten przepis i uzyskaj tutaj łatwą do wydrukowania wersję na komputer.

Przeglądaj Wyszukiwarkę przepisów, aby znaleźć ponad 9900 przepisów przetestowanych.

Czy zrobiłeś ten przepis? zrób zdjęcie i Oznacz nas na Instagramie Z #jeść żarłocznie.

READ  Jak abstrakcyjne pojęcia są reprezentowane w mózgu w różnych kulturach i językach?

Sprawdź przepisy na objadanie się w tym tygodniu:

Poniedziałek: Rosół warzywny z kulkami Matsu z cytryną i tymiankiem

Środa: Sałatka z makaronu pełnoziarnistego z chrupiącymi brokułami

Archiwum przepisów biuletynu Bugaboo