Waszyngton, DC – Sok pomidorowy może zabić Salmonella Typhi i inne bakterie, które mogą szkodzić zdrowiu układu trawiennego i moczowego Badania opublikowane w tym tygodniu W widmo mikrobiologiczne, Dziennik Amerykańskiego Towarzystwa Mikrobiologii. Salmonella Typhi to śmiertelny patogen ludzki wywołujący dur brzuszny.
„Naszym głównym celem w tym badaniu było sprawdzenie, czy pomidor i sok pomidorowy mogą zabijać patogeny jelitowe, w tym… Salmonella „Jeśli tak, jakie cechy sprawiają, że są one skuteczne” – powiedział kierownik badania, dr Jeong-Min Song, profesor nadzwyczajny na Wydziale Mikrobiologii i Immunologii na Uniwersytecie Cornell.
Najpierw naukowcy sprawdzili, czy sok pomidorowy rzeczywiście zabija Salmonella Typhi w laboratorium. Po potwierdzeniu tego zespół przyjrzał się genomowi pomidora, aby znaleźć zaangażowane peptydy przeciwdrobnoustrojowe. Peptydy przeciwdrobnoustrojowe to bardzo małe białka, które osłabiają błonę bakteryjną, która zapewnia bezpieczeństwo drobnoustrojom. Naukowcy wybrali 4 potencjalne peptydy przeciwdrobnoustrojowe i sprawdzili, jak dobrze na nie działają Salmonella TELEWIZJA. Pomogło im to znaleźć dwa rodzaje peptydów przeciwdrobnoustrojowych, które są skuteczne przeciwko nim Salmonella TELEWIZJA.
Zespół badawczy przeprowadził dalsze badania dot Salmonella Warianty typhi, które pojawiają się w miejscach, w których choroba jest szeroko rozpowszechniona. Przeprowadzili także badanie obliczeniowe, aby dowiedzieć się więcej na temat zabijania peptydów antybakteryjnych Salmonella Typhi i inne patogeny jelitowe. Na koniec przyjrzeli się skuteczności soku pomidorowego przeciwko innym patogenom jelitowym, które mogą szkodzić zdrowiu układu trawiennego i dróg moczowych.
Najważniejszym odkryciem jest to, że sok pomidorowy skutecznie pozbywa się tłuszczu z brzucha Salmonella Typhi, jego wysoce zjadliwe odmiany i inne bakterie, które mogą szkodzić zdrowiu układu trawiennego i dróg moczowych. W szczególności dwa peptydy przeciwdrobnoustrojowe mogą eliminować patogeny poprzez osłabienie błony bakteryjnej, czyli warstwy ochronnej otaczającej patogeny.
„Nasze badania pokazują, że pomidory i sok pomidorowy mogą pozbyć się bakterii jelitowych, takich jak Salmonella– powiedział Song. Naukowcy wyrazili nadzieję, że kiedy ogół społeczeństwa, zwłaszcza dzieci i młodzież, dowie się o wynikach badania, będzie chciał jeść i pić więcej pomidorów, a także innych owoców i warzyw, ponieważ zapewniają one konsumentom naturalne właściwości antybakteryjne.
/Wydanie ogólne. Ten materiał od oryginalnej organizacji/autora(ów) może mieć charakter chronologiczny i został zredagowany pod kątem przejrzystości, stylu i długości. Mirage.News nie zajmuje stanowisk korporacyjnych ani stron, a wszystkie opinie, stanowiska i wnioski wyrażone w niniejszym dokumencie są wyłącznie opiniami autorów. Zobacz całość tutaj.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków