Odrodzony Komitet Doradczy ds. Zdrowia Publicznego zajmie się kwestią dostępu do zdrowej żywności i innymi czynnikami kształtującymi nasze nawyki żywieniowe jako swój pierwszy duży projekt, informuje Mark Daalder.
Czy Nowa Zelandia realizuje prawo ludzi do zdrowej żywności?
Jest to jedno z pytań, na które nowa Komisja Zdrowia Publicznego stara się znaleźć odpowiedź w swoim pierwszym dużym projekcie.
Komitet Doradczy ds. Zdrowia Publicznego został utworzony w ramach reformy zdrowia, po rozwiązaniu poprzedniego niezależnego organu o tej samej nazwie w ramach National w 2016 r. Kevin Hague, który przewodniczy nowej edycji, a także zasiadał w starej, powiedział Newsroom w wywiad, w którym był zadowolony, że go przywrócono.
Czytaj więcej:
* Promocje w supermarketach kosztują mniej, ale płacimy naszym zdrowiem
* Profesor Rachel McClain: Dieta kiwi nie jest warta swojej ceny
„Wkład, jaki Komitet Doradczy ds. Zdrowia Publicznego wniósł ostatnim razem, który dotyczył długoterminowych, głębszych, przemyślanych porad, których urzędnicy zwykle nie są w stanie udzielić. Rzeczywistość środowiska, w którym działają urzędnicy departamentu, jest taka, że pomimo najlepsze intencje, często dają się wciągnąć w to, co dzisiaj jest na topie”.
„Cieszę się, że rząd zdecydował się na rekonstytucję tego komitetu”.
Hague jest byłym posłem Zielonych, który był dyrektorem naczelnym Forest & Bird przez sześć lat, kończąc w zeszłym roku. Inni członkowie panelu to ekspert ds. zdrowia Pacifica, Sir Colin Tukuitunga, maoryski dostawca opieki zdrowotnej Beverly Te Hoya, badacz raka Jason Gurney, badacz zdrowia psychicznego Ruth Cunningham i epidemiolog społeczny Peter Crampton.
Protokoły z pierwszych posiedzeń komisji pokazują, że ma ona nadzieję zająć się poważnymi problemami, takimi jak zmiany klimatyczne i zdrowie obszarów wiejskich. Jednak minister zdrowia Aisha Viral poprosiła ją o zbadanie środowiska żywnościowego jako pierwszego głównego tematu pracy. Zgodnie z regulaminem komisja jest zobowiązana do ukończenia co najmniej jednej ważnej pracy każdego roku.
„To był temat, w którym pomocne byłyby porady ekspertów dotyczące rozwiązań. Uznano, że temat jest szeroki i złożony, ale istnieją czynniki w środowisku żywnościowym, które powodują szkody dla zdrowia Nowozelandczyków. Kwestie bezpieczeństwa żywnościowego wzrosły przez pandemię Covid-19 i nadal wywierać presję ze względu na koszty utrzymania, PHCC będzie musiało myśleć kreatywnie”, zgodnie z protokołem ze spotkania.
„Minister Ferrall poprosił PHAC o przyjrzenie się systemowi regulacji żywności, w tym etykietowaniu i składowi żywności, uznając, że system regulacyjny Nowej Zelandii jest wspólny z Australią za pośrednictwem Food Standards Australia and New Zealand (FSANZ)”.
A Badanie opublikowane w zeszłym roku na temat środowisk żywnościowych w Nowej Zelandii Odkrył, że dzieci oglądały 12 reklam telewizyjnych na godzinę na temat niezdrowej żywności. W sklepach trzy czwarte napojów jednorazowych zawiera dodane lub naturalnie występujące cukry. Supermarkety w najbardziej zaniedbanych obszarach dwukrotnie częściej oferowały fast foody przy każdej kasie.
Hague powiedział Newsroomowi, że komisja w swoim dochodzeniu korzystała z dwóch ram opartych na prawach.
Prawdopodobnie więcej niż wiemy […] Czy ramy wywodzące się z ONZ wywodzą się z Deklaracji Praw Człowieka i pracujemy z Komisarzem Praw Człowieka, aby powiedzieć, co to oznacza? W sensie prawa do zdrowia, prawa do żywności, prawa do zdrowej żywności? „
„Ale patrzymy również na decyzje Trybunału Waitangi. Te ramy ONZ są zwykle postrzegane jako ramy praw indywidualnych. Prawa uznawane przez te teriti lub waitangi są prawami zbiorowymi – więc jakie są prawa iwi i hapū w stosunku Do jedzenia?”
Świadomy tego, że w poprzednich raportach napisano na ten temat wiele tysięcy stron, Haig powiedział, że Verrall zlecił komisji stworzenie czegoś oryginalnego z „innowacyjnymi rozwiązaniami”.
„Co się stanie, jeśli spróbujesz ująć to w inny sposób? Jak naprawdę wyglądają wspaniałe środowiska żywnościowe? Jak wygląda świetna produkcja żywności? Jak wyglądałyby wspaniałe środowiska sprzedaży żywności?” Ma wyjaśnić.
„Właśnie rozpoczęliśmy serię częściowo ustrukturyzowanych wywiadów z kluczowymi graczami i kluczowymi informatorami i myślę, że istnieje uzasadniona szansa, że tego rodzaju kadrowanie może otworzyć kilka pomysłów, które do tej pory były w tle. Mamy na pewno nadzieję, że tak , ponieważ zależy nam na spełnieniu prośby ministra o innowacyjne rozwiązania, jeśli tylko możemy. o ich znalezienie.”
Prace te mają potrwać około roku, a raport zostanie przedstawiony Verrallowi na początku 2024 r. W międzyczasie komitet prowadzi również prace nad strategiami zdrowotnymi Pae Ora, które zapewniają długoterminowe wytyczne dla reformowanego systemu opieki zdrowotnej. Te dokumenty mają być gotowe w lipcu.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków