W ciągu pierwszych kilku dni po urazowym uszkodzeniu mózgu (TBI) jedzenie jest często późniejszą refleksją, ponieważ lekarze koncentrują się na minimalizowaniu uszkodzeń mózgu. Jednak nowe badanie sugeruje, że przyjmowanie wystarczającej ilości kalorii może pomóc przyspieszyć proces gojenia mózgu, co sprawia, że odżywianie jest ważnym czynnikiem poprawy opieki nad TBI. Naukowcy zaprezentują swoje prace w tym tygodniu na American Physiology Summit, flagowym dorocznym spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Fizjologicznego (APS) w Long Beach w Kalifornii.
Ten przewodnik podkreśla znaczenie zapewnienia prawidłowego odżywiania pacjentów z TBI w okresie rekonwalescencji. W szczególności preparaty zawierające paliwa preferowane przez mózg, takie jak mleczan, powinny być traktowane priorytetowo podczas ostrych i przewlekłych faz powrotu do zdrowia po TBI”.
Casey C. Curl, doktorant, Laboratorium Fizjologii Wysiłku, Uniwersytet Kalifornijski, Berkeley
Kiedy ktoś trafia do szpitala z urazowym uszkodzeniem mózgu, wielu pacjentów przez wiele dni nie je, a nawet nie otrzymuje pożywienia przez rurkę lub linię dożylną. Mimo to narzędzia używane przez lekarzy do obliczania potrzeb żywieniowych pacjenta nie są dostosowane do wyjątkowych okoliczności uszkodzenia mózgu, a ostatnie badania sugerują, że większość pacjentów z urazowym uszkodzeniem mózgu otrzymuje znacznie mniej kalorii niż potrzebuje.
Kluczem do badań jest nowy biomarker opracowany przez zespół do oceny stanu odżywienia. Chociaż możliwe jest zmierzenie ilości kalorii spożywanych przez osobę, pomiar, czy ilość kalorii dostarczanych pacjentowi ma zaspokoić jego potrzeby energetyczne, jest bardziej złożony. Aby wypełnić tę lukę, naukowcy opracowali sposób pomiaru ilości glukozy wytwarzanej wewnętrznie, podczas gdy organizm przetwarza wkład energetyczny. Miara ta, zwana częściową glukoneogenezą, waha się od zera (całkowite niedożywienie) do 100% (poważne niedożywienie).
Na potrzeby badania naukowcy prześledzili, w jaki sposób stan odżywienia wpływa na częściową glukoneogenezę i syntezę białek w szczurzym modelu urazowego uszkodzenia mózgu. Użyli tlenku deuteru, znanego również jako ciężka woda, jako znacznika do oceny częściowej glukoneogenezy i syntezy białek w różnych częściach mózgu i ciała. Porównując tę dynamikę u myszy z różnymi poziomami spożycia kalorii, byli w stanie uzyskać wgląd w to, jak odżywianie wpływa na procesy gojenia mózgu.
„Nasze badanie wykazało, że po urazowym uszkodzeniu mózgu mózg reaguje nieprawidłowo, zwiększając syntezę białek w górnej części mózgu, jednocześnie zmniejszając ją w dolnych obszarach” – powiedział Curl.
Wcześniejsze badania wykazały, że niedobory żywieniowe prowadzą do zmniejszenia syntezy białek w mięśniach szkieletowych i komórkach wątroby. Nowe odkrycia sugerują, że coś podobnego dzieje się w mózgu. „Zrozumienie tego spadku obrotu białkami podczas procesu gojenia mózgu ma kluczowe znaczenie, ponieważ deficyt kaloryczny może wpływać na zdolność pacjenta do leczenia urazu” – powiedział Curl.
Odkrycia sugerują, że zapewnienie odpowiedniego odżywiania w następstwie urazowego uszkodzenia mózgu może pomóc mózgowi w wytwarzaniu białek potrzebnych do procesu gojenia, bez konieczności nadawania priorytetu niektórym obszarom mózgu w stosunku do innych.
Oprócz wcześniejszego karmienia pacjentów w ramach rutynowej praktyki, Curl zauważył, że lekarze mogą z nich korzystać Częściowa glukoneogeneza Jako praktyczna miara oceny, czy pacjenci otrzymują wystarczającą ilość kalorii podczas leczenia i rekonwalescencji po urazowym uszkodzeniu mózgu.
Badania te zostały sfinansowane z grantu Konferencji PAC-12.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków