Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Wielki raport klimatyczny na temat mięsa składa się z 11 grubych cytatów

Wielki raport klimatyczny na temat mięsa składa się z 11 grubych cytatów

Być może słyszałeś już, że nowozelandzcy dyplomaci Płatne za usunięcie wyrażenia „diety wegetariańskie” Z krytycznego podsumowania nauk o klimacie, które doprowadziło do pojawienia się fali Relacje w mediach.

Ale negocjatorzy polityczni tylko modyfikują Krótka wersja raportu.

Chociaż są to skrócone wersje Raporty Międzyrządowego Zespołu ds. Zmian Klimatu Zdecydowanie imponujące, zawsze jest Dłuższy, podstawowy raport Został wydany wkrótce potem.

Pełne wersje są Napisane przez setki ekspertów Brak wkładu politycznego. Podsumowują tysiące prac badawczych i są przedmiotem wielu naukowych recenzji.

Jeśli chcesz wiedzieć, co mówi najnowszy raport o mięsie, nabiału i roślinach w naszej diecie, możesz przejść od razu do tego Źródło – Albo czytaj dalej.

Każdy z poniższych 11 fragmentów jest bezpośrednim cytatem z ostatniego pełnego raportu (z grupy roboczej III szóstego raportu oceniającego, na temat tego, co możemy zrobić, aby powstrzymać zmiany klimatyczne). [Headings and notes in square brackets were written by Stuff.]

Czytaj więcej:
* Miasta potrzebują niskoemisyjnej infrastruktury i transportu – ale czy samorządy lokalne są wystarczająco elastyczne, aby wprowadzać szybkie zmiany?
* Tak, jest jeszcze czas, aby ograniczyć ocieplenie klimatu do 1,5°C – główny raport
* Świat ma jak dotąd największą szansę na ograniczenie emisji – jeśli zaryzykuje

O jedzeniu roślin kontra mięso i nabiał…

Diety bogate w białka roślinne oraz ubogie w mięso i produkty mleczne wiążą się z niższą emisją gazów cieplarnianych.

„W stosownych przypadkach przejście na diety o wyższej zawartości białka roślinnego, umiar w żywności pochodzenia zwierzęcego i niższe spożycie tłuszczów nasyconych może prowadzić do znacznego zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych. Korzyści obejmą również zmniejszenie zajmowania gruntów i utraty składników odżywczych w otoczeniu środowiska, zapewniając jednocześnie korzyści zdrowotne i zmniejszając śmiertelność z powodu dietozależnych chorób niezakaźnych.

O różnicach między mięsem…

„mięso przeżuwaczy” [cattle, sheep, deer meat as opposed to pig and chicken] Najwyższa gęstość gazów cieplarnianych. Wołowina z systemów mlecznych charakteryzuje się niższą emisją niż wołowina ze stad mięsnych Kiedy niektóre emisje są przydzielane do produktów mlecznych. Szerokie zróżnicowanie emisji odzwierciedla różnice w systemach produkcji, które obejmują intensywne pola tuczu z zapasami hodowanymi głównie na zbożu na pastwiskach i systemach produkcji wypasu. [note: transhumance farming means moving livestock to different pastures in different seasons, for example between mountains to valleys in summer and winter, to take advantage of natural variations in seasonal grass growth]”

Sprzedam mięso w supermarkecie.

Kevin Stent/Rzeczy

Sprzedam mięso w supermarkecie.

Na mięsie hodowanym w laboratorium… i utrzymywaniu zimnego jedzenia

„Wschodzące technologie żywnościowe, takie jak fermentacja komórkowa, hodowane mięso i roślinne alternatywy dla produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego oraz kontrolowane rolnictwo ekologiczne, mogą osiągnąć znaczną redukcję bezpośrednich emisji gazów cieplarnianych z produkcji żywności. Technologie te mają niewielki ślad na ziemi, wodzie i składnikach odżywczych i rozwiać obawy dotyczące dobrego samopoczucia Animal. Osiągnij pełne rozcieńczenie [i.e climate pollution-cutting] Potencjał zależy od dostępu do niskoemisyjnej energii, ponieważ niektóre nowe technologie są stosunkowo bardziej energochłonne. Dotyczy to również wdrażania technologii łańcucha chłodniczego i pakowania, które mogą pomóc w ograniczeniu strat i marnotrawstwa żywności, przy jednoczesnym zwiększeniu zużycia energii i materiałów w systemie żywnościowym.

READ  Trzęsienie ziemi w Japonii: Nowozelandczycy nie ucierpieli, twierdzi MFAT

O tym, które zmiany behawioralne pomogłyby najbardziej…

”łagodzenie [emissions-cutting] Strategie można podzielić na opcje Unikaj-Przejścia-Popraw… Największy potencjał unikania wynika z ograniczenia lotów długodystansowych i zapewnienia krótkodystansowej, niskoemisyjnej infrastruktury miejskiej. Największy potencjał zmiany może wynikać z przejścia na diety roślinne. Największy potencjał poprawy wynika z sektora budowlanego, w szczególności zwiększonego wykorzystania energooszczędnych technologii końcowego wykorzystania oraz obudowa pasywna. ”

To bezmięsna wersja klasycznego makaronu carbonara.  Raport mówi, że mniej mięsa i więcej warzyw sprawi, że ludzie w bogatych krajach będą mniej zanieczyszczeni i zdrowsi.

Aaron McClain

To bezmięsna wersja klasycznego makaronu carbonara. Raport mówi, że mniej mięsa i więcej warzyw sprawi, że ludzie w bogatych krajach będą mniej zanieczyszczeni i zdrowsi.

O kulturze i diecie…

Potrzeby i pragnienia człowieka ewoluują w czasie, co sprawia, że ​​przejście do celów związanych z klimatem i zrównoważonym rozwojem staje się mniej lub bardziej trudne. Na przykład zmiany w składzie towarów konsumpcyjnych, takie jak zmiana diety w kierunku równowagi bardziej opartej na roślinach, mogą zmniejszyć emisje związane z użytkowaniem gruntów bez pogorszenia jakości życia.

„… Diety są głęboko zakorzenione w kulturach i tożsamościach i są trudne do zmiany. Zmiana diety powoduje również problemy etyczne w różnych kulturach, oprócz roli mięsa w zapewnianiu odżywiania. Od teraz niektóre z trudnych do zmiany zachowania zmienią się tylko poprzez samą transformację: polityki zmienią technologie, które z kolei będą wspierać nowe zrównoważone zachowania.

O bogactwie i kaloriach…

„Globalne systemy żywnościowe są głównym motorem produkcji na mieszkańca, stąd presja gruntowa i AFOLU [Agriculture, Forestry and Other Land Use] emisje. Wraz ze wzrostem dochodów na mieszkańca i urbanizacją ludności, tradycyjne niskokaloryczne diety, które koncentrują się na produktach skrobiowych, roślinach strączkowych i warzywach, przechodzą na produkty energochłonne, takie jak rafinowane cukry, tłuszcze, oleje i mięso. W pewnym momencie rozwoju kraju, zamożność i związane z nią diety wyprzedziły wzrost populacji jako główny czynnik odpowiedzialny za emisje AFOLU. Diety wysokokaloryczne mają wysoki procent emisji gazów cieplarnianych na mieszkańca i są powszechne w krajach rozwiniętych.

READ  Covid 19: Kontakty śledzące mogą nie być w stanie uratować Sydney przed zablokowaniem po podwojeniu liczby przypadków

W ciągu ostatnich kilku dekad nastąpiła „westernizacja” diety w krajach rozwijających się. Kraje o niskim i średnim dochodzie, takie jak Indie, Brazylia, Egipt, Meksyk i RPA, doświadczyły gwałtownego przejścia na dietę w stylu zachodnim. Innym motorem wzrostu zapotrzebowania na żywność na mieszkańca jest marnotrawienie żywności, którego ilość rosła mniej więcej nieprzerwanie od lat 60. XX wieku we wszystkich regionach z wyjątkiem Europy.

W 2020 roku lodowisko w Nowej Zelandii było zamknięte na tydzień. czemu? Było bardzo ciepło, a ze zboczy padał zalany deszczem śnieg.

O mięsie i celach zrównoważonego rozwoju…

Zmniejszony popyt – np. energia i intensywne zużycie ziemi, takiej jak mięso – to synergistyczna strategia mająca na celu osiągnięcie ambitnego łagodzenia klimatu bez naruszania Celów Zrównoważonego Rozwoju… Opcje zmniejszające popyt rolniczy (np. zmiana diety, ograniczenie marnowania żywności) mogą być Przynosi to dodatkowe korzyści z adaptacji poprzez zmniejszenie zapotrzebowania na ziemię i wodę. ”

O mięsie i zdrowiu…

„Korzyści zdrowotne można czerpać z poprawy jakości powietrza poprzez przejście na energię odnawialną i aktywny transport (taki jak spacery i jazda na rowerze), przejście na niedrogie, niskomięsne i bogate w rośliny diety oraz zielone budynki i rozwiązania oparte na przyrodzie”.

Przykład z Wielkiej Brytanii pokazuje, jak przyspieszone łagodzenie skutków poprzez zmiany w diecie wymaga szerokiego zakresu wysiłków, aby zmienić podstawowe czynniki zachowań. W tym przypadku wiele sił współdziałało, aby doprowadzić do zmniejszenia spożycia mięsa, w tym postawy zdrowotne, obawy dotyczące dobrostanu zwierząt, rosnący nacisk na klimat i inne wpływy produkcji zwierzęcej na środowisko, a także inwestycje przedsiębiorstw w możliwości rynkowe i postęp technologiczny w alternatywach dla mięsa. ”

W pierwszej dziesiątce globalnych…

Globalne emisje CO2 pozostają skoncentrowane: górne 10 procent emisji odpowiada za około 35-45% całości, podczas gdy dolne 50 procent odpowiada za 13 do 15 procent światowych emisji. W krajach bogatych usługi takie jak prywatny transport drogowy, częste podróże lotnicze, posiadanie prywatnych samolotów, diety o dużej zawartości mięsa oraz wypoczynek i rozrywka powodują znaczne emisje, podczas gdy znaczna część śladu węglowego jest importowana z zagranicy i stanowi integralną część towarów i usług. „

READ  Rohan Gray opowiada o tym, jak wybicie platynowej monety może rozwiązać kryzys pułapu zadłużenia USA

O skutkach marnowania rodziny i żywności…

„Sektor spożywczy dominuje we wszystkich grupach dochodowych i odpowiada za 28 procent śladu węglowego gospodarstw domowych, przy czym głównymi czynnikami są zwierzęta gospodarskie i ryż. Żywność odpowiada również za 48 procent i 70 procent wpływu gospodarstw domowych na zasoby ziemi i wody, w tym mięso, nabiał i przetworzoną żywność… Około 20-40 procent żywności produkowanej na całym świecie jest tracone, zanim trafi na rynek. przez rodziny. ”

Połączenie ograniczenia marnotrawienia żywności z przemianami żywieniowymi może zmniejszyć zapotrzebowanie na energię, grunty i zasoby w pierwotnych systemach zaopatrzenia w żywność, co przyniesie znaczne korzyści w zakresie emisji gazów cieplarnianych.

O tym, jak coś zmienić…

„… aktualna literatura na temat zdrowia, diety i emisji sugeruje, że zrównoważone systemy żywnościowe, które zapewniają zdrową dietę dla wszystkich, są w zasięgu ręki, ale wymagają znaczących działań w różnych sektorach, w tym ulepszonych praktyk rolniczych, zmian żywności między konsumentami i zmniejszenia ilości odpadów spożywczych w produkcji oraz dystrybucja, sprzedaż detaliczna i konsumpcja”.

Wybór opcji niskoemisyjnych, takich jak życie bez samochodu, diety roślinne, które nie zawierają lub zawierają bardzo mało produktów pochodzenia zwierzęcego oraz niskoemisyjne źródła energii elektrycznej i ogrzewania domu, a także lokalne plany urlopowe, mogą zmniejszyć emisje dwutlenku węgla na mieszkańca o co Do 9 ton ekwiwalentu dwutlenku węgla. Osiągnięcie tych opcji wymaga znacznego wsparcia politycznego, aby przezwyciężyć zamknięcia infrastrukturalne, instytucjonalne, społeczne i kulturalne.

Ostatnia rzecz …

Chociaż w podsumowaniu raportu zmieniono treść na „zdrową i zrównoważoną dietę” zamiast „opartą na roślinach”, dodano przypis mówiący, że zdrowe, zrównoważone diety „obejmują pokarmy roślinne, takie jak te oparte na grubych ziarnach i roślinach strączkowych, owoce , warzywa, orzechy, nasiona i żywność pozyskiwaną ze zwierząt produkowanych w odpornych, zrównoważonych i niskoemisyjnych systemach emisji gazów cieplarnianych.”