mięso wegetariańskie Jest to modne, ponieważ stanowi alternatywne źródło białka dla wegetarian i zaspokaja ciekawość ludzi, którzy od zawsze chcieli skosztować mięsa. Ci, którzy kochają wegańskie podróbki mięs lub którzy polegają na nich w codziennych potrzebach białkowych, będą zaskoczeni.
Nowe badanie opublikowane w Journal of Agriculture and Food ChemistryStwierdzono, że białka znajdujące się w mięsie roślinnym nie były tak dostępne dla komórek, jak te znajdujące się w prawdziwym mięsie. Testy laboratoryjne wykazały, że Białka Substytuty nie rozkładają się na peptydy tak dobrze jak te zawarte w mięsie.
Kup Teraz | Nasz najlepszy plan abonamentowy ma teraz specjalną cenę
Naukowcy stworzyli substytut mięsa wykonany z glutenu sojowego i pszennego w procesie ekstruzji. Po pocięciu materiał miał w środku długie, włókniste kawałki, podobnie jak kurczak. Gotowane kawałki alternatywy i mięso z kurczaka Następnie jest mielony i rozkładany przez enzym, którego ludzie używają do trawienia pokarmu. Testy in vitro wykazały, że peptydy zastępujące mięso były słabiej rozpuszczalne w wodzie niż te u kurczaków, a także nie były wchłaniane przez komórki ludzkie. Dzięki temu nowemu zrozumieniu naukowcy twierdzą, że następnym krokiem jest identyfikacja innych składników, które mogą pomóc w zwiększeniu wchłaniania peptydu w roślinnych alternatywach mięsnych.
Czy mięso wegetariańskie jest zdrowe?
Często uważa się, że mięso roślinne jest zdrowsze niż mięso zwierzęce, ponieważ rośliny używane do ich produkcji są bogate w białko i ubogie w niechciane tłuszcze. Aby naśladować wygląd prawdziwego mięsa, rośliny suszy się na proszek i miesza z przyprawami. Następnie mieszaniny są zwykle podgrzewane, uwadniane i przetwarzane w wytłaczarce.
„Wegetariańskie mięso jest zdrowsze niż prawdziwe mięso, ponieważ jest mniej kaloryczne Tłuszcz nasycony. Poza tym zawiera olej kokosowy, ekstrakt białka roślinnego i sok z buraków” – powiedział Neha Pathania, dietetyk w Paras Hospitals.
Według niej fałszywe mięso pomaga zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, infekcji i nowotwór. Poprawia również trawienie, mikrobiom jelitowy, ruchy jelit i wspomaga odchudzanie.
Szybko jednak zwróciła uwagę na wady. „Jest mniej pożywny i może nie zawierać kwasów tłuszczowych omega-3, białka i innych elementów obfitujących w mięso zwierzęce” – powiedziała.
Co więcej, fałszywe mięso jest wysokie obrobiony Zawiera mnóstwo dodatków, w tym sztucznych aromatów, barwników i innych chemikaliów, dzięki którym mięso jest smaczniejsze i wygląda realistycznie. Zasugerowała, aby wegetarianie włączyli do swojej diety zboża, rośliny strączkowe, nabiał, jajka, soję i tofu, aby uzyskać białko.
Aby uzyskać więcej informacji o stylu życia, śledź nas na Instagram | Świergot | Facebook I nie przegap najnowszych aktualizacji!
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków