Zespół słabości, zespół kliniczny dotykający około 10% osób starszych, osłabia ich zdolność radzenia sobie ze stresem.
Odżywianie odgrywa główną rolę w rozwoju zespołu słabości, a suplementy białkowe są często stosowane w celu zwiększenia siły i sprawności fizycznej u wątłych starszych osób. Chociaż mięso jest bogatym źródłem białka, jego wpływ na zdrowie osób bezbronnych jest nadal przedmiotem badań.
Niedawne badanie w Journal of Nutrition, zdrowia i starzenia się Bada, jak spożycie mięsa wpływa na ryzyko śmierci wśród bezbronnych grup społecznych.
Pobyt: Związki między spożyciem mięsa a śmiertelnością z jakiejkolwiek przyczyny i z jakiejkolwiek przyczyny u osób dorosłych w średnim i starszym wieku z zespołem słabości. Źródło obrazu: KucherAV/Shutterstock.com
O kruchości
Zespół słabości wynika ze zmniejszonej zdolności fizjologicznej na skutek niedoborów w różnych układach organizmu, co prowadzi do zwiększonego narażenia na czynniki stresogenne i zwiększonego zapotrzebowania na opiekę medyczną u osób starszych.
Ostatnie badania mają na celu poprawę zdrowia osób słabych poprzez badanie przyczyn słabości i śledzenie rozwoju tej choroby.
Rola mięsa w osłabieniu
Mięso, jako kategoria żywności, obejmuje mięso czerwone, ryby i drób. Mięso jest bogate w białko i mikroelementy, które są ważne dla budowy i utrzymania siły mięśni, zwiększenia siły fizycznej i ograniczenia niedożywienia u osób starszych.
Chociaż osoby słabsze muszą spożywać więcej białka, poprzednie badania wykazały pozytywny związek między czerwonym mięsem a słabością, w przeciwieństwie do innych rodzajów białka.
Może to wynikać z dużej zawartości tłuszczów nasyconych w czerwonym mięsie, co wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób układu krążenia.
Ponadto przetworzone mięso zawiera azotyny i inne konserwanty, które mogą prowadzić do stresu oksydacyjnego i stanów zapalnych, które powodują choroby sercowo-naczyniowe i metaboliczne.
Odkrycia te doprowadziły do wydania przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) i kilka krajowych organów ds. żywienia zaleceń dotyczących spożywania mniejszej ilości czerwonego mięsa i przetworzonego mięsa.
Co wykazało badanie?
W badaniu wzięło udział około 20 000 uczestników, a średni wiek wynosił 58 lat. Około 60% stanowiły kobiety. Odpowiednio około 38% i 12% spożywało mięso czerwone i mięso przetworzone.
Spożyto około jednej piątej drobiu. Zwiększona częstotliwość spożycia drobiu wiązała się z niższym ryzykiem śmierci ze wszystkich przyczyn. W porównaniu z tymi, którzy jedli drób rzadziej niż raz w tygodniu, ryzyko to było o 10% niższe u osób, które jadły drób raz lub dwa razy w tygodniu, a u osób, które jadły drób częściej niż 4 razy w tygodniu, ryzyko było o 33% niższe.
Liczba zgonów z powodu nowotworów była również niższa – o 10% i 20% – w przypadku osób, które jadły drób 1-2 razy w porównaniu z więcej niż 4 razy w tygodniu. Co więcej, śmiertelność z przyczyn sercowo-naczyniowych zmniejszyła się o 15%, 25% i 50% wśród osób, które przyjmowały lek odpowiednio 1-2, 2-4 i > 4 razy w tygodniu.
Odwrotne tendencje zaobserwowano wśród osób spożywających większe ilości przetworzonego mięsa. Śmiertelność ogólna wzrosła o 10% i 20% wśród osób, które jadły przetworzone mięso odpowiednio 2-4 razy w tygodniu w porównaniu z więcej niż 4 razy w tygodniu.
Liczba zgonów z powodu CVD była odpowiednio o 15% i 25% wyższa wśród osób, które jadły przetworzone mięso 1–4 razy w porównaniu z osobami spożywającymi więcej niż 4 razy w tygodniu.
Wykazano zależność w kształcie litery U pomiędzy spożyciem czerwonego mięsa a śmiertelnością. Wskaźniki umieralności z jakiejkolwiek przyczyny, nowotworów i chorób układu krążenia były niższe wśród osób, które jadły czerwone mięso do dwóch razy w tygodniu, ale tylko to pierwsze było istotne.
Ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny było w tej grupie o 14% niższe w porównaniu do osób, które jadły czerwone mięso rzadziej niż raz w tygodniu.
Na każde dodatkowe 25 gramów czerwonego mięsa ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny i śmiertelności z powodu chorób sercowo-naczyniowych wśród osób słabych wzrosło odpowiednio o 7% i 16%. Nie dotyczyło to ogólnie spożycia mięsa.
Jeśli przetworzone mięso zastąpiono tłustymi rybami, takimi jak sardynki, ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny było o 5% niższe. W przypadku zastąpienia go drobiem, liczba zgonów ze wszystkich przyczyn była o 9% niższa, a zgonów z powodu raka o 7%. Śmiertelność z powodu chorób układu krążenia spadła o 13%.
Jeśli ryby zastąpiły czerwone mięso, śmiertelność z jakiejkolwiek przyczyny spadła o 3%, ale w przypadku spożycia tłustych ryb spadła o 6%. Zastąpienie sera spowodowało 4% redukcję, ale 10% redukcję w przypadku drobiu.
Te alternatywy były również bardziej przyjazne dla serca, gdyż drób wiązał się z o 13% niższą śmiertelnością z powodu chorób sercowo-naczyniowych w porównaniu z 5% w przypadku serów i ryb.
Co ciekawe, zwiększone spożycie czerwonego mięsa wiązało się z wyższym ryzykiem śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny, wyłącznie wśród mężczyzn.
Ryzyko to było również większe w przypadku spożycia przetworzonego mięsa wśród mężczyzn oraz osób ze wskaźnikiem masy ciała (BMI) wynoszącym 25 kg/m3 lub wyższym. BMI było również podobnie powiązane ze zwiększonym ryzykiem śmiertelności z dowolnej przyczyny w przypadku zwiększonego spożycia mięsa.
Lekcje do odrobienia
„Potrzebujemy więcej badań nad idealnymi składnikami diety dla osób z słabością, ponieważ obecne wytyczne kliniczne opierają się głównie na konsensusie ekspertów ze względu na brak podstaw dowodowych.„.
Wyniki badania analizującego różne rodzaje spożycia mięsa w odniesieniu do ryzyka śmiertelności u osób podatnych na ryzyko stanowią ważną podstawę do sformułowania takich zaleceń.
Potwierdza to wcześniejsze badania, które wykazały negatywny wpływ przetworzonego mięsa na śmiertelność z jakiejkolwiek przyczyny i śmiertelność z przyczyn sercowo-naczyniowych, co przewyższa potencjalne korzyści w zakresie dostępnego białka.
W innych badaniach nie stwierdzono związku spożycia czerwonego mięsa częściej niż dwa razy w tygodniu ze zwiększoną śmiertelnością, ale może to wynikać z zawartości tłuszczów nasyconych, które mogą zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Wyniki wskazują, że „Drób i ryby mogą stanowić zdrową alternatywę dla czerwonego i przetworzonego mięsa wśród osób szczególnie wrażliwych„.
Konieczne są dalsze badania w celu zbadania interakcji BMI ze spożyciem przetworzonego mięsa i ryzykiem śmiertelności. Przyczyny zwiększonej śmiertelności spowodowanej spożyciem czerwonego mięsa przez mężczyzn pozostają niewyjaśnione, co wymaga dalszych badań.
Odniesienie do magazynu:
- Jie Chen A, Weihao Xu, Lintao Dan, Junhan Tang B, Jirong Yu E i Emil O. Hoogendijk, F. i Chencai, Wu (2024). Związki między spożyciem mięsa a śmiertelnością z jakiejkolwiek przyczyny i z jakiejkolwiek przyczyny u osób dorosłych w średnim i starszym wieku z zespołem słabości. Journal of Nutrition, zdrowia i starzenia się. doi: http://dx.doi.org/10.1016/j.jnha.2024.100191.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków