W Krakowie tradycja biznesowa trwa do dziś.
W Story Gleerbars znajdują się targowiska różnej wielkości, na których kupcy i sklepikarze spotykają się w całym mieście.mi1335 bez skrępowania. W średniowieczu Kraków był stolicą Polski. To jedno z najbogatszych miast w Europie, położone na ważnych szlakach handlowych. Wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO od 1978 roku Europejska Akademia Gastronomiczna przyznała miastu tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019. Nawet dzisiaj tradycja biznesowa trwa i kwitnie w całym mieście. Taki jest stan rynku Black Novi, który powstał w centrum dzielnicy żydowskiej na początku XVII wieku. Produkty można kupić bezpośrednio na Dark Petruskovy Market i lokalnych rolników z siedzibą w powiecie Podkorsk. Lub Dark Beatrusskovy Market z kilkadziesiąt rynków na całym świecie dla powolnego ruchu żywnościowego w łańcuchu Earth Markets. Ale najstarszym i najpiękniejszym rynkiem w Crago jest z pewnością Story Gleebo, który działa nieprzerwanie od 1335 roku. Ten popularny zamknięty targ, położony na północ od Barbakanu, sprzedaje mięso, wędliny, owoce i warzywa. Dużo kwiatów, przypraw, jajek, słoików z miodem, suszonych grzybów, serów, a także ubrań i nieoczekiwanych dodatków. Od 1992 roku starym rynkiem, który działa codziennie od 7:00 do 18:00 z wyjątkiem niedziel, zarządza 73-osobowe Stowarzyszenie Kupców, które nadzoruje rozplanowanie lokali, gospodarkę odpadami i utrzymanie budynków.
Błogosławieństwa zapakowanych koszy
Rynek Stree Cleopers oferuje przede wszystkim regionalne specjały i produkty ekologiczne z regionu Krakowa i Małofolskiej. Ale już od jakiegoś czasu, w dobie globalizacji, w tej świątyni tradycyjnej gastronomii zadomowiły się stragany włoskie, greckie, ukraińskie, litewskie i węgierskie. Jeśli nie ma jeszcze Francuzów, rusza zew Stowarzyszenia Krakowskich Kupców! Podczas Świąt Wielkanocnych na środku targu Story Cleopers ustawiono stół błogosławieństw. Z tej okazji, podobnie jak we wszystkich kościołach w sobotę po Wielkim Piątku, katolickie władze miasta przyjeżdżają, aby błogosławić, dekorować kosze i dekorować potrawy. Symbolicznie, obiad następnego dnia w tych koszyczkach „Swiss Konga”: zdobione jajka (symbolizujące życie), wędliny (bo w okresie Wielkiego Postu zakazano spożywania mięsa), masło (dobrobyt), aw środku ten tort cukrowy w forma baranka, zmartwychwstanie Chrystusa Logo. Kosze wykonane z białej tkaniny lub haftowane są pięknie pobłogosławione przez kapłana wraz z dopasowanymi serwetkami i gałązkami bukszpanu, które zwykle przynoszą dzieci. Te potrawy i święta będą wspólne i spożywane na niedzielne śniadanie wielkanocne. Pod koniec ceremonii na targu Story Gleebs zostanie zorganizowana dystrybucja żywności dla dużej liczby bezdomnych.
Niedziela Wielkanocna
Zgodnie z tradycją katolicką Wielkanoc (Vilkanok – Wielka Noc) obchodzona jest w Polsce, ale z elementami pochodzenia pogańskiego. To dzień, w którym cała rodzina zbiera się zgodnie ze zwyczajami i tradycjami. Impreza trwa dwa dni (niedziela i poniedziałek), obecnie są to dni ustawowo wolne od pracy. Zawsze miały duże znaczenie nie tylko ze względów religijnych, ale także kulinarnych. Dla wierzących Niedziela Wielkanocna zaczyna się wraz ze zmartwychwstaniem. Tradycja zdobionych jajek znalezionych w Niemczech i Austrii nie jest pochodzenia polskiego, ale z czasem uległa zmianie. Jajka są malowane różnymi wzorami, a niektórzy artyści zamieniają je w prawdziwe arcydzieła. Po miesiącu postu czas na dobry posiłek złożony z kiełbasy i deserów. Ciasto na Wielkanoc to Baba (ciasto drożdżowe). Dania serwowane na: Zoorak (zupa), biały budyń, szynka, jajko i skrzyp. Desery (prostokątne lub okrągłe kawałki o różnych smakach) takie jak sernik czy mazurek. Baranek pascal lub cukier Zajączek wielkanocny to nieodzowne elementy dekoracji stołu. Z tej okazji rozdawane są dzieciom prezenty (nazywane królikami).
Sissy Day
Wreszcie zrozumcie, że „Loni Ponitzialek”, „Mokry poniedziałek” czy „Smikus Dingus” to dzień, w którym zapomina się o zasadach dobrego zachowania. Zgodnie z tradycją wszyscy spryskują się nawzajem wodą. Może wahać się od kilku kropli (rzadko) do napoju (bardzo często) i wiadra wody. Na ulicy młodzi ludzie bawią się opryskując przechodniów … Ta praktyka sięga czasów przed-pogańskich. Słowianie tamtych czasów wierzyli w zalety wody w leczeniu chorych i poprawie płodności. Woda była synonimem radości i zapowiadała wiosnę. W niektórych regionach, wraz z nadejściem chrześcijaństwa, pola były rano skrapiane wodą święconą. Zwyczaj ten nadal obowiązuje w południowej Polsce. Mężczyźni lubili spryskiwać wodą (w zimnej wodzie), podczas gdy kobiety leżały w łóżku. Ale szukali też zemsty. Pod łóżkiem ukryto wiadra z wodą. Dwór przyjął tradycję nawadniania kobiet na wsi. Woda została następnie zastąpiona perfumami. Nawet dziś młodym kobietom odradza się wychodzenie na zewnątrz w poniedziałek wielkanocny z obawy, że zostaną spryskane przez grupy bardziej entuzjastycznych młodych ludzi. Wszelkiego rodzaju produkty z tworzyw sztucznych na sprzedaż można znaleźć w sklepach i używać do rozpylania wody …
Praktyczne informacje Story Cleopers Food Market
Godziny otwarcia: w dni powszednie od 7:00 do 18:00. Zamknięte w niedziele od 6:00 do 16:00
Adres: Rhinek Kleporsky 20 minut od Barbaganu (Barbagan) w dzielnicy Klebors i fortów na północ od Starego Miasta.
Telefon: +48 12634 15 32
Strona internetowa: http://www.starykleparz.com
„Internetowy ewangelista. Pisarz. Zapalony alkoholik. Miłośnik telewizji. Ekstremalny czytelnik. Miłośnik kawy. Bardzo upada.”
More Stories
„Majestatyczna jasność”: Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie znajduje nową stałą siedzibę | Wakacje w Polsce
Ochama wkracza do Europy, uruchamiając nowy magazyn w Polsce, aby zwiększyć efektywność
Polska może pozyskać inwestycje w pobliżu