Unilever Ogłosiła plany zainwestowania 90 mln zł (około 20,7 mln dolarów) w rozbudowę swojego obiektu spożywczego w Poznaniu.
Spółka zamierza zwiększyć produkcję makaronu ramen KnorrI dobre marki makaronów i aminokwasów. Oczekuje się, że fabryka będzie produkować 600 000 sztuk dziennie.
Rozszerzona oferta produktów będzie dystrybuowana nie tylko w Polsce, ale także w Holandii, na Węgrzech i w innych krajach Europy.
Według Unilever inwestycja będzie spełniać rygorystyczne standardy środowiskowe, aby zoptymalizować wykorzystanie energii elektrycznej i wody, zapewniając wysoce wydajny proces produkcyjny.
Ponadto firma będzie rozwijać w poznańskim zakładzie najnowocześniejsze technologie, takie jak usprawnianie automatyzacji fizycznej i cyfrowej, wdrażanie zrównoważonej energii i zwiększanie możliwości magazynowania.
„Ta inwestycja w Poznaniu pomoże nam w dalszym zaspokajaniu potrzeb rynku polskiego i europejskiego” – powiedziała Haneke Faber, dyrektor ds. żywienia w Unilever. „Nasz polski biznes żywieniowy w dalszym ciągu umacnia swoją pozycję w portfolio Unilever”.
Przemysław Pfeffer, Plant Manager w Unilever, dodał: „Nasz zakład w Poznaniu jest jednym z największych zakładów produkujących żywność firmy Unilever. Dziś piszemy kolejny rozdział w historii naszej fabryki. Dzięki dalszym inwestycjom będziemy mogli sprawniej odpowiadać na potrzeby naszych klientów i nadal rozwijać naszą działalność.
„Internetowy ewangelista. Pisarz. Zapalony alkoholik. Miłośnik telewizji. Ekstremalny czytelnik. Miłośnik kawy. Bardzo upada.”
More Stories
„Majestatyczna jasność”: Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie znajduje nową stałą siedzibę | Wakacje w Polsce
Ochama wkracza do Europy, uruchamiając nowy magazyn w Polsce, aby zwiększyć efektywność
Polska może pozyskać inwestycje w pobliżu