Żywność ultraprzetworzona (UPF) Może to być związane z bezsennością, która dotyka około jednej trzeciej dorosłych. Analiza wzorców diety i snu zawartych w Czasopismo Akademii Żywienia i Dietetykiopublikowane przez Elsevier pokazują statystycznie istotny związek między spożyciem UPF a przewlekłą bezsennością, niezależnie od cech socjodemograficznych, stylu życia, jakości diety i stanu zdrowia psychicznego.
Główna badaczka Marie-Pierre St. Onge, lekarz medycyny, doktor nauk medycznych na Wydziale Medycyny Ogólnej i Centrum Doskonałości Badań nad Snem i Okołodobowym na Wydziale Medycyny Uniwersytetu Columbia, wyjaśnia: „W czasach, gdy coraz więcej żywności jest wysoko przetworzonej i szerzą się zaburzenia snu, ważne jest, aby ocenić, czy dieta może przyczynić się do złego lub dobrego snu”.
Chociaż w poprzednich badaniach badano składniki odżywcze i suplementy związane ze snem (np. białko, magnez), to badanie jest nowatorskie, ponieważ ocenia wzorzec żywieniowy wykraczający poza składniki odżywcze i określoną żywność oraz pokazuje, że stopień przetworzenia żywności może mieć pewien wpływ. . Jego znaczenie dla zdrowia snu.
Doktor St. Onge dodaje: „Nasz zespół badawczy już wcześniej zgłaszał powiązania między zdrowymi wzorcami żywieniowymi, takimi jak dieta śródziemnomorska, charakteryzująca się niższym ryzykiem bezsenności i słabą jakością snu (zarówno przekrojowo, jak i podłużnie), a dietami wysokowęglowodanowymi niosącymi za sobą większe ryzyko bezsenności. UPF rośnie na całym świecie i jest powiązany z wieloma schorzeniami, takimi jak cukrzyca, otyłość i rak.
Aby zbadać spożycie diety i jego związek ze snem, w tym dużym badaniu epidemiologicznym wykorzystano dane NutriNet-Santé od ponad 39 000 dorosłych Francuzów. To duże badanie kohortowe idealnie nadawało się do odpowiedzi na to pytanie, biorąc pod uwagę uwzględnienie zmiennych związanych ze snem i szczegółowych informacji na temat diety z wielu dni.
Dane zbierano co sześć miesięcy w latach 2013–2015 od dorosłych, którzy wypełnili wiele 24-godzinnych zapisów dietetycznych i przekazali informacje na temat objawów bezsenności. Definicja bezsenności została oparta na kryteriach określonych w DSM-5 i ICSD-3.
Uczestnicy zgłosili, że spożywają około 16% mniej energii niż UPF, a około 20% cierpi na przewlekłą bezsenność. Osoby, które zgłaszały przewlekłą bezsenność, spożywały większą część swojej energii z UPF. Związek między większym spożyciem UPF a bezsennością był wyraźny zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet, ale ryzyko było nieco wyższe u mężczyzn niż u kobiet.
Pierwsza autorka Pauline Duquesne, MA, Sorbonne Paris Nord i Université Paris City, INSERM, INRAE, CNAM, Zespół Badań nad Epidemiologią Żywienia (EREN), Centrum Badań Epidemiologii i Statystyki (CRESS), ostrzega: „Należy zauważyć, że nasze analizy miały charakter przekrojowy i obserwacyjny i nie ocenialiśmy związku podłużnego. Chociaż dane nie dowodzą związku przyczynowego, nasze badanie jest pierwszym tego rodzaju i wnosi wkład w obecny zasób wiedzy o UPF.”
Inne ograniczenia badania obejmowały poleganie na danych samodzielnie zgłaszanych i możliwość błędnej klasyfikacji niektórych składników odżywczych. Zaleca się ostrożność przy uogólnianiu wyników, ponieważ NutriNet-Santé obejmuje większy odsetek kobiet i osób o wysokim statusie społeczno-ekonomicznym niż ogólna populacja Francji, chociaż spożycie UPF było podobne do próbki reprezentatywnej w kraju.
Naukowcy zalecają, aby przyszłe badania sprawdzały związek przyczynowy i oceniały powiązania w czasie. Zalecają jednak osobom mającym trudności ze snem sprawdzenie swojej diety w celu ustalenia, czy UPF może przyczyniać się do problemów ze snem.
źródło:
Odniesienie do magazynu:
Duquin, P., i in. (2024). Spożywanie żywności ultraprzetworzonej jako niezależny czynnik ryzyka przewlekłej bezsenności. Czasopismo Akademii Żywienia i Dietetyki. doi.org/10.1016/j.jand.2024.02.015.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Bardziej ekologiczne wybory, bystrzejsze umysły: badania łączą zrównoważony rozwój i zdrowie mózgu
Coraz częstsza liczba chorób przenoszonych przez komary w Europie – jak bardzo martwią się naukowcy? | Transmisja
Badanie asocjacji całego genomu pozwala zidentyfikować genetyczne czynniki ryzyka demencji