Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Tryptofan poprawia pracę jelit u pstrągów

Tryptofan poprawia pracę jelit u pstrągów

Grupa naukowców z Rosyjskiego Uniwersytetu Przyjaźni Ludowej w Moskwie odkryła, że ​​podawanie tryptofanu może skutecznie przeciwdziałać negatywnym skutkom dużego zagęszczenia ryb w gospodarstwach hodowlanych i zwiększać odporność organizmu ryb na stres oksydacyjny.

Na potrzeby eksperymentu naukowcy złowili pstrąga tęczowego Oncorhynchus mykiss, który jest powszechny w europejskich hodowlach rybnych. Pstrągi podzielono na grupy o zagęszczeniu zarybienia 15 kg/m3 i 25 kg/m3. Każdą z tych grup podzielono na trzy grupy, przy czym każda podgrupa otrzymywała inną dietę.

  • Pierwsza podgrupa służyła jako grupa kontrolna, której do paszy nie dodawano aminokwasów.
  • Druga podgrupa otrzymała dodatkowe 5 gramów tryptofanu
  • Trzecia podgrupa otrzymywała 10 gramów tryptofanu na kilogram paszy.

Po 70-dniowej próbie badania laboratoryjne wykazały zwiększoną odporność jelit pstrąga na stres oksydacyjny w grupach testowych.

Złe warunki życia

Naukowcy wskazali, że ryby cierpią z powodu większego stresu niż w warunkach naturalnych. Przeludnienie, transport, choroby i zła jakość wody negatywnie wpływają na organizm pstrąga, często prowadząc do chorób i śmierci. Naukowcy uważają, że tryptofan paszowy może być skutecznym narzędziem w walce z negatywnym wpływem tych czynników.

Mortada Yousfi, profesor nadzwyczajny na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Przyjaźni Ludowej, stwierdziła, że ​​na podstawie wyników eksperymentu stwierdzono, że 5 gramów tryptofanu jest najskuteczniejszym poziomem włączenia.

Stwierdził: „Dodanie 5 gramów tryptofanu na 1 kg paszy doprowadziło do wzrostu odpowiedzi immunologicznej jelit pstrąga. W rezultacie stres oksydacyjny został zmniejszony przy dużym zagęszczeniu hodowli. Jednocześnie dodatek dużej ilości tryptofanu osłabia odpowiedź immunologiczną na warunki stresowe. Może to zaszkodzić zdrowiu ryb.”

Lepsza odpowiedź immunologiczna

U ryb żyjących w zagęszczeniu 25 kg na metr sześcienny i spożywających paszę zawierającą 5 g tryptofanu enzymy i geny odpowiedzialne za odpowiedź antyoksydacyjną były 1,5 do 2 razy bardziej aktywne. Z drugiej strony naukowcy stwierdzili, że dodatek u ryb żyjących w gęstości 15 kg/m3 nie spowodował znaczących zmian w porównaniu z grupą kontrolną.

READ  Niedobór witaminy D może zmniejszyć skuteczność rozszerzenia, zwiększyć nasilenie Covid: eksperci

Chociaż lepsza odpowiedź immunologiczna jest pozytywnym sygnałem, należy zauważyć, że potrzebne są dodatkowe badania, aby w pełni zrozumieć i potwierdzić długoterminowy wpływ tryptofanu na zdrowie i przeżycie pstrągów.