Grupa naukowców z Rosyjskiego Uniwersytetu Przyjaźni Ludowej w Moskwie odkryła, że podawanie tryptofanu może skutecznie przeciwdziałać negatywnym skutkom dużego zagęszczenia ryb w gospodarstwach hodowlanych i zwiększać odporność organizmu ryb na stres oksydacyjny.
Na potrzeby eksperymentu naukowcy złowili pstrąga tęczowego Oncorhynchus mykiss, który jest powszechny w europejskich hodowlach rybnych. Pstrągi podzielono na grupy o zagęszczeniu zarybienia 15 kg/m3 i 25 kg/m3. Każdą z tych grup podzielono na trzy grupy, przy czym każda podgrupa otrzymywała inną dietę.
- Pierwsza podgrupa służyła jako grupa kontrolna, której do paszy nie dodawano aminokwasów.
- Druga podgrupa otrzymała dodatkowe 5 gramów tryptofanu
- Trzecia podgrupa otrzymywała 10 gramów tryptofanu na kilogram paszy.
Po 70-dniowej próbie badania laboratoryjne wykazały zwiększoną odporność jelit pstrąga na stres oksydacyjny w grupach testowych.
Złe warunki życia
Naukowcy wskazali, że ryby cierpią z powodu większego stresu niż w warunkach naturalnych. Przeludnienie, transport, choroby i zła jakość wody negatywnie wpływają na organizm pstrąga, często prowadząc do chorób i śmierci. Naukowcy uważają, że tryptofan paszowy może być skutecznym narzędziem w walce z negatywnym wpływem tych czynników.
Mortada Yousfi, profesor nadzwyczajny na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Przyjaźni Ludowej, stwierdziła, że na podstawie wyników eksperymentu stwierdzono, że 5 gramów tryptofanu jest najskuteczniejszym poziomem włączenia.
Stwierdził: „Dodanie 5 gramów tryptofanu na 1 kg paszy doprowadziło do wzrostu odpowiedzi immunologicznej jelit pstrąga. W rezultacie stres oksydacyjny został zmniejszony przy dużym zagęszczeniu hodowli. Jednocześnie dodatek dużej ilości tryptofanu osłabia odpowiedź immunologiczną na warunki stresowe. Może to zaszkodzić zdrowiu ryb.”
Lepsza odpowiedź immunologiczna
U ryb żyjących w zagęszczeniu 25 kg na metr sześcienny i spożywających paszę zawierającą 5 g tryptofanu enzymy i geny odpowiedzialne za odpowiedź antyoksydacyjną były 1,5 do 2 razy bardziej aktywne. Z drugiej strony naukowcy stwierdzili, że dodatek u ryb żyjących w gęstości 15 kg/m3 nie spowodował znaczących zmian w porównaniu z grupą kontrolną.
Chociaż lepsza odpowiedź immunologiczna jest pozytywnym sygnałem, należy zauważyć, że potrzebne są dodatkowe badania, aby w pełni zrozumieć i potwierdzić długoterminowy wpływ tryptofanu na zdrowie i przeżycie pstrągów.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków