Autor: Bridie Pearson-Jones dla Mailonline
08:51 17 stycznia 2024, aktualizacja 08:55 17 stycznia 2024
Nagrodzony gwiazdką Michelin szef kuchni Tom Kerridge nazwał klienta „d***” po tym, jak stwierdził, że jego ryba z frytkami wygląda jak „coś z zamarzniętego przejścia”.
50-letni szef kuchni telewizji znalazł się w ogniu krytyki z powodu wygórowanej ceny 32 funtów za posiłek w Kerridge's Bar and Grill w centrum Londynu.
Na początku tego tygodnia Tom podzielił się na Instagramie przepisem na danie i bezczelnie przyznał się do kontrowersyjnej ceny.
„Wiem, że moja ryba z frytkami to zawsze gorący temat. Moim zdaniem nie da się przebić dobrej ryby i smażonej herbaty”.
„Ryba z frytkami w Kerridge's Bar and Grill to prawdziwa przyjemność dla tłumów.”
Wraz z przepisem udostępnił zdjęcie dania, ale jeden z fanów był od tego daleki.
„Wygląda jak coś, co można spotkać w zamarzniętym korytarzu.” „Biedny” – napisał Robbie McKee.
W odpowiedzi Tom napisał: „Robbie, mój smutny przyjacielu. Pociesz mojego przyjaciela, powiedz coś miłego, nie bądź taki nachalny”.
– To nie jest dobry widok.
Ale inny klient, Chris Kelly, powiedział Tomowi: „Przegrywasz kłótnię, kiedy uciekasz się do obelg.
– Nie lubisz krytyki, prawda?
Matt Brown dodał: „Zwykle cię szanuję, ale jest to również odpowiedź doraźna”.
„Jego opinia jest aktualna, czy ci się to podoba, czy nie, wydaje się przeciętna i zawyżona jak na rybę z frytkami.”
Jeden z nich powiedział: „Niestety pan Kerridge zapomniał o swoich zwyczajach i oczekuje, że te ceny będą dotyczyły prawdziwych ludzi.
„Sława uderza do głowy”.
Inny dodał: „Mówi, co chce, ale herbata marynowana nie kosztuje 37 funtów”.
„W każdym przyzwoitym miejscu w Yorkshire można dostać świeżą rybę z frytkami, korzystając z najwyższej jakości składników, za nieco ponad dziesięć dolarów”.
50-latek został zaatakowany trzy miesiące temu w restauracji Kerridge’s Fish and Chips w Harrodsie za kwotę 37 funtów rybę z frytkami.
Posiłek rybny Market Day obejmuje kawałek kornwalijskiej ryby panierowany w bezglutenowym cieście Kerridge i podawany z zaledwie ośmioma frytkami, sosem curry Matsun, sosem tatarskim i budyniem z groszku.
Wzrosły także inne pozycje w menu, w tym sałatka colesław i groszek, które kosztują dodatkowe 8,50 funta.
Nagrodzony dwiema gwiazdkami Michelin szef kuchni, który prowadzi osiem restauracji, w tym Hand of Flowers i The Coach w ekskluzywnym Marlow w Buckinghamshire, również podniósł cenę swoich ręcznie przyrządzanych, ręcznie krojonych frytek i homara.
Dzięki grubym żetonom Kerridge'a klienci zwrócą teraz aż 9,50 funta, w porównaniu z wcześniejszymi 8,50 funta.
To tyle samo, co nowa cena kornwalijskich młodych ziemniaków z masłem ziołowym, która również wzrosła o 1 funta.
O 15 funtów wzrosła także cena całego homara. Pierwotnie cena dania wynosiła 65 funtów, ale od tego czasu wzrosła do 80 funtów.
Na stronie internetowej Harrodsa napisano: „Nie ma bardziej klasycznych dań brytyjskich niż ryba z frytkami.
„Zarówno dla młodych, jak i starszych, chrupiące ciasto pokrywające delikatną rybę z grubym plasterkiem maczanym w keczupie to bardzo ciepły ukłon w stronę komfortu i nostalgii”.
„Zaufaj Tomowi Kerridge’owi, który w swojej restauracji o tej samej nazwie wyniesie ulubione danie Brytyjczyków na nowy poziom.
„W menu stworzonym przez jednego z najbardziej lubianych brytyjskich szefów kuchni znajdziesz najlepsze w Wielkiej Brytanii świeże owoce morza, złowione w sposób etyczny i ręcznie wybrane przez lokalnych handlarzy rybami.
„Od codziennego połowu po ręcznie przygotowywane przegrzebki i lokalne homary – istnieje szeroki wybór dań z grilla i smażonych potraw – z charakterystycznym dla szefa kuchni chrupiącym, bezglutenowym ciastem – które zachwycą każdego.
„I jak można się spodziewać, Kerridge nie zaniedbuje chipsów, których przygotowanie zajmuje dwa dni, zanim trafią na Twój stół, gorące i potrójnie ugotowane wraz z wyborem dipów.
„Połącz je z kawiorem i crème fraîche lub naszym domowym sosem curry Matsun – w hołdzie dla lokalnego sklepu z frytkami w Kerridge, niedaleko miejsca jego powstania”.
„Ma skłonność do apatii. Rozwiązuje problemy. Miłośnik Twittera. Pragnący być orędownikiem muzyki”.
More Stories
Zdjęcia do „Pasji” rozpoczną się na początku 2025 roku
Ikona bicia serca Nick Perry jest nie do poznania na nowych zdjęciach po przejściu na emeryturę | Wiadomości o gwiazdach | Świat sztuki i telewizji
Piosenkarz i autor tekstów J.D. Souther umiera w wieku 78 lat: Piosenkarz i autor tekstów, który napisał hity dla The Eagles i Lindy Ronstadt, zmarł w swoim domu w Nowym Meksyku