Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Technologia substytutu śliny pomaga osobom cierpiącym na suchość w ustach

Technologia substytutu śliny pomaga osobom cierpiącym na suchość w ustach

Według badań laboratoryjnych zaawansowana technologia lubrykantów na bazie wody, przeznaczona do leczenia osób cierpiących na suchość w ustach, jest pięciokrotnie skuteczniejsza niż obecnie dostępne na rynku produkty.

Graficzne przedstawienie struktury smarów. Po lewej stronie wersja mleczna, po prawej wersja wegetariańska. Pokazują białka – postrzegane jako ciemnoniebieskie i ciemnozielone siatkowe struktury mikrożeli hydrożelowych – częściowo otoczone hydrożelem wykonanym z polisacharydów. Źródło obrazu: dr Anna Tankzos, www.SciCommsStudios.co.uk.

Substytut śliny, stworzony przez badaczy z j Uniwersytet w LeedsMówi się, że działa podobnie do prawdziwej śliny, ponieważ natłuszcza i nawilża jamę ustną podczas przeżuwania pokarmu.

Materiał, zwany także mikrożelem, zawiera cząsteczki, które oglądane pod mocnym mikroskopem przypominają siateczkę lub gąbczastą siateczkę, która przylega do powierzchni jamy ustnej. Hydrożel składający się z cukrów pokrywa mikrożel, zatrzymując w nim wodę. Ten podwójny cel przedłuży uczucie wilgoci w ustach.

Nasze pomiary laboratoryjne wykazały, że substancja ta będzie miała długotrwałe działanie. Problem z wieloma istniejącymi produktami komercyjnymi polega na tym, że są one skuteczne jedynie przez krótki czas, ponieważ nie przylegają do powierzchni jamy ustnej, co zmusza ludzi do wielokrotnego ponownego stosowania substancji, czasami podczas rozmowy lub jedzenia. Ma to wpływ na jakość życia ludzi.

Anwesha Sarkar, kierownik działu koloidów i powierzchni, Uniwersytet w Leeds

magazyn Raporty naukowe Zawiera wyniki oceny in vitro zatytułowanej „Porównanie wydajności lubrykantu na bazie mikrożelu wzmocnionego hydrożelem w porównaniu z komercyjnymi substytutami śliny”.

Adsorpcja to procedura odpowiedzialna za doskonałą wydajność nowo wyprodukowanego materiału w porównaniu z istniejącymi produktami. Zdolność cząsteczki do przylegania do powierzchni – w tym przykładzie do wewnętrznej powierzchni jamy ustnej – nazywana jest adsorpcją.

Wyniki standardowe

Innowacyjny mikrożel dostępny jest w dwóch wersjach: na bazie mleka oraz w wersji roślinnej wykorzystującej białko ziemniaczane.

READ  Wczesna ekspozycja na temperaturę jest powiązana z rozwojem istoty białej w mózgu

Nowy materiał porównano z ośmioma dostępnymi na rynku substytutami śliny, takimi jak Biotene, Oralieve, Saliveze i Glandosane, produktem własnej marki Boots. Wszystkie pomiary wykonano bez udziału człowieka, w warunkach laboratoryjnych, na powierzchni podobnej do sztucznego języka.

Badania wykazały, że ilość utraconego lubrykantu z powierzchni sztucznego języka, czyli adsorpcja, była mniejsza w produkcie Leeds. Adsorpcja jest przeciwieństwem desorpcji.

Podczas stosowania dostępnych na rynku produktów traci się od 23% do 58% środka smarnego. W przypadku substytutu śliny stworzonego w Leeds odsetek ten wyniósł zaledwie 7%. Wersja mleczna nieznacznie przewyższała wersję wegetariańską.

Wyniki testów dostarczają mocnych dowodów na to, że nasz materiał będzie prawdopodobnie bardziej skuteczny w rzeczywistych warunkach i może zapewnić nawet pięciokrotnie dłuższą ulgę niż obecnie dostępne produkty. Wyniki porównania wykazują pozytywne wyniki w trzech głównych obszarach. Nasz mikrożel zapewnia wysokie nawilżenie, mocno wiąże się z powierzchniami jamy ustnej i jest skutecznym środkiem nawilżającym, dzięki czemu ludzie czują się bardziej komfortowo podczas jedzenia i mówienia.

Dr Olivia Papua, pierwsza autorka badania i pracownik naukowy na Uniwersytecie w Leeds

Składniki użyte do wytworzenia substytutu śliny – nabiał, białka roślinne i węglowodany – są nietoksyczne dla człowieka i nie posiadają wartości kalorycznej.

Chociaż nowy materiał został przetestowany jedynie w laboratoriach, zespół naukowy jest przekonany, że próby na ludziach doprowadzą do wyników podobnych do ich ustaleń.

Celem autorów badania jest poprawa życia osób cierpiących na wyniszczającą suchość w ustach poprzez wprowadzenie technologii lubrykantów do produktów dostępnych na rynku.

Suchość w jamie ustnej – obciążenie dla opieki zdrowotnej

Kserostomia, termin medyczny określający suchość w ustach, jest szeroko rozpowszechnioną chorobą dotykającą około 10% populacji. Częściej występuje u osób starszych, osób po leczeniu nowotworu i osób, które muszą przyjmować wiele leków.

READ  Tajemnicza dziura w dysku protoplanetarnym Układu Słonecznego

W skrajnych przypadkach suchość w ustach powoduje trudności w połykaniu, niedożywienie i problemy z zębami, co zwiększa presję na systemy opieki zdrowotnej.

Raporty naukowe Badanie zostało opublikowane. Autorami badania są Olivia Papua, Ben Qiu, Lisa Doherty, Anwesha Sarkar, Alejandro Avila Sierra, Marco Ramaioli, Mingdu Mu, Yasmin Misadj, Quan Mu Yu, Evangelos Liamas i Ben Qiu.

Odniesienie do magazynu:

Papua, O., i in. (2023) Porównanie lubrykantów na bazie wody na bazie hydrożelu wzbogaconych mikrożelem w porównaniu z dostępnymi na rynku substytutami śliny. Raporty naukowe. doi:10.1038/s41598-023-46108-s.

źródło: https://www.leeds.ac.uk/