Urzędnicy ds. zdrowia publicznego ustalili, że Staph enterococcus jest źródłem ponad 100 chorób przenoszonych przez żywność wśród kierowców autobusów przewożących tłumy do iz Festiwalu Coachella w Kalifornii.
Festiwal odbył się w dniach 15-17 kwietnia i 22-24 kwietnia, a urzędnicy natychmiast zaczęli badać doniesienia o chorobie po drugim weekendzie imprezy. Co najmniej 45 kierowców autobusów trafiło do szpitali z objawami choroby w hrabstwie Riverside, podczas gdy inni zgłaszali choroby, ale nie szukali pomocy medycznej. Urzędnicy ds. zdrowia publicznego w hrabstwie Riverside, w którym odbył się festiwal, powiedzieli, że prawdopodobnie zgłoszono dziesiątki innych chorób poza jego jurysdykcją.
13 maja hrabstwo Riverside ogłosiło, że jedzenie podawane kierowcom autobusów ma pozytywny wynik testu na obecność enterotoksyn Staphylococcus aureus (Staphylococcus aureus).
Według oświadczenia Departamentu Zdrowia Publicznego hrabstwa „Badania żywności zebrane po tym, jak w zeszłym miesiącu zachorowały dziesiątki pracowników firmy autobusowej, wykazały toksynę bakteryjną, która może powodować objawy opisane przez osoby, które zachorowały”.
„Laboratorium stanowego departamentu zdrowia poinformowało w tym tygodniu, że w próbce żywności pobranej przez mieszkańca hrabstwa Los Angeles, który zachorował wkrótce po zjedzeniu obiadu podanego pracownikom firmy autobusowej 24 kwietnia, wykryto toksynę jelitową”.
W oświadczeniu o zdrowiu publicznym nie określono konkretnego rodzaju żywności ani cateringu. Jednak, jak podały lokalne media, posiłki, o których mowa, obejmowały fettuccine, klopsiki, wstępnie zmiksowaną sałatkę, chleb, burrito carne asada, kurczaka i ryż, zgodnie z doniesieniem z kanału 3 Coachella Valley.
Według lokalnego raportu, urzędnicy Departamentu Zdrowia Środowiskowego hrabstwa Riverside potwierdzili dla kanału informacyjnego 3, że oba obiekty to Sacher Enterprises, kuchnia komisowa oraz Croux & Co. , lokalna firma cateringowa.
Podczas śledztwa Departamentu Zdrowia Publicznego jego pracownicy przeprowadzili wywiady z setkami osób.
„Współpracując z firmą zajmującą się ochroną środowiska i sprzedawcą, byliśmy w stanie przeprowadzić wywiady z setkami osób, które uczestniczyły w kolacji z myślą o określeniu warunków towarzyszących posiłku”, Kim Sarwatari, dyrektor Departamentu Zdrowia Publicznego hrabstwa Riverside , powiedział o wybuchu. Aktualizacja 13 maja. „Celem było zidentyfikowanie konkretnej żywności lub składnika, który spowodował tak wielu chorych”.
Hrabstwo przytoczyło informacje CDC o Staph enterococcus.
Według Centrum Kontroli i Prewencji Chorób (CDC), zatrucie pokarmowe gronkowcem wynika ze spożywania żywności zanieczyszczonej toksynami wytwarzanymi przez te bakterie. Jad może powodować różne objawy, w tym nudności, wymioty, skurcze żołądka i biegunkę”, zgodnie z aktualizacją z hrabstwa.
„Według Centrów Kontroli i Zapobiegania Chorobom najlepszym sposobem uniknięcia zatrucia pokarmowego gronkowcem jest zapobieganie przechowywaniu łatwo psującej się żywności w temperaturze pokojowej przez ponad dwie godziny”.
(Aby zapisać się na bezpłatną subskrypcję Wiadomości o bezpieczeństwie żywności, Kliknij tutaj)
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków