Inspektorzy bezpieczeństwa żywności przeprowadzają szereg kontroli w restauracjach — przyglądając się wszystkim, od temperatury w lodówce po inwazję karaluchów.
Twoim zadaniem jest, jak to mówią, sprawdzić otrzymaną ocenę.
Dyrektor ds. Zdrowia środowiskowego, Jonathan Hamlin, powiedział, że ludzie powinni upewnić się, że wyniki są wyświetlane i aktualne, zanim kupią żywność.
Rada pojawiła się po tym, jak dziewięć restauracji i lokali gastronomicznych w Auckland otrzymało w kwietniu ocenę D za higienę żywności – inspektorzy rady Auckland wykryli inwazję karaluchów, złe sprzątanie i inne problemy.
Czytaj więcej:
* Karaluchy, szkodniki i brudne kuchnie znaleziono w dziewięciu sklepach spożywczych w Auckland
* Ho babata, ho kīrearea, ho kīhini mōrihariha ki ngā toa kai ki Tamaki
* Idąc na pocztę: 1 st., 2 komplety skrytek pocztowych o tych samych numerach
Inspektorzy mają podejście „od pola do stołu”, powiedział Hamlin, zastanawiając się, co dzieje się ze składnikami, które konsumują klienci – od dostawcy po sposób przechowywania, gotowania i chłodzenia.
Rzeczy Zbadał kilka restauracji, które niedawno otrzymały ocenę D i stwierdził, że jedna z nich wyświetlała ogłoszenie A bez wiedzy zarządu, podczas gdy jedna nie miała w ogóle metki klasy spożywczej.
Wydawane przez zarząd klasy żywności mają być wywieszane w drzwiach lub przy kasie, aby ludzie mogli je zobaczyć.
„To jest najważniejsza rzecz, której ludzie muszą szukać – musi być blisko wejścia” – powiedział Hamlin.
Powiedział, że food grade daje klientom pewność, że miejsce, z którego kupują żywność, jest bezpieczne, przygotowane i przechowywane w czystym miejscu, bez inwazji szkodników.
„Robimy wszystko, co w naszej mocy, aby te firmy działały bezpiecznie, ale sprawdzanie klasy żywności jest również świetnym nawykiem dla klientów”.
Klasa A, B lub C oznacza, że punkt sprzedaży zapewnia poziom pewności, że sprzedawana przez niego żywność jest bezpieczna.
Klasy D i E wymagają egzekwowania przez inspektorów żywności, co oznacza, że należy poprawić szeroki zakres problemów.
Oceny E są przyznawane dla krytycznych zagrożeń, takich jak wymykająca się spod kontroli inwazja szkodników lub całkowicie brudna kuchnia.
Hamlin, były szef kuchni, który przeprowadzał kontrole zdrowotne przez ponad osiem lat, powiedział, że zespół sprawdza dwie do trzech restauracji dziennie, a przed wejściem na miejsce jest dużo przygotowań.
Robią całą inspekcję lokalu restauracji, ale większość inspekcji odbywa się w kuchni.
„Kontrolujemy wszystko, skąd kupują jedzenie, sprawdzamy, kiedy przyjechało, jak je przechowuje, procesy gotowania, chłodzenia i przechowywania, a także sprzątanie i szkodniki”.
Powiedział, że natknął się na restauracje pełne szkodników i gryzoni.
„Od czasu do czasu stwierdzamy poważne inwazje karaluchów i wtedy kontaktujemy się z naszym zespołem ds. zgodności. Staramy się przekazywać opinie z szacunkiem, ale jesteśmy również pewni, że istnieją jasne wymagania, które muszą spełnić.
„W zdecydowanej większości przypadków chcą to ulepszyć i chcą trochę pomocy. Jestem naprawdę pasjonatem bezpieczeństwa żywności, ludzie zasługują na jedzenie w miejscu, o którym wiedzą, że jest bezpieczne.”
Ricky Wilson / Personel
Reporter Stuff, Edward Gay, ocenia jedzenie w restauracjach, które niedawno otrzymały ocenę D od Inspektorów Rady.
„Fanatyk muzyki. Profesjonalne rozwiązywanie problemów. Czytelnik. Wielokrotnie nagradzany telewizyjny ninja”.
More Stories
Obietnice wyborcze Kamali Harris przypominają obietnice Jacindy Ardern
Wybory w USA: Joe Biden mógł pomóc Trumpowi w jego „śmieciowych” gafach.
Wydarzenie Trumpa w Madison Square Garden zostało zakłócone prymitywnymi uwagami wstępnymi