Badania wykazały, że spożywanie zbyt dużej ilości ultraprzetworzonej żywności (UPF), takiej jak słodkie płatki zbożowe, gotowe posiłki i napoje bezalkoholowe, wiąże się ze złym stanem zdrowia psychicznego i zwiększonym ryzykiem śmierci z powodu chorób serca.
Naukowcy nawoływali do opracowania strategii zakłócających narażenie na UPF w celu poprawy zdrowia ludzkiego.
UPF mają zazwyczaj wyższą zawartość tłuszczu, cukru i soli oraz zawierają substancje chemiczne, barwniki, słodziki i konserwanty, które wydłużają okres przydatności do spożycia.
W kompleksowym przeglądzie przeprowadzonym przez naukowców z Australii przeanalizowano 14 artykułów przeglądowych opublikowanych w ciągu ostatnich trzech lat, które powiązały UPF ze złymi wynikami zdrowotnymi.
Dotyczyło to 9,9 miliona osób, a dane dotyczące narażenia na czynniki chroniące przed promieniowaniem ultrafioletowym (UPF) uzyskano z kwestionariuszy dotyczących żywności i historii żywienia.
Zespół sklasyfikował dowody jako przekonujące, bardzo sugestywne, sugestywne, słabe lub brak dowodów.
W oparciu o „przekonujące” dowody, wyższe spożycie UPF zostało powiązane z 50% zwiększonym ryzykiem śmierci z powodu chorób układu krążenia, 12% zwiększonym ryzykiem cukrzycy typu 2 i 48-53% zwiększonym ryzykiem lęku.
Istnieją również „wysoce sugestywne” dowody na to, że spożywanie większej ilości UPF może zwiększyć ryzyko otyłości, cukrzycy typu 2, problemów ze snem i śmierci z powodu chorób serca o 40–66%, a także o 22% wzrost ryzyka depresji i o 21% zwiększone ryzyko rozwoju depresji Depresja. % zwiększone ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny.
Dowody pomiędzy spożyciem UPF a „astmą, zdrowiem przewodu pokarmowego, niektórymi nowotworami i umiarkowanymi czynnikami ryzyka sercowo-naczyniowego pozostają ograniczone i wymagają dalszych badań” – stwierdzili naukowcy.
Dodali, że ich odkrycia, opublikowane w British Medical Journal, „dostarczają uzasadnienia do opracowania i oceny skuteczności stosowania środków w zakresie zdrowia publicznego i populacji w celu ukierunkowania i ograniczenia narażenia z dietą na ultraprzetworzoną żywność w celu poprawy zdrowia ludzkiego”.
„Informują także i zapewniają wsparcie w zakresie pilnych badań mechanistycznych” – twierdzą naukowcy.
W powiązanym artykule redakcyjnym naukowcy z Brazylii stwierdzili, że „nie ma powodu wierzyć, że ludzie mogą w pełni przystosować się” do UPF, które ich zdaniem są „często tanimi składnikami poddawanymi manipulacji chemicznej” i „czynionymi smacznymi i atrakcyjnymi dzięki kombinacji smaków i kolorów” .” I emulsje.” zagęstniki i inne dodatki.
„Nadszedł czas, aby agencje ONZ wraz z państwami członkowskimi opracowały i wdrożyły porozumienie ramowe w sprawie żywności ultraprzetworzonej, podobne do porozumienia dotyczącego tytoniu” – dodali.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków