Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Społeczność Scoop » Nowe badania pokazują, że zdrowa, bogata w składniki odżywcze żywność jest powiązana z systemami wzrostu

Informacja prasowa – Fundacja Kitty Ora

Zarządzanie biodynamiczne i organiczne może być lepsze od systemów konwencjonalnych

Systemy rolnicze wpływają na jakość gleby, żywności i naszego zdrowia.

Tak wykazało znane badanie Badania roślin i żywności Rangahau Ahumara Kai Kete Ora Trust zlecił nam recenzję ponad 260 artykułów naukowych.

Przegląd literatury miał na celu ocenę obecnego stanu systemów rolnictwa konwencjonalnego, biodynamicznego i organicznego oraz wyciągnięcie wszelkich powiązań między systemami rolnictwa spożywczego, gęstością składników odżywczych w żywności, zdrowiem ludzi i postawami konsumentów.

W literaturze znaleźli dowody wskazujące, że im więcej życia w glebie, tym większy potencjał przenoszenia składników odżywczych z gleby do upraw.

Gleba, na której rosną rośliny, może mieć znaczący wpływ na jakość produktów, w tym na ich skład odżywczy.

„Ogólny temat wyłaniający się z literatury jest taki, że zarządzanie biodynamiczne i organiczne poprawia zdrowie gleby, a praktyki te generalnie poprawiają życie w glebie w większym stopniu niż konwencjonalne systemy uprawy” – czytamy dalej w raporcie.

W literaturze znaleźli dowody wskazujące, że im więcej życia w glebie, tym większy potencjał przenoszenia składników odżywczych z gleby do upraw.

W raporcie dodaje się: „Żywność bogata w składniki odżywcze jest ważna dla zdrowia, ponieważ dostarcza więcej tego, czego organizm potrzebuje dla dobrego zdrowia (tj. witamin, minerałów, węglowodanów złożonych, białka i zdrowych tłuszczów), a mniej tego, czego organizm nie potrzebuje ( tj. tłuszcze nasycone, sód i rafinowane cukry).” Pokarmy bogate w składniki odżywcze wspierają zdrowie fizyczne i psychiczne.

W raporcie wskazano jednak również, że istnieją luki w badaniach nad praktykami rolnictwa biodynamicznego oraz że dostępne dane na temat praktyk rolnictwa ekologicznego są niejednoznaczne. W raporcie uwzględniono także brak wielokrotnych badań tej samej uprawy w różnych systemach oraz brak badań w środowisku Aotearoa w Nowej Zelandii.

Raport ten pokazał ogromny potencjał dla przyszłych badań. Ten istotny przegląd i zawarte w nim tematy pomogą ukierunkować badania w kluczowych obszarach, aby pomóc zrozumieć, jakie praktyki prowadzą do poprawy stanu gleby i jak to osiągnąć, co pomoże w poprawie gęstości składników odżywczych i składu upraw.

Prezes Fundacji Kitty Ora Sam Weaver z zadowoleniem przyjął ustalenia, mówiąc, że raport z badań nad roślinami i żywnością stanowi pierwszą fazę badania, które pozwoli lepiej zrozumieć powiązania między zdrowiem gleby a zdrowiem ludzi poprzez systemy uprawy w kontekście Aotearoa w Nowej Zelandii.

READ  Nowe badanie ujawnia wyższe ryzyko śmierci u pacjentów z Covid-19 i nowo zdiagnozowanym migotaniem przedsionków

„Wiemy, że zdrowa gleba i dobre zdrowie ludzi są ze sobą ściśle powiązane oraz że rolnictwo biodynamiczne i organiczne może znacząco wpłynąć na produkcję zdrowej, niezanieczyszczającej i bogatej w składniki odżywcze żywności w porównaniu z rolnictwem konwencjonalnym, poprawiając zdrowie naszych gleb, możemy poprawić nasze zdrowie ludzkie.”

Na podstawie tego badania musimy teraz przejść do dalszych badań stosowanych, aby pokazać, jak te różnice manifestują się w środowisku Aotearoa w Nowej Zelandii z lokalnymi uprawami. Fundacja Kitty Ora zaprasza darczyńców do kolejnego etapu badań stosowanych, który dostarczy istotnych informacji rolnikom, konsumentom, decydentom oraz sektorowi rolnictwa i zdrowia.

„Nowa Zelandia znajduje się obecnie w kluczowym punkcie” – powiedział Weaver. „Wykorzystując tę ​​okazję, aby pogłębić naszą wiedzę na temat związku między jakością żywności a naszymi systemami rolniczymi, możemy znaleźć się na czele globalnej fali, demonstrując związek między tym zjawiskiem. zdrowie naszych gleb i nasze zdrowie. Jednocześnie możemy stać się liderem.” „Jesteśmy światowej klasy producentem prawdziwej, zdrowej żywności dla Nowej Zelandii i naszych kluczowych rynków eksportowych”.

Link do pełnego raportu:

https://www.keteora.nz/our-work/nutrition-density-research-phase-1-report-released/

Fragmenty raportu

„Żywność składa się ze złożonej mieszaniny wielu makro- i mikroelementów, a także innych substancji bioaktywnych (takich jak fitochemikalia), które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka i ogólnego dobrego stanu zdrowia. Pokarmy bogate w składniki odżywcze są ważne dla zdrowia ponieważ dostarczają więcej Organizm potrzebuje go dla dobrego zdrowia (tj. witamin, minerałów, węglowodanów złożonych, białka i zdrowych tłuszczów), a mniej tego, czego nie potrzebuje tak dużo (tj. tłuszczów nasyconych, sodu i rafinowanych cukrów. niezbędne do budowy wszystkich tkanek organizmu, ale są także niezbędne dla wielu zdrowych funkcji organizmu, takich jak zdrowy układ odpornościowy i niższy metabolizm. trawienie, a także może prowadzić do lepszego zdrowia psychicznego.

Ze streszczenia wykonawczego, s. 2

• Najmocniejszym dowodem jest istnienie różnic w składzie fitochemicznym, przy znacznie wyższych stężeniach związków fenolowych, takich jak flawonoidy, zarówno w uprawach biodynamicznych, jak i organicznych, w porównaniu z uprawami konwencjonalnymi. Prowadzi to do zwiększonej aktywności przeciwutleniającej in vitro w tych uprawach.

READ  Proste kompromisy dietetyków, aby pomóc zapobiegać cukrzycy typu 2

• Konsekwentnie wykazano, że w uprawach konwencjonalnych występuje wyższe stężenie pestycydów i azotanów w porównaniu z uprawami ekologicznymi (jest mniej badań z uprawami biodynamicznymi, ale oczekuje się, że przyniosą one takie same korzyści jak uprawy organiczne).

Ze streszczenia wykonawczego, s. 3

„Gleba, na której rosną rośliny, może mieć znaczący wpływ na jakość produktów, w tym na skład odżywczy. Ogólny temat wyłaniający się z literatury jest taki, że zarządzanie biodynamiczne i organiczne prowadzi do poprawy stanu gleby, a praktyki te na ogół w większym stopniu poprawiają życie w glebie. Systemy rolnictwa konwencjonalnego Poprawa stanu gleby obejmuje większą funkcjonalnie zdrową biomasę drobnoustrojów, umożliwiającą roślinom lepsze funkcjonowanie fizjologiczne i większą odporność na stres, co oznacza, że ​​mają większą szansę na wchłonięcie składników odżywczych potrzebnych do rozwoju, co skutkuje stanem „zwiększonej gęstości składników odżywczych” „Ogólnie zdrowie gleby jest wspierane przez wysoką zawartość materii organicznej w glebie, przy czym biomasa drobnoustrojów odgrywa kluczową rolę w zwiększaniu dostępności składników odżywczych zawartych w tej materii organicznej dla roślin”.

Systemy rolnictwa biodynamicznego i organicznego wytwarzają zdrową, żywą glebę
Raport, strona 35

„Na wysokim poziomie warunki fizyczne i chemiczne wpływające na społeczności drobnoustrojów obejmują pH, wilgotność, dostępność składników odżywczych, strukturę gleby i temperaturę, przy czym wilgotność i struktura z kolei wpływają na tlen, transport składników odżywczych i wymianę gazową w obrębie każdej społeczności drobnoustrojów glebowych , będą organizmy, które mają różne zakresy tolerancji na wszystkie te czynniki i dlatego ich cechy funkcjonalne wyrażają się inaczej. Ogólnie rzecz biorąc, gleby biodynamiczne – podobnie jak gleby organiczne – mają lepszą strukturę, wyższą zawartość węgla oraz bardziej stabilne pH i wilgotność (Kraus i in. al. 2022 i odniesienia w nim), więc jest bardziej prawdopodobne, że drobnoustroje zużywają mniej energii na utrzymanie homeostazy komórkowej i mogą przeznaczyć więcej energii na takie role, jak komensalizm i pozyskiwanie składników odżywczych (Caster i in. 2021). większe ilości tlenu pozwalają na dominację metabolizmu tlenowego, oszczędzając więcej energii drobnoustrojów na jednostkę zużytego węgla „Praktyki takie jak rolnictwo konserwujące i akumulacja węgla organicznego zmieniają potencjał oksydacyjny w glebie (warunki redoks) i zmieniają energię wymaganą do procesów biochemicznych. procesy, w tym mobilizacja minerałów śladowych (Howson 2013). Benby i Nieder (2003) sugerują, że w 80–90% procesów glebowych pośredniczą mikroorganizmy (patrz Custodio i in. 2022), ale daleko nam do głębokiego zrozumienia mechanizmów ekologicznych i komunikacji w glebie”.

READ  Zakażenie SARS-CoV-2 w Afryce: przegląd systematyczny i metaanaliza standaryzowanych badań seroprewalencji, od stycznia 2020 r. do grudnia 2021 r. - Świat

Raport, s. 38-39

„Jako przykład potencjalnych korzyści wynikających z właściwości stymulujących wzrost roślin pochodzących z biomasy drobnoustrojów w preparatach biodynamicznych, Goldstein i in. (2019) opublikowali kompleksowe badanie porównujące preparaty konwencjonalne, organiczne i biodynamiczne organicznych, wzrost suchej masy korzeni związany ze stosowaniem preparatów biodynamicznych wahał się od 12% do 39%, a różnice w długości korzeni wahały się od 10% do 37% w zależności od doświadczenia, uprawy, roku i zastosowania preparatów obejmowało biodynamiczne zastosowanie polowe na bazie pokrzywy i obornika, które spowodowało znaczny pozytywny efekt kompensacyjny plonu kukurydzy i pszenicy w warunkach stresowych. Autorzy stawiają hipotezę, że zwiększona produkcja korzeni i zdrowie korzeni stymulowane przez preparaty mogą być powiązane z większą powierzchnią nadziemną wzrost roślin, zwiększone plony w warunkach stresowych oraz zwiększona jakość gleby i zawartość węgla w glebie”.

Raport, podsumowanie strona 40

„Różnice w żywej biomasie drobnoustrojów glebowych w systemach dynamicznych, organicznych i konwencjonalnych najprawdopodobniej będą miały wpływ na gęstość składników odżywczych, ale brakuje bezpośrednich dowodów, a większość nauk biologicznych o glebie stale się rozwija i odkrywa nowe rzeczy, chociaż brakuje bezpośrednich dowodów, ale może to mieć wpływ wyciągać mocne wnioski dotyczące tego, jak różne populacje drobnoustrojów, szczególnie w systemach dynamicznych i organicznych, przyczyniają się do pozytywnej reakcji fizjologicznej roślin na tle (zwykle) zwiększonej biomasy drobnoustrojów i lepszych wskaźników jakości gleby. Na pozytywną reakcję fizjologiczną roślin wpływa się bezpośrednio lub poprzez ścieżki, takie jak zmiany w biodostępności składników odżywczych dostarczanych przez bakterie i grzyby do gleby lub pośrednio przez mikroorganizmy wytwarzające substancje chemiczne wspomagające wzrost roślin lub kontrolujące negatywne skutki, takie jak obciążenie patogenami i infekcja, należy uwzględnić systemy wzrostu poprzez wszechstronne badanie dynamiki gleby. roślin i drobnoustrojów, wraz z oceną dodatkowych warstw złożoności, takich jak dynamika zwierząt oraz wpływ praktyk zarządzania i stosowania różnych agrochemikaliów”.

Treść zaczerpnięta z Scope.co.nz
Oryginalne łącze