Oczekuje się, że zmiana klimatu zwiększy liczbę infekcji przenoszonych przez żywność i będzie stanowić rosnące zagrożenie dla zdrowia publicznego w Niemczech, zdaniem naukowców.
Jeden z serii artykułów opublikowanych w Instytucie Roberta Kocha Dziennik monitorowania zdrowiaKoncentruje się na wpływie zmian klimatu na zatrucia pokarmowe.
W przeglądzie przeanalizowano zagrożenia dla zdrowia ludzkiego, jakie stwarzają przenoszone przez żywność bakterie, pasożyty i powiązane biotoksyny morskie w Niemczech, w tym Salmonella, Campylobacter i Vibrio, a także pasożyty Cryptosporidium i Giardia.
Zmiana klimatu może prowadzić do wyższych temperatur powietrza i wody, zwiększonych opadów lub niedoboru wody. Na przykład w przyszłości rolnictwo może być zmuszone w większym stopniu polegać na oczyszczonych ściekach z powodu niedoborów wody. Naukowcy stwierdzili, że stwarza to zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności ze względu na potencjalne zanieczyszczenie nawadnianych produktów patogenami.
Campylobacter, Salmonella i Vibrio
Infekcje Campylobacter są zwykle sezonowe, a większość przypadków występuje w miesiącach letnich od lipca do września. Wraz ze stopniowym ociepleniem w wyniku zmian klimatu i związanymi z tym przedłużającymi się ciepłymi okresami spodziewany jest wzrost zachorowań.
Zgodnie z badaniem wyższe temperatury w miesiącach letnich prawdopodobnie doprowadzą również do częstszego występowania w stadach drobiu i większego narażenia konsumentów poprzez spożycie mięsa drobiowego.
Zmiana zachowań w miesiącach letnich może mieć pośredni wpływ na wzrost infekcji, np. częste grillowanie drobiu i innych mięs czy pływanie w wodach powierzchniowych. Wzrost zakażeń i ognisk zaobserwowano również po ulewnych deszczach i powodziach.
W Europie większość przypadków salmonellozy odnotowuje się w miesiącach letnich.
Korzystny wzrost Salmonelli w wyższych temperaturach prowadzi do wyższych stężeń w skażonej żywności w cieplejszych okresach. Wiąże się to między innymi ze złym przygotowywaniem i chłodzeniem posiłków podczas grillowania czy pikników, które również latem są częstsze. Podwyższone temperatury zwiększają ryzyko przerwania łańcucha chłodniczego, co może mieć znaczący wpływ na stan mikrobiologiczny żywności.
Przenoszone drogą pokarmową zakażenie Vibrio było do tej pory rzadkie w Europie. Występowanie Vibrio spp. Sprzyja temu globalne ocieplenie i wzmożone fale upałów i może doprowadzić do jego rozprzestrzeniania się, a być może także do powstania nowych gatunków w Europie, więc zdaniem naukowców wskaźnik infekcji u ludzi może w przyszłości wzrosnąć.
Wzrost temperatury wody spowoduje zwiększenie zanieczyszczenia Vibrio w europejskich obszarach połowów, zbiorów i hodowli owoców morza, a także rozszerzy się poza miesiące letnie i jesienne.
Dokładne informacje na temat zakażenia Vibrio przenoszonego przez żywność nie są jeszcze dostępne. W Niemczech od czasu wprowadzenia obowiązkowego raportowania w 2020 r. odnotowano tylko pojedyncze przypadki, co może wskazywać albo na niskie narażenie na produkty zawierające Vibrio, albo na znaczną część chorób, które nie zostały wykryte lub zgłoszone. Surowe i niedostatecznie podgrzane produkty, takie jak małże i ostrygi, stanowią zagrożenie, zwłaszcza dla osób z osłabionym układem odpornościowym lub z wcześniejszymi schorzeniami.
Pasożyty i kroki zapobiegawcze
Nieopublikowane dotąd badania niemieckiego Federalnego Instytutu ds. Oceny Ryzyka (BfR) wskazują, że zmiany klimatu mają również bezpośredni wpływ na rozpowszechnienie i zjadliwość pasożytów, które już teraz są bardzo stabilne w środowisku. Zarodniki i pasożyty Giardia mogą pozostawać zakaźne przez długi czas i powodować choroby, zwłaszcza po spożyciu skażonej surowej żywności.
Naukowcy stwierdzili, że ekstremalne warunki pogodowe, takie jak ulewne deszcze i powodzie, które prawdopodobnie będą się nasilać w wyniku zmiany klimatu, zwiększają ryzyko przedostawania się oocyst/cyst zakaźnych do zbiorników wodnych, a także ryzyko zanieczyszczenia pokarmów roślinnych.
Zmiana klimatu zmienia geograficzne rozmieszczenie niektórych gatunków glonów, które mogą uczestniczyć w tworzeniu szkodliwych zakwitów glonów. Morskie biotoksyny są niewykrywalne przez zapach, smak lub wygląd i zwykle nie są niszczone przez gotowanie, zamrażanie lub inne procesy przygotowania.
„Nasze główne zalecenia dotyczące zmniejszania zagrożeń dla zdrowia związanych z infekcjami i zatruciami przenoszonymi drogą pokarmową dotyczą higieny w kuchni, której należy zawsze przestrzegać podczas przygotowywania posiłków. Obejmuje to dokładne mycie rąk i używanie świeżych przyborów kuchennych po kontakcie z surowym mięsem i rybami, jak również jak również unikanie zanieczyszczenia krzyżowego”.
Ponadto większość patogenów mikrobiologicznych można bezpiecznie zabić przez odpowiedni proces ogrzewania; Na przykład podczas przygotowywania owoców morza temperatura wnętrza 70°C (158°F) musi być utrzymywana przez co najmniej dwie minuty.
„Rekomendujemy również stosowanie nowych technologii do śledzenia łańcuchów dostaw. Ze względu na globalną sieć dystrybucji żywności oraz stosowanie różnych technologii przetwarzania i konserwacji śledzenie łańcucha dostaw produktu w celu zidentyfikowania potencjalnych zagrożeń może być trudne. Rozwój technologiczny opracowaliśmy w tym celu rozwiązania cyfrowe; wiedza na temat zasobów rybnych, identyfikowalność owoców morza i przejrzystość Łańcuch dostaw może skorzystać na innowacyjnych podejściach”.
(Aby zapisać się na bezpłatną subskrypcję wiadomości o bezpieczeństwie żywności, Kliknij tutaj.)
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Bardziej ekologiczne wybory, bystrzejsze umysły: badania łączą zrównoważony rozwój i zdrowie mózgu
Coraz częstsza liczba chorób przenoszonych przez komary w Europie – jak bardzo martwią się naukowcy? | Transmisja
Badanie asocjacji całego genomu pozwala zidentyfikować genetyczne czynniki ryzyka demencji