21 stycznia 2023 r
Minuta czytania
Źródło/Ujawnienia
Wysłane przez:
AlChoufete T. Prezentacja Sp49: Co Twoi pacjenci chcą wiedzieć: Zagadnienia dietetyczne w chorobie Leśniowskiego-Crohna. Prezentowane na: Kongresie Crohna i Colitis; 16-21 stycznia 2023; Denver (spotkanie).
Ujawnienia:
Raport Chauvina na temat doradztwa dla Fundacji Crohna i Colitis.
DENVER – Leczenie dietetyczne pacjentów z chorobą Leśniowskiego-Crohna powinno koncentrować się na zwiększonym i zróżnicowanym spożyciu, a nie na restrykcyjnych dietach, według prezentera na konferencji Leśniowskiego-Crohna i zapalenia jelita grubego.
Priorytety medyczne Terapia żywieniowa u pacjentów z Zapalna choroba jelit Obejmują one poprawę stanu odżywienia, łagodzenie objawów żołądkowo-jelitowych, zmniejszenie stanu zapalnego oraz ocenę jakości życia, Theresa Alshouvit, M.;sRD, LDN, Główny dietetyk na oddziale gastroenterologii, hepatologii i żywienia w Centrum Medycznym Uniwersytetu w Pittsburghu, powiedział słuchaczom. I chociaż terapia dietetyczna może poprawić jakość życia pacjenta niezależnie od stadium choroby, dotyczy to szczególnie osób w okresie remisji.
„W okresie remisji jest to naprawdę świetny czas, aby porozmawiać o diecie, ponieważ pomaga ona poprawić relacje pacjenta z jedzeniem, ale także pomaga z objawami, których może doświadczać, a które nie są tylko stanem zapalnym” – powiedział Al-Shoufit .
Doradziła opiekunom, aby omawiali z pacjentami indywidualne cele żywieniowe, gdy są w remisji, i zachęcali do badania palpacyjnego, jeśli nie mają zwężenia lub choroby obturacyjnej. Dodatkowe kwestie obejmują promowanie „potraw zbilansowanych pod względem odżywczym”, włączenie większej ilości pokarmów roślinnych oraz rozpoznawanie i identyfikowanie czynników drażniących jelita i nietolerancji pokarmowych.
I odwrotnie, w przypadku pacjentów z aktywną chorobą głównym celem odżywiania powinno być zwiększenie spożycia kalorii i białka, pomimo ich potencjalnej niechęci do pokarmów, które mogą nasilać objawy.
„Możemy to zrobić, zwiększając częstotliwość ich posiłków, jednocześnie zmniejszając te posiłki” – powiedział Al-Shoufit. „Ponownie dostosowanie tekstury byłoby bardzo przydatne w tym przypadku”.
Powiedziała, że prostym sposobem na zmniejszenie nadmiernego ograniczenia tych pokarmów jest „uczynienie ich miękkimi” poprzez zwiększenie rozpuszczalnego błonnika i zmniejszenie nierozpuszczalnego błonnika. Ważne jest również, aby ograniczyć częste zaostrzenia poprzez rozpoznawanie i eliminowanie wyzwalaczy oraz badanie stosowania dostępnych bez recepty suplementów, aby zapewnić zaspokojenie codziennych potrzeb witaminowych.
Patrząc na ugruntowane strategie żywieniowe w leczeniu CD, Alshofiti zauważył: dieta śródziemnomorska Podkreśla pozytywny wpływ zwiększonego spożycia pełnowartościowej żywności, chudego białka i zdrowych tłuszczów na pomoc pacjentom w poprawie trawienia i osiągnięciu remisji objawowej i klinicznej.
„Badania zdecydowanie poszerzają możliwości dietetycznego leczenia choroby Leśniowskiego-Crohna. Chcemy skupić się na większym wyborze, mniej restrykcyjnych dietach i upewnić się, że zachęcamy do spożywania pokarmów roślinnych”. „Upewnienie się, że odnosimy się do dietetyków, jest ważną częścią leczenia”.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków