Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Skoncentruj się na „większym wyborze i mniej restrykcyjnych dietach” w leczeniu Crohna

21 stycznia 2023 r

Minuta czytania

Źródło:

AlChoufete T. Prezentacja Sp49: Co Twoi pacjenci chcą wiedzieć: Zagadnienia dietetyczne w chorobie Leśniowskiego-Crohna. Prezentowane na: Kongresie Crohna i Colitis; 16-21 stycznia 2023; Denver (spotkanie).

Ujawnienia:
Raport Chauvina na temat doradztwa dla Fundacji Crohna i Colitis.

Nie mogliśmy przetworzyć Twojego żądania. Spróbuj ponownie później. Jeśli ten problem nadal występuje, skontaktuj się z obsługą [email protected].

DENVER – Leczenie dietetyczne pacjentów z chorobą Leśniowskiego-Crohna powinno koncentrować się na zwiększonym i zróżnicowanym spożyciu, a nie na restrykcyjnych dietach, według prezentera na konferencji Leśniowskiego-Crohna i zapalenia jelita grubego.

Priorytety medyczne Terapia żywieniowa u pacjentów z Zapalna choroba jelit Obejmują one poprawę stanu odżywienia, łagodzenie objawów żołądkowo-jelitowych, zmniejszenie stanu zapalnego oraz ocenę jakości życia, Theresa Alshouvit, M.;sRD, LDN, Główny dietetyk na oddziale gastroenterologii, hepatologii i żywienia w Centrum Medycznym Uniwersytetu w Pittsburghu, powiedział słuchaczom. I chociaż terapia dietetyczna może poprawić jakość życia pacjenta niezależnie od stadium choroby, dotyczy to szczególnie osób w okresie remisji.

„W okresie remisji jest to naprawdę świetny czas, aby porozmawiać o diecie, ponieważ pomaga to poprawić relacje pacjenta z jedzeniem, ale także pomaga leczyć objawy, które mogą mieć, a które nie są tylko stanem zapalnym” Theresa Chauvet, MS, RD, LDN, Powiedział.
źródło: healio

„W okresie remisji jest to naprawdę świetny czas, aby porozmawiać o diecie, ponieważ pomaga ona poprawić relacje pacjenta z jedzeniem, ale także pomaga z objawami, których może doświadczać, a które nie są tylko stanem zapalnym” – powiedział Al-Shoufit .

Doradziła opiekunom, aby omawiali z pacjentami indywidualne cele żywieniowe, gdy są w remisji, i zachęcali do badania palpacyjnego, jeśli nie mają zwężenia lub choroby obturacyjnej. Dodatkowe kwestie obejmują promowanie „potraw zbilansowanych pod względem odżywczym”, włączenie większej ilości pokarmów roślinnych oraz rozpoznawanie i identyfikowanie czynników drażniących jelita i nietolerancji pokarmowych.

I odwrotnie, w przypadku pacjentów z aktywną chorobą głównym celem odżywiania powinno być zwiększenie spożycia kalorii i białka, pomimo ich potencjalnej niechęci do pokarmów, które mogą nasilać objawy.

„Możemy to zrobić, zwiększając częstotliwość ich posiłków, jednocześnie zmniejszając te posiłki” – powiedział Al-Shoufit. „Ponownie dostosowanie tekstury byłoby bardzo przydatne w tym przypadku”.

Powiedziała, że ​​prostym sposobem na zmniejszenie nadmiernego ograniczenia tych pokarmów jest „uczynienie ich miękkimi” poprzez zwiększenie rozpuszczalnego błonnika i zmniejszenie nierozpuszczalnego błonnika. Ważne jest również, aby ograniczyć częste zaostrzenia poprzez rozpoznawanie i eliminowanie wyzwalaczy oraz badanie stosowania dostępnych bez recepty suplementów, aby zapewnić zaspokojenie codziennych potrzeb witaminowych.

Patrząc na ugruntowane strategie żywieniowe w leczeniu CD, Alshofiti zauważył: dieta śródziemnomorska Podkreśla pozytywny wpływ zwiększonego spożycia pełnowartościowej żywności, chudego białka i zdrowych tłuszczów na pomoc pacjentom w poprawie trawienia i osiągnięciu remisji objawowej i klinicznej.

„Badania zdecydowanie poszerzają możliwości dietetycznego leczenia choroby Leśniowskiego-Crohna. Chcemy skupić się na większym wyborze, mniej restrykcyjnych dietach i upewnić się, że zachęcamy do spożywania pokarmów roślinnych”. „Upewnienie się, że odnosimy się do dietetyków, jest ważną częścią leczenia”.

READ  Około 1600 zostało dotkniętych po nieprawidłowym przechowywaniu szczepionek Covid