Streszczenie: Dodanie większej ilości sfermentowanej żywności i błonnika do codziennej diety przez cztery tygodnie ma duży wpływ na redukcję stresu.
źródło: Rozmowa
Jeśli chodzi o radzenie sobie ze stresem, często mówi się nam, że najlepszą rzeczą, jaką możemy zrobić, to ćwiczyć, znaleźć czas na nasze ulubione zajęcia lub spróbować medytacji lub uważności.
Jednak według badań opublikowanych przeze mnie i innych członków APC Microbiome Polska. Nasze najnowsze badanie wykazało, że spożywanie większej ilości sfermentowanej żywności i większej ilości błonnika dziennie przez zaledwie cztery tygodnie miało znaczący wpływ na zmniejszenie masy ciała. Postrzegane poziomy stresu.
Przez ostatnią dekadęCoraz więcej badań wykazało, że dieta może zawierać: Ogromny wpływ na nasze zdrowie psychiczne. W rzeczywistości zdrowa dieta może zmniejszyć ryzyko Wiele powszechnych chorób psychicznych.
Mechanizmy leżące u podstaw wpływu diety na zdrowie psychiczne wciąż nie są w pełni poznane. Ale jednym z wyjaśnień tego powiązania może być związek między naszym mózgiem a mikrobiomem (biliony bakterii żyjących w naszych jelitach).
Jest to tak zwana oś jelitowa, która pozwala mózgowi i jelitom na stałą komunikację ze sobą, umożliwiając podstawowe funkcje organizmu, takie jak trawienie i apetyt. Oznacza to również, że ośrodki emocjonalne i poznawcze w naszym mózgu są ściśle połączone z naszymi jelitami.
Podczas gdy poprzednie badania wykazały również stres i zachowanie Połączony z naszym mikrobiomemJednak nie było jeszcze jasne, czy zmiana diety (a tym samym mikrobiomu) może mieć wyraźny wpływ na poziom stresu.
Właśnie to miało na celu nasze badanie. Aby to przetestować, zrekrutowaliśmy 45 zdrowych osób z dietą o stosunkowo niskiej zawartości błonnika, w wieku od 18 do 59 lat. Ponad połowa z nich to kobiety. Uczestnicy zostali podzieleni na dwie grupy i przydzielono im losową dietę do przestrzegania przez cztery tygodnie badania.
Około połowa diety została odłożona przez dietetyka dr Kirsten Bearding, co zwiększy ilość spożywanej przez nich żywności prebiotycznej i sfermentowanej. Jest to znane jako dieta „psychologiczna”, ponieważ obejmuje żywność, która została powiązana z poprawą zdrowia psychicznego.
Grupa ta otrzymała indywidualną sesję edukacyjną z dietetykiem na początku iw połowie badania. Powiedziano im, że powinni dążyć do spożywania 6-8 porcji dziennie owoców i warzyw bogatych w błonnik prebiotyczny (np. cebula, por, kapusta, jabłka, banany i owies), 5-8 porcji zbóż dziennie i 3 -4 porcje roślin strączkowych tygodniowo.
Powiedziano im również, aby zawierali 2-3 porcje sfermentowanej żywności dziennie (takiej jak kapusta kiszona, kefir i kombucha). Uczestnicy Diet Control otrzymali jedynie ogólne porady dietetyczne, oparte na Piramidzie żywieniowej zdrowego odżywiania.
mniejsze ciśnienie
Co ciekawe, ci, którzy stosowali dietę psychologiczną, twierdzili, że czują się mniej zestresowani w porównaniu z tymi, którzy stosowali dietę kontrolną.
Istniała również bezpośrednia korelacja między tym, jak ściśle uczestnicy przestrzegali diety, a ich postrzeganym poziomem stresu, przy czym ci, którzy spożywali więcej psychobiotycznych pokarmów w okresie czterech tygodni, zgłaszali największe zmniejszenie postrzeganego poziomu stresu.
Co ciekawe, jakość snu poprawiła się w obu grupach – chociaż osoby stosujące dietę psychologiczną zgłaszały większą poprawę snu. Inne badania wykazały również, że zaangażowane są drobnoustroje jelitowe operacje snuCo może wyjaśnić ten link.
Dieta psychotyczna spowodowała jedynie niewielkie zmiany w składzie i funkcji mikroflory jelitowej. Zaobserwowaliśmy jednak znaczące zmiany w poziomie niektórych kluczowych chemikaliów wytwarzanych przez drobnoustroje jelitowe. Niektóre z tych chemikaliów były związane ze zdrowiem psychicznymco może wyjaśniać, dlaczego uczestnicy diety czuli się mniej zestresowani.
Nasze wyniki sugerują, że określone diety można stosować w celu zmniejszenia postrzeganego poziomu stresu. Ten rodzaj diety również może pomóc Ochrona zdrowia psychicznego Na dłuższą metę atakuje drobnoustroje w jelitach.
Chociaż wyniki te są zachęcające, nasze badanie nie jest pozbawione ograniczeń. Po pierwsze, wielkość próby jest niewielka ze względu na pandemię ograniczającą rekrutację. Po drugie, krótki czas trwania badania mógł ograniczyć obserwowane przez nas zmiany – i nie jest jasne, jak długo to potrwa. W związku z tym wymagane będą długoterminowe badania.
Po trzecie, podczas gdy uczestnicy rejestrowali swoją codzienną dietę, ta forma pomiaru może być obarczona błędami i błędami, zwłaszcza podczas szacowania spożycia pokarmu. I chociaż robiliśmy wszystko, co w naszej mocy, aby uczestnicy nie wiedzieli, do której grupy zostali przypisani, mogą być w stanie odgadnąć na podstawie udzielonych im porad żywieniowych. Mogło to wpłynąć na odpowiedzi, których udzielili pod koniec badania.
Wreszcie nasze badanie dotyczyło tylko osób, które były już zdrowe. Oznacza to, że nie rozumiemy wpływu tej diety na kogoś, kto może nie być zdrowy.
Jednak nasze badanie dostarcza ekscytujących dowodów na to, że skutecznym sposobem na zmniejszenie stresu może być dieta. Interesujące będzie sprawdzenie, czy te odkrycia można również powtórzyć u osób z zaburzeniami związanymi ze stresem, takimi jak lęk i depresja. Dodaje na to również więcej dowodów Zakres badańpokazując związek między dietą, naszym mikrobiomem i naszym zdrowiem psychicznym.
Więc następnym razem, gdy poczujesz się szczególnie zestresowany, możesz dobrze przemyśleć, co planujesz zjeść na lunch lub kolację. Dodanie większej ilości błonnika i sfermentowanej żywności przez kilka tygodni może pomóc zmniejszyć stres.
Finansowanie: John Cryan otrzymuje fundusze od Science Foundation Ireland (SFI), Irlandzkiej Rady ds. Badań Naukowych i Rady ds. Badań nad Zdrowiem. Otrzymuje również fundusze od Fundacji Saks-Kavanaugh. Autor otrzymuje fundusze na badania, był konsultantem i członkiem biura prelegenta dla firm spożywczych i farmaceutycznych w obszarach mikrobiomu, żywności i neuronauki.
O tym stresie i wyszukiwaniu wiadomości o diecie
autor: John Cryan
źródło: Rozmowa
Kontakt: John Cryan – Rozmowa
obrazek: Obraz jest w domenie publicznej
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków