Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Ryzyko zachorowania na wirusowe zapalenie wątroby typu A z mrożonych jagód jest niskie

Ryzyko zachorowania na wirusowe zapalenie wątroby typu A z mrożonych jagód jest niskie

Według Bezpieczeństwa Żywności w Nowej Zelandii trzy osoby prawdopodobnie spowodowały zapalenie wątroby typu A z importowanych jagód.

dostarczony

Według Bezpieczeństwa Żywności w Nowej Zelandii trzy osoby prawdopodobnie spowodowały zapalenie wątroby typu A z importowanych jagód.

Rolnik i ekspert ds. bezpieczeństwa żywności twierdzi, że ryzyko zapalenia wątroby typu A spowodowanego mrożonymi lokalnymi jagodami jest niewielkie.

W tym tygodniu Ministerstwo Przemysłu Podstawowego ostrzegło miłośników jagód, zwłaszcza tych z przewlekłym uszkodzeniem wątroby, osoby starsze i kobiety w ciąży, aby podjęli niezbędne środki ostrożności podczas jedzenia mrożonych jagód, aby zmniejszyć ryzyko zakażenia wirusem zapalenia wątroby typu A.

Trzy osoby zakontraktowały Wirus z genotypowaniem łączącym wszystkie trzy przypadki. Wirus rozprzestrzenia się poprzez kontakt z kałem zarażonej osoby. Może być przenoszony przez skażoną niezdrową żywność, zły kontakt osobisty i bliski kontakt osobisty.

Ian Johnston, hodowca jagód Pataca w Christchurch, powiedział, że miał wiele telefonów z pytaniami o dostępność lokalnie uprawianych mrożonych jagód, ponieważ konsumenci obawiali się kupowania importowanych jagód, które mogą być skażone.

Czytaj więcej:
* Czy w Nowej Zelandii należy stosować szczepionkę przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu A?
* Tropical Smoothie Café pozwało sprawę: zapalenie wątroby typu A w egipskich jagodach
* Piąty przypadek zapalenia wątroby typu A potwierdzony mrożonymi jagodami

Ponieważ importowano tak wiele mrożonych jagód, powiedział Johnston, przemysł skurczył się i pozostali tylko drobni miejscowi rolnicy.

Powiedział, że takie małe operacje miały mniejsze zespoły do ​​zbierania, a praktyki higieniczne były łatwiejsze do zarządzania.

Pataca miała od 20 do 30 kolektorów pracujących jednocześnie. Johnston zdał sobie sprawę, że zagraniczni farmerzy na dużą skalę mają duże grupy pracujące dla nich.

Czasami kultywujący za granicą zbierali razem grupy rodzinne. Powiedział, że odchody na owocach były problemem, gdy zbieracze owoców nosili dzieci na plecach i zmieniali pieluchy podczas zbierania owoców.

Pataca sprzedaje jagody świeże i mrożone. Zebrane jagody zebrano i zamrożono do temperatury poniżej 18°C.

READ  Znieczulenie zewnątrzoponowe szyjki macicy w leczeniu chorej na raka piersi z dysfunkcją serca: opis przypadku

Przeczytaj Bevan / Rzeczy

Właściciel/operator The Caker, Jordan Rundel, uważa, że ​​liofilizowane jagody są integralną częścią jej ciast.

Johnston powiedział, że byłby zadowolony, gdyby rząd mógł określić, która marka konsumenci cierpią na wirusowe zapalenie wątroby typu A, ponieważ konsumenci mogą zakładać, że wszystkie jagody spowodowały infekcję.

Strona internetowa amerykańskich centrów kontroli i zapobiegania chorobom twierdzi, że wirusowe zapalenie wątroby typu A może żyć poza ciałem przez wiele miesięcy. Ogrzewanie żywności i płynów do 85 ° C przez co najmniej jedną minutę może zabić wirusa. Wirus przetrwał zamrożenie.

Vincent Arbuckle, zastępca dyrektora generalnego Nowej Zelandii ds. Bezpieczeństwa żywności, powiedział, że wirusa nie wykryto w mrożonych jagodach.

Przeprowadzono wizyty terenowe, testy i oceny epidemiologiczne w celu wykrycia chorób przenoszonych przez żywność. Jak powiedział, choroba ma długi okres inkubacji, co utrudnia jej śledzenie.

„Po prostu nie było wystarczająco dużo informacji, aby tak się stało [location] konkretne połączenie. „To częste zjawisko w takich przypadkach” – powiedział Arbuckle.

Jeśli wirus zostanie wykryty w jagodach, powiedział Arbuckle, klient zostanie wezwany i zostanie przeprowadzone szersze dochodzenie w celu ustalenia źródła.

Ian Johnston, hodowca jagód Pataca, mówi, że odbierał telefony od ludzi, którzy wolą jeść lokalnie uprawiane jagody.

rzeczy

Ian Johnston, hodowca jagód Pataca, mówi, że odbierał telefony od ludzi, którzy wolą jeść lokalnie uprawiane jagody.

„Uważamy fakt, że wszystkie trzy przypadki są związane z genotypowaniem wirusa. Dwa przypadki były sobie znane, ale trzeci przypadek był nieznany i mieszka w innym mieście. Poza tym, że wszyscy byli stałymi konsumentami mrożonych jagód, dowody zdecydowanie sugerują, że mrożone jagody są powodem” – powiedział Arbuckle.

Nowa Zelandia ma wysokie standardy bezpieczeństwa żywności. Powiedział, że nie wszystkie kraje mają takie same standardy, więc importowane mrożone jagody zostały pobrane i przetestowane przed wypuszczeniem.

Powiedział, że istnieje niebezpieczeństwo mrożonych jagód, a już wcześniej w innych krajach były wycofywane produkty żywnościowe.

READ  Wiele asteroid zmierza w kierunku Ziemi – i mierzy się z realistycznymi zagrożeniami dla naszej planety

Arbuckle powiedział, że dostawcy mrożonych jagód zostali poinformowani o ryzyku i zarządzali ryzykiem.

Objawy zapalenia wątroby typu A obejmują gorączkę, żółtaczkę skórną, utratę apetytu, nudności, wymioty, ból brzucha, ciemne zabarwienie moczu i zmęczenie.

Objawy mogą pojawić się po zakażeniu od 15 do 50 dni. Wczesne objawy zakażenia wirusem zapalenia wątroby typu A można pomylić z grypą. Niektórzy ludzie, zwłaszcza dzieci, mogą nie mieć żadnych objawów, powiedział.

Shannon Otton, dyrektor operacyjny ekologicznych jagód Oob, powiedział, że standardy bezpieczeństwa żywności w Nowej Zelandii i większości innych krajów są dobre.

Powiedziała, że ​​organy kontrolne dobrze zarządzają bezpieczeństwem żywności.