Zapiekanka z rybą i frytkami! Brytyjska klasyka może kosztować nawet 10 funtów ze względu na wysoki koszt dorsza i miękkiego groszku
- Szefowie branży twierdzą, że średnia cena ryby z frytkami może wzrosnąć do ponad 10 funtów
- Organ branżowy ostrzegł, że dostawy dorsza stają się o 75% droższe.
- Właściciel sklepu Andrew Crook powiedział, że jego cena dorsza wzrosła z 8 funtów za kilogram do prawie 14 funtów.
- Właściciele sklepów cierpią również z powodu wysokich kosztów pakowania i rachunków za energię
Według szefów branży średnia cena ryby z frytkami może wzrosnąć do ponad 10 funtów ze względu na rosnące koszty dorsza i miękkiego groszku.
Narodowa Federacja Rybołówstwa Juniorów ostrzegła, że dostawy dorsza są o 75 procent droższe niż w październiku.
Organ przemysłowy powiedział, że koszt zakupu miękkiego groszku również się podwoił, podczas gdy sklepy cierpią z powodu wysokich cen opakowań i rachunków za energię, kobieta wspomniany.
Co więcej, od kwietnia nastąpi też powrót do 20-procentowego podatku od towarów i usług.
Narodowa Federacja Rybołówstwa ostrzegła, że dostawy dorsza są o 75 procent droższe niż w październiku, ponieważ brytyjski klasyk może kosztować nawet 10 funtów (zdjęcie).
Andrew Crooke, prezes National Junior Fish Association, powiedział, że koszt dorsza w jego sklepie Skippera w Euxton w Lancashire wzrósł z 8 funtów za kilogram do prawie 14 funtów.
Przeciętna porcja ryby z frytkami kosztuje obecnie od 6,50 do 9 funtów, podczas gdy Kroc powiedział, że obecnie kosztuje 7,50 funtów za brytyjskiego klasyka w Skipper.
Ale powiedział The Mirror: „Wkrótce może to być ponad 10 funtów, a inni prawdopodobnie zrobią to samo.
„Rosnące koszty już wywierają na nas presję i spowodują pewne przestoje”.
David Miller, który prowadzi frywolną restaurację w Haxby w North Yorkshire, powiedział, że danie było zbyt długo zaniżone, dodając, że sklepy mają „nadchodzące tsunami kosztów”.
Właściciele sklepów są również zmuszeni walczyć o mniejsze połowy i zwiększony globalny popyt, co powoduje wzrost cen.
Brytyjczycy już teraz borykają się z nadchodzącym kryzysem kosztów utrzymania, głównie z powodu wysokich cen gazu.
Andrew Crook, prezes National Junior Fish Association, powiedział, że koszt dorsza dla jego Skippera w Euxton wzrósł z 8 funtów za kilogram do prawie 14 funtów (zdjęcie).
Na początku tego miesiąca menedżerowie hotelarstwa ostrzegali gości, że do końca tego roku będą musieli zapłacić dodatkowe 20 procent całkowitego rachunku.
Wzrost obejmuje 14-procentowy wzrost cen napojów, co może spowodować wzrost średnich cen piwa w Wielkiej Brytanii z 3,94 GBP do 4,49 GBP.
Bywalcy barów w Londynie, gdzie przeciętny kufel to 5,19 funta, mogą zarobić więcej niż 6 funtów, co jest typowe dla wielu studni w stolicy.
Szefowie hotelarstwa ostrzegają również, że rachunki za żywność mogą wzrosnąć nawet o 17 procent, co może podnieść średnie danie główne z 11,87 funta do 13,89 funta, a przekąski z 6,31 funta do 7,38 funta.
Przeciętny kieliszek wina o pojemności 175 ml może kosztować w Wielkiej Brytanii 4,01 funta do 4,47 funta, podczas gdy gwałtowny wzrost kosztów orzeźwiającej wody może podnieść koszt G&T.
Barmani szukający szybkiej przekąski, aby napić się drinka, również nie będą w stanie uniknąć podwyżki, ponieważ ceny chipsów wzrosną o około 7 procent — podnosząc średnią paczkę żetonów z 70 pensów do 75 pensów.
Szefowie hotelarstwa powiedzieli, że wzrost ten był spowodowany wzrostem kosztów pracy i powrotem 20-procentowej stawki podatku od wartości dodanej w kwietniu – oprócz wyższych cen energii, które mają uderzyć Brytyjczyków w ich kieszenie w domu.
Reklamy
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Stopy procentowe w Wielkiej Brytanii: Bank Anglii wkrótce ujawni swoją kolejną decyzję
Pracodawcy zmuszający pracowników do powrotu do pracy odchodzą w zapomnienie – twierdzi ekspert, twórca terminu prezenteizm Pracuj w domu
BlackRock i Microsoft planują fundusz o wartości 30 miliardów dolarów na inwestycje w infrastrukturę sztucznej inteligencji