Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Rolnik w Minnesocie rozpoczyna jednoosobową działalność związaną z produkcją fasoli

Rolnik w Minnesocie rozpoczyna jednoosobową działalność związaną z produkcją fasoli

„Och, przeoczyłem jedną” – mówi Johnson, trzymając małą roślinę strączkową kciukiem i palcem wskazującym.

Duże gospodarstwa mają technologię, która to robi; Johnson robi to ręcznie.

Brett Johnson zbiera połamaną, odbarwioną fasolę w sklepie na swojej posiadłości poza Moose Lake w poniedziałek po południu, 29 listopada 2021 r. Jed Carlson / Superior Telegram

Brett Johnson zbiera połamaną, odbarwioną fasolę w sklepie na swojej posiadłości poza Moose Lake w poniedziałek po południu, 29 listopada 2021 r. Jed Carlson / Superior Telegram

Ona jest z tyłu polski rolnikProces produkcji suchej fasoli i produkcja suchej fasoli w Moss Lake. To drugi rok Johnsona na 40 akrach.

WDAY logo
Zapisz się do naszego newslettera z powiadomieniami e-mail

„COVID pokazał, że łańcuchy dostaw nie zawsze działają. Jako społeczeństwo wiemy, że musimy trzymać się blisko domu, gdy coś jest tak ważne jak nasze jedzenie” – powiedział Johnson.

Dorastasz myśląc, że istnieje ograniczona liczba rodzajów fasoli – pinto, nerkowata, czarna – ale wiele z nich ma lepszy smak i wiele cech, które nie są poszukiwane w rolnictwie na dużą skalę, ponieważ nie trzymają się dobrze lub nie t mają wysokie plony, powiedział Johnson.

Wybierz ją w oparciu o jej naturalne piękno i smak.

Brett Johnson trzyma torbę polskich rolników King Early Beans w sklepie na swojej posiadłości poza Moss Lake w poniedziałek po południu, 29 listopada 2021 r. Jed Carlson / Superior Telegram

Brett Johnson trzyma torbę polskich rolników King Early Beans w sklepie na swojej posiadłości poza Moss Lake w poniedziałek po południu, 29 listopada 2021 r. Jed Carlson / Superior Telegram

W sklepie Johnsona stały worki Jacob’s Cattle, żywej kasztanowej fasoli z białymi plamkami; Calypso jest podobny do Dalmacji, z czarnymi i białymi plamami.

Arikara, Marfax i Tiger’s Eye należą do dziesięciu gatunków uprawianych przez Johnsona. Niektóre z odmian, które uprawiasz, wywodzą się z rdzennych plemion Ameryki Północnej i Południowej. Powiedziała, że ​​rolnicy mają szczęście, że mogą uprawiać te fasole, na których zachowanie inne pokolenia poświęciły czas.

Johnson ukończył college z wykształceniem podstawowym. Następnie zapisała się, aby uczyć angielskiego za granicą i przeniosła się na pół roku do Kazachstanu.

„Każdy wokół mnie ma ogród, wszyscy wokół mnie hodują zwierzę na mięso, a ja przyniosłem ten dom i założyłem ogród na podwórku mojej matki” – wspomina.

Następnie rozpoczęła szkolenie w rolnictwie na południu Alaski i Wisconsin, zanim ostatecznie rozpoczęła pracę w Food Farm i Stone’s Throw Farm w Rinshall w Minnesocie. Pochodząca z St. Paul mieszkała w Duluth przez pięć lat, zanim kupiła Moose Lake Farm.

Wkład Catherine Conover w zdjęcie

Wkład Catherine Conover w zdjęcie

Kathryn Conover, współwłaścicielka Stone’s Throw, połączyła wspieranych przez społeczność członków rolnictwa z Polish Farmer for Beans.

Johnson pracuje w Conover Land od pięciu lat i jest jej jedynym pracownikiem w tym sezonie. „Pierwszych kilka razy, kiedy ze mną pracowała, wiedziałem, że będzie ode mnie szybsza we wszystkim i nie przeszkadzało mi to” – wspomina Conover. „Jest naprawdę oddaną osobą, która ciężko pracuje… Jestem z niej taka dumna”.

Ten obraz został nadesłany przez Marie Dragic

Ten obraz został nadesłany przez Marie Dragic

Conover przywiązał Mary Dragic do farmy Johnsona.

Dragich z Duluth wolał wspierać miejscowych rolników; Powiedziała, że ​​praktyki są bardziej zrównoważone i „lubię trzymać pieniądze w społeczności”, wspierając ludzi wykonujących pracę i wiedząc, kim są i jak uprawiana jest żywność.

Dragic uprawiała fasolę we własnym ogrodzie i było to trudne zadanie. Praca, którą wkładasz w dwie filiżanki fasoli, to po prostu za dużo i nie posuwa się zbyt daleko. „Dostanie 7 funtów fasoli od Brit jest wspaniałe”, powiedział Dragic, dodając: „Wspaniale jest mieć możliwość zakupu źródła białka od kogoś w drodze”.

Brett Johnson zbiera wczesną fasolę królewską ze strąków w stodole w poniedziałek po południu, 29 listopada 2021 roku, na swojej farmie niedaleko Moose Lake.  Jed Carlson / Superior Telegram

Brett Johnson zbiera wczesną fasolę królewską ze strąków w stodole w poniedziałek po południu, 29 listopada 2021 r., Na swojej farmie niedaleko Moose Lake. Jed Carlson / Superior Telegram

Nazwa jej działalności to hołd dla historii rolnictwa jej rodziny.

Rodzina jej matki wyemigrowała z Polski do Minnesoty w 1881 roku. „Wiele osób w swojej historii ma związek z rolnictwem” – powiedziała.

Johnson’s Moose Lake Farm to mały zakład mleczarski w latach 70., w którym było więcej bydła i siana niż warzyw.

Dzieli sklep ze swoim partnerem i są w toku elementy stolarki poświęcone gospodarstwu, a także stroje pszczelarzy dla ich indywidualnej pszczoły do ​​tej pory.

Jej działki są ogrodzone elektrycznie, a w planach jest modernizacja systemu nawadniania.

Johnson posadził około półtora akra i planuje kontynuować budowę gleby.

Wiadro pełne fasoli Jacob's Cattle jest w magazynie w poniedziałek po południu, 29 listopada 2021 roku, na farmie Bretta Johnsona pod Moss Lake.  Jed Carlson / Superior Telegram

Wiadro pełne fasoli Jacob’s Cattle jest w magazynie w poniedziałek po południu, 29 listopada 2021 roku, na farmie Bretta Johnsona pod Moss Lake. Jed Carlson / Superior Telegram

Sama fasola jest bardzo lekka na ziemi, powiedziała. Utrwalają własny azot. Nie są bardzo ciężkimi karmnikami i nie trzeba ich często nawozić.

Uprawa fasoli różni się nieco od uprawy warzyw.

Jakie niezapisane nasiona z poprzedniego roku otrzymał Johnson z Iowa lub Vermont. Posadziłem w czerwcu. Przyjdź we wrześniu, kiedy rośliny są brązowe i trochę suche, mogą zacząć zbierać; Do sprzedaży będą gotowe dopiero w październiku.

Po wyciągnięciu ręcznym rośliny fasoli suszą się przez kilka dni w kupie. Następnie Johnson wrzuca wiązkę po wiązce do zmodyfikowanego rębaka, który młóci i oddziela nasiona.

Wygrywa rośliny, umieszczając je przez duży ekran i wrzucając je do wiader przed wentylatorem w pudełku, aby dodatkowo wysuszyć. Następnie sortowanie i dalsze sortowanie w celu usunięcia rozdrobnionych ziaren, które zmieniają kolor, aby przygotować je do sprzedaży.

Susza nie wpłynęła na plon tak bardzo, jak wilgotny wrzesień, powodując, że przykrywała i przesuwała fasolę do środka i na zewnątrz, aby zapewnić odpowiedni okres suszy. „Jeśli pozwolisz im siedzieć zbyt długo z wilgocią, pękną w rębaku” – powiedziała.

Johnson zarobił w tym roku około 500 funtów.

„Rolnictwo to osobiste wyzwanie. Wszystko jest możliwe, to tylko kwestia tego, ile energii i czasu możesz w to zainwestować. Czy zdołasz wytrzymać tę drugą godzinę, nawet w deszczową, deszczową pogodę. Co może Cię motywować i motywować ty.”

„Produktem końcowym jest to, co robi”.

Więcej informacji