Daniel Jones, redaktor ds. konsumentów w The Mail On Sunday
Zaktualizowano: 00:38 26 lutego 2023 r
- Nie tylko dobrym pomysłem jest wkładanie ziemniaków do lodówki, ale także zachęcanie do tego
- Ale eksperci twierdzą, że pomidory i ogórki powinny być trzymane z dala od lodówki
Od lat eksperci ostrzegają nas, aby nie przechowywać ziemniaków w lodówce, twierdząc, że stanowią one ryzyko raka.
Ale teraz zmienili zdanie – twierdząc, że jest to nie tylko dobre, ale aktywnie zachęcane, ponieważ sprawi, że plamy będą trwać dłużej i zmniejszy ilość odpadów.
Tymczasem naukowcy twierdzą, że pomidory i ogórki – których brakuje w supermarkecie – powinny być trzymane z dala od lodówki.
Wcześniej uważano, że przechowywanie surowych ziemniaków w niskich temperaturach prowadzi do powstawania dodatkowych cukrów, które podczas smażenia, pieczenia lub pieczenia ziemniaków przekształcane są w rakotwórczy akryloamid.
Ale teraz, która grupa konsumentów? Zaktualizowała swoje zalecenia w świetle najnowszych badań Agencji ds. Standardów Żywności. każdy? Dietetyk Shefali Luth powiedziała: „Porady dotyczące ziemniaków uległy zmianie.
Teraz eksperci twierdzą, że przechowywanie ziemniaków w lodówce – kiedyś uważane za zagrożenie dla zdrowia – jest dobrym sposobem na maksymalne wykorzystanie ich, zwłaszcza jeśli nie zamierzasz ich od razu używać.
Ale poinformowała również, że nie ma tam innych artykułów spożywczych.
„Niewielu ludzi zdaje sobie sprawę, że może to powodować czerstwienie chleba i zmniejszać atrakcyjność bananów lub pomidorów” – powiedziała. Niskie temperatury zmieniają konsystencję pomidorów i hamują enzymy, które nadają im smak, ale dwie trzecie osób ankietowanych przez Who? Przechowuj w lodówce.
Lodówka jest również szkodliwa dla ogórków, powoduje, że stają się miękkie, banany czernieją, a chleb powoduje odwodnienie. Najlepiej przechowywać bochenki w bawełnianej lub plastikowej torbie wielokrotnego użytku. Cebulę i czosnek należy przechowywać w suchej i ciemnej szafce. Każdego dnia brytyjskie gospodarstwa domowe wyrzucają 20 milionów kromek chleba i 4,4 miliona ziemniaków. Ogółem rocznie wyrzuca się 4,4 miliona ton żywności, co kosztuje średnio 210 funtów na osobę i ma znaczący wpływ na środowisko.
Istnieje sztuka układania w lodówce, aby to zmniejszyć. Górna półka jest najcieplejsza i najlepsza do przechowywania gotowych potraw, takich jak ser. Środkowe półki są chłodniejsze i nadają się do przechowywania jajek, mleka i resztek. Dolna półka jest najchłodniejsza i idealnie nadaje się do przechowywania surowego mięsa, drobiu i ryb.
Regularne otwieranie sprawia, że drzwiczki należą do najcieplejszych, dlatego nie nadają się do mleka i jajek.
Owoce i warzywa są w porządku w szufladach na dole — ale muszą być trzymane osobno, ponieważ owoce wytwarzają gaz zwany etylenem, który przyspiesza wychodzenie warzyw.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Stopy procentowe w Wielkiej Brytanii: Bank Anglii wkrótce ujawni swoją kolejną decyzję
Pracodawcy zmuszający pracowników do powrotu do pracy odchodzą w zapomnienie – twierdzi ekspert, twórca terminu prezenteizm Pracuj w domu
BlackRock i Microsoft planują fundusz o wartości 30 miliardów dolarów na inwestycje w infrastrukturę sztucznej inteligencji