Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Przepis na greckie ciasto z pomarańczą i jogurtem

Przepis na greckie ciasto z pomarańczą i jogurtem

Greckie ciasto pomarańczowo-jogurtowe.

Todd Eyre/Nowa Zelandia Dom i ogród

Greckie ciasto pomarańczowo-jogurtowe.

Przepis pochodzi od zespołu magazynu NZ House & Garden.

Szybkie i łatwe w przygotowaniu, to lekkie ciasto, obsypane kaszą manną i kokosem i posypane plasterkami pomarańczy, jest równie pyszne, co przyciąga wzrok.

Greckie ciasto pomarańczowo-jogurtowe

Przygotowanie: 10 minut | Gotowanie: 25-30 minut | Porcja 8-10

składniki

Napój pomarańczowy

1 szklanka wody

1 szklanka cukru surowego

2 łyżki miodu

Sok z 1 cytryny

Sok z 1 pomarańczy

1 pomarańcza, pokrojona w plasterki

Ciasto pomarańczowo-jogurtowe

Pół szklanki drobnego suszonego kokosa

Pół szklanki zwykłej mąki

1/3 szklanki drobnej semoliny

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

3 duże jajka

1/3 szklanki surowego drobnego cukru

Pół szklanki oleju słonecznikowego lub owocowej oliwy z oliwek

Pół szklanki jogurtu greckiego

droga

Napój pomarańczowy: Wszystkie składniki umieścić w garnku i doprowadzić do wrzenia, mieszając, aż cukier się rozpuści, następnie zmniejszyć ogień i pozostawić na wolnym ogniu przez 10 minut lub do momentu, aż płyn zredukuje się i powstanie syrop. Wyjąć do miski do ostygnięcia.

Ciasto pomarańczowo-jogurtowe: Rozgrzej piekarnik do 180°C (160°C). Natłuść formę o średnicy 20 cm i wyłóż jej dno papierem do pieczenia. Do miski wsypujemy kokos, mąkę, semolinę i proszek do pieczenia, lekko mieszamy i odstawiamy na bok.

W dużej misce ubić jajka z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodaj olej i jogurt i mieszaj, aż składniki się połączą, następnie dodaj suche składniki.

Wlać mieszaninę do przygotowanej tacy. Piec przez 25-30 minut lub do momentu, gdy wbity w środek patyczek będzie suchy.

Wyjmujemy ciasto z piekarnika, następnie od razu wlewamy połowę syropu, łyżka po łyżce, aż ciasto się wchłonie. Na cieście ułóż ugotowane plasterki pomarańczy, następnie skrop pozostałym syropem. Ciasto zostawiamy do ostygnięcia i stwardnienia, następnie wyjmujemy je z formy i przekładamy na talerz.

READ  Jak Nowa Zelandia może dogonić fińską gospodarkę