Manga Washmouth i Todd Air
Przynieś smak Malezji do domu z Coconut Curry Laksa z kurczakiem i krewetkami.
Artykuł ten pojawił się po raz pierwszy w Dom odnowy biologicznej czasopismo.
W Malezji jest wiele rodzajów laks – najpopularniejsze z nich to Assam Laksa, czyli kwaśna zupa śmietankowa z makrelą, oraz Laksa kokosowa Curry, czyli właśnie ten przepis. Lista składników jest długa, ale po zrobieniu ciasta (co jest łatwe) reszta jest prosta.
Sekretny składnik? ożywić. Popularna przyprawa stosowana w kuchni, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, które mogą zmniejszać stany zapalne i stres oksydacyjny w organizmie. Jego pyszny smak i aromat są niezbędne w laksie, dodając głębi i ciepła kremowemu sosowi kokosowemu i intensywnym ognistym smakom.
Przynieś smak Malezji do domu dzięki temu przepisowi.
Malezyjskie curry laksa z kurczakiem i krewetkami
Serwuje 2
składniki
Pasta Laksa
1½ czerwonej papryki, pozbawionej nasion i posiekanego
2 łyżki pasty krewetkowej
3 posiekane ząbki czosnku
1 średniej wielkości ziarno, posiekane
½ łodygi trawy cytrynowej (tylko biała część), posiekana
2-3 plastry korzenia galangalu lub imbiru, posiekane
2 łyżki oleju jadalnego
Pół łyżeczki mielonego anyżu gwiaździstego
Szczypta mielonych goździków
1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku (opcjonalnie)
na zupę
2 łyżki oleju jadalnego
425 ml puszka mleka kokosowego
200 ml wody
200-300 g białej ryby, pokrojonej na duże kawałki
8 kotletów z krewetek
Ptysie z tofu (opcjonalnie, dostępne w lodówce w azjatyckich punktach gastronomicznych)
1 łyżka sosu rybnego
2 łyżeczki brązowego cukru
szczypta soli
30 g suchego wermiszelu ryżowego (lub 80 g gotowanego wermiszelu)
85 g suchego makaronu jajecznego (lub 300 g ugotowanego makaronu jajecznego)
przekąski
Kiełki fasoli mung
lisc kolendry
Chrupiące szalotki
1 jajko na twardo
droga
1. Aby przygotować ciasto laksa, umieść wszystkie składniki ciasta w moździerzu i tłuczku, aż będą gładkie lub użyj robota kuchennego. Aby przygotować zupę, umieść patelnię lub duży rondel na średnim ogniu i dodaj olej. Po podgrzaniu dodaj ciasto laksa. Gotuj przez 5-6 minut na średnim ogniu, aż zmieni kolor na ciemnoczerwony.
2. Dodaj mleko kokosowe i wodę i zagotuj.
3. Dodaj rybę, krewetki i okruchy tofu. Gotuj 2-3 minuty lub do momentu, aż ryba się ugotuje, a następnie dopraw sosem rybnym, brązowym cukrem i solą.
4. W międzyczasie ugotować wermiszel i makaron jajeczny zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozłóż wermiszel i makaron w miseczkach. Polać zupą i udekorować kiełkami fasoli mung, liśćmi kolendry, chrupiącą szalotką i jajkiem na twardo.
Receptura i projekt: Sachi Nomura i Julie Le Clerc. Zdjęcie: Manja Wachsmuth i Todd Eyre.
„Fanatyk muzyki. Profesjonalne rozwiązywanie problemów. Czytelnik. Wielokrotnie nagradzany telewizyjny ninja”.
More Stories
Obietnice wyborcze Kamali Harris przypominają obietnice Jacindy Ardern
Wybory w USA: Joe Biden mógł pomóc Trumpowi w jego „śmieciowych” gafach.
Wydarzenie Trumpa w Madison Square Garden zostało zakłócone prymitywnymi uwagami wstępnymi