Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Przełom w diecie osobistej może pobudzić przemysł

W ostatnich latach duże zainteresowanie zyskało spersonalizowane żywienie, które stało się popularne wśród konsumentów pragnących poprawić swoje zdrowie poprzez żywność i napoje. Taka jest atrakcyjność spersonalizowanego żywienia dla konsumentów, Statista oszacował światowy rynek na 8,2 miliarda dolarów w 2020 roku i spodziewa się, że liczba ta podwoi się do 2025 roku.

Teraz naukowcy z Uniwersytetu Yale uważają, że dokonali przełomu, który może zrewolucjonizować spersonalizowane odżywianie, zwiększając jego znaczenie i atrakcyjność.

W jaki sposób nowe badania mogą pobudzić branżę żywienia osobistego?

Zespół badawczy z Yale Institute for Microbial Sciences stworzył pierwszą systematyczną mapę pokazującą, w jaki sposób poszczególne bakterie jelitowe oddziałują z cząsteczkami żywności. Dzięki temu wiemy, w jaki sposób różne drobnoustroje jelitowe przetwarzają różne składniki żywności i jak ten proces wpływa na zdrowie.

Odkrycia mogą utorować drogę do lepiej spersonalizowanego odżywiania w oparciu o reakcję określonych genów drobnoustrojów w jelitach danej osoby na różne pokarmy i napoje. Może również leczyć choroby takie jak cukrzyca.

Badanie to opiera się na wcześniejszych badaniach dotyczących wpływu leków na bakterie jelitowe. Chociaż wiele wiadomo na temat wpływu makroskładników odżywczych, takich jak błonnik, na mikrobiom jelitowy, niewiele wiadomo na temat wpływu innych drobnocząsteczkowych składników żywności i napojów.

„Wiemy, że dieta jest ważnym elementem naszego zdrowia i kształtuje nasz mikrobiom” – powiedziała Elizabeth Kolb, była doktorantka w laboratorium Goodmana i pierwsza autorka badania. „Oprócz niepotwierdzonych przykładów w literaturze naukowej, niewiele jest dowodów na to, że zmiany w diecie mogą pomóc ludziom zarządzać czynnikami ryzyka chorób takich jak cukrzyca czy rak. Dzieje się tak prawdopodobnie dlatego, że nasze drobnoustroje w różny sposób reagują na te same cząsteczki znajdujące się w żywności.