W ostatnich latach duże zainteresowanie zyskało spersonalizowane żywienie, które stało się popularne wśród konsumentów pragnących poprawić swoje zdrowie poprzez żywność i napoje. Taka jest atrakcyjność spersonalizowanego żywienia dla konsumentów, Statista oszacował światowy rynek na 8,2 miliarda dolarów w 2020 roku i spodziewa się, że liczba ta podwoi się do 2025 roku.
Teraz naukowcy z Uniwersytetu Yale uważają, że dokonali przełomu, który może zrewolucjonizować spersonalizowane odżywianie, zwiększając jego znaczenie i atrakcyjność.
W jaki sposób nowe badania mogą pobudzić branżę żywienia osobistego?
Zespół badawczy z Yale Institute for Microbial Sciences stworzył pierwszą systematyczną mapę pokazującą, w jaki sposób poszczególne bakterie jelitowe oddziałują z cząsteczkami żywności. Dzięki temu wiemy, w jaki sposób różne drobnoustroje jelitowe przetwarzają różne składniki żywności i jak ten proces wpływa na zdrowie.
Odkrycia mogą utorować drogę do lepiej spersonalizowanego odżywiania w oparciu o reakcję określonych genów drobnoustrojów w jelitach danej osoby na różne pokarmy i napoje. Może również leczyć choroby takie jak cukrzyca.
Badanie to opiera się na wcześniejszych badaniach dotyczących wpływu leków na bakterie jelitowe. Chociaż wiele wiadomo na temat wpływu makroskładników odżywczych, takich jak błonnik, na mikrobiom jelitowy, niewiele wiadomo na temat wpływu innych drobnocząsteczkowych składników żywności i napojów.
„Wiemy, że dieta jest ważnym elementem naszego zdrowia i kształtuje nasz mikrobiom” – powiedziała Elizabeth Kolb, była doktorantka w laboratorium Goodmana i pierwsza autorka badania. „Oprócz niepotwierdzonych przykładów w literaturze naukowej, niewiele jest dowodów na to, że zmiany w diecie mogą pomóc ludziom zarządzać czynnikami ryzyka chorób takich jak cukrzyca czy rak. Dzieje się tak prawdopodobnie dlatego, że nasze drobnoustroje w różny sposób reagują na te same cząsteczki znajdujące się w żywności.
Hipoteza była słuszna. Naukowcy odkryli wysoki poziom zróżnicowania i wykazali, że jeden składnik żywności może zmienić społeczność drobnoustrojów jelitowych danej osoby, ale nie ma wpływu na inną społeczność.
Mapa molekularna zapewnia naukowcom mechanizm wyjaśniania zmiennych reakcji różnych ludzi, pokazując, w jaki sposób związek pokarmowy wpływa na wzrost drobnoustrojów jelitowych i jak związek ten zmienia metabolizm przez społeczność drobnoustrojów.
Termin „zdrowie jelit” zyskał w ostatnich latach coraz większą uwagę, w miarę ciągłego wzrostu wiedzy konsumentów na temat funkcji i znaczenia mikrobiomu jelitowego.
„W ostatnich latach wiedza konsumentów na temat zdrowia jelit znacznie wzrosła, co przypisujemy różnym czynnikom” – powiedziała FoodNavigator Reshma Patel, dyrektor ds. marketingu w Yakult UK.
„Chociaż probiotyki cieszą się uznaniem na całym świecie od pewnego czasu, dopiero stosunkowo niedawno postęp naukowy uwypuklił głęboki wpływ, jaki zdrowie jelit ma na ogólny stan zdrowia, wykraczający daleko poza trawienie, a coraz więcej dowodów ujawnia wzajemne powiązania narządów organizmu”. , w sercu tego złożonego systemu kolejną siłą napędową jest kulturowe przejście w stronę profilaktycznych środków zdrowotnych, a nie skupiania się wyłącznie na leczeniu, ponieważ ludzie stają się coraz bardziej proaktywni w utrzymaniu zdrowia, zamiast czekać, aż pojawią się choroby.
Czym jest żywienie spersonalizowane?
Żywienie spersonalizowane, czasami określane jako odżywianie precyzyjne, to zindywidualizowane porady dietetyczne lub wskazówki żywieniowe oparte na kombinacji czynników genetycznych, środowiskowych i stylu życia danej osoby.
Czynniki decydujące o poradach dietetycznych obejmują nawyki żywieniowe, stan zdrowia, fenotyp, mikrobiom jelitowy i genotyp. Żywienie spersonalizowane skupia się na promowaniu zdrowia.
Jaka jest przyszłość spersonalizowanego żywienia?
Naukowcy są przekonani, że te odkrycia stanowią podstawę do zrozumienia różnic w interakcjach metabolicznych między ludźmi i tego, jak te różnice wpływają na rozwój „dobrych” i „złych” bakterii w jelitach.
„Jeśli uda nam się ustalić, jakie konkretne geny drobnoustrojów decydują o tym, jak mikrobiom reaguje na cząsteczkę w naszej żywności oraz czym różnią się te geny u drobnoustrojów różnych ludzi, wówczas możliwe będzie powiązanie tych genów z chorobami takimi jak rak, cukrzyca czy infekcje żołądkowo-jelitowe. ma sens” – podsumowuje Kolb. „To pierwszy krok w kierunku tworzenia spersonalizowanych zaleceń żywieniowych w ramach spersonalizowanych strategii żywieniowych”.
Branża żywienia osobistego zyskuje na znaczeniu, w związku z czym żywność i napoje wprowadzają innowacje, aby sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu.
„Marki powinny spodziewać się dalszego rozwoju personalizacji” – mówi Rick Miller, zastępca dyrektora ds. żywności i napojów w firmie Mintel, który wierzy, że technologie takie jak sztuczna inteligencja pchną to jeszcze dalej.
Słowniczek terminów związanych ze zdrowiem jelit
Jaki jest mikrobiom jelitowy?
W jelitach każdego z nas żyją biliony drobnoustrojów. Nazywa się je zbiorczo mikrobiomem jelitowym. Dwa najczęstsze rodzaje pożytecznych bakterii występujących w naszym mikrobiomie jelitowym to Lactobacillus i Bifidobacteria. Utrzymanie zdrowej równowagi pomiędzy pożytecznymi (dobrymi) bakteriami i niepożądanymi (złymi) bakteriami ma kluczowe znaczenie we wspieraniu zdrowego układu trawiennego, ponieważ obecnie wiadomo, że jelita są istotnym elementem zdrowia, zawierającym ponad 70% naszego układu odpornościowego .
Mikrobiom jelitowy powiązano nie tylko ze zdrowiem jelit, ale także ze zdrowiem całego organizmu. Oś jelitowo-mózgowa lub połączenie jelit z mózgiem Mózg to jedna z podstawowych funkcji, która jest obecnie badana przez naukowców i cieszy się szerokim uznaniem także wśród konsumentów. Oś jelita-skóra i oś jelito-wątroba to dwa inne połączenia, które zaczynam badać i rozumieć. Co więcej, zdrowie jelit powiązano także z zapobieganiem rakowi jelita grubego i innym chorobom przewlekłym.
Jakie prebiotyki znajdują się w żywności?
Prebiotyki w żywności to związki, które wspierają pożyteczne mikroorganizmy lub dobre bakterie w jelitach (przewodzie pokarmowym).
Prebiotyki dietetyczne to niestrawne związki błonnika, które przechodzą niestrawione przez górny odcinek przewodu pokarmowego, wspierając rozwój „dobrych” bakterii w okrężnicy. Prebiotyki zostały po raz pierwszy zidentyfikowane i nazwane przez badacza akademickiego Marcela Robertfroida w 1995 roku. Prebiotyki można znaleźć w wielu produktach spożywczych, w tym w migdałach, bananach, pełnej pszenicy, kukurydzy, żyto, jęczmieniu i siemieniu lnianym.
Czym są probiotyki w żywności?
Probiotyki w żywności to żywe mikroorganizmy, które często określa się jako pożyteczne lub „dobre” bakterie, ponieważ pomagają utrzymać zdrowe jelita. Probiotyki są dostępne w żywności takiej jak żywy jogurt.
Pierwszy probiotyk, Lactobacillus bulgaricus, odkrył bułgarski lekarz i mikrobiolog Stamin Grigorov w 1905 roku.
Czym są leki postbiotyczne?
Postbiotyki, znane również jako metabiotyki, prebiotyki lub metabolity, to produkty odpadowe powstające, gdy organizm trawi prebiotyki i probiotyki.
Zdrowe antybiotyki obejmują składniki odżywcze, takie jak witaminy B i K oraz aminokwasy. Postbiotyki wytwarzają również peptydy przeciwdrobnoustrojowe, zwane peptydami obrony gospodarza, ponieważ pomagają spowolnić wzrost szkodliwych bakterii.
Źródło: Mikrobiologiczna transformacja dietetycznych ksenobiotyków kształtuje skład mikrobiomu jelitowego
Opublikowano w Internecie: 24 września 2024 r
doi: 10.1016/j.cell.2024.08.038
Autorzy: Elizabeth J. Culp, Nora T. Nelson, Andrew A. Verdigal
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków