123RF
Nasi Lemak to komfortowe jedzenie w najlepszym wydaniu.
spodek
Nasi lemak to wykwintne połączenie ryżu gotowanego w kremowym mleku kokosowym aromatyzowanym liśćmi pandanu, z chrupiącymi smażonymi orzeszkami ziemnymi, anchois (ikan bilis), jajkiem na twardo, pokrojonym w plasterki ogórkiem i odrobiną pikantnego sambalu z boku – wszystkie oddzielne produkty można mieszać i dopasowywać podczas posiłku, zgodnie z własnymi preferencjami. Można go jeść samodzielnie, ale niektórzy wolą jeść go z innymi potrawami, np. smażonym kurczakiem.
Każdy Malezyjczyk będzie miał własne wyobrażenie o tym, co składa się na idealny nasi lemak: idealne proporcje orzeszków ziemnych i ikan bilis, odpowiedni smak sambalu i oczywiście idealnie gładki, kremowy ryż kokosowy. Podawane jest wszędzie i wszędzie, od pięciogwiazdkowych restauracji po przydrożne stragany – elegancko zawinięte w liść bananowca – a od tego dania nigdy nie będziesz daleko.
Spróbuj na zewnątrz
Nigdy nie zapomnę, kiedy po raz pierwszy zjadłem nasi lemak. Wylądowałem wcześnie w Kuala Lumpur i ciągle widziałem ludzi z zielonymi paczkami w kształcie piramidy w rękach – wszystkich, od pracowników budowlanych, przez nastolatków, po biznesmenów.
Musiałem dowiedzieć się, dlaczego wszyscy jedli to na śniadanie i dlaczego było to tak popularne na całym świecie. Oddałem pieniądze i z zapałem otworzyłem zakup – od razu zakochałem się w tym idealnym zestawie smaków i przez resztę podróży jadłem przynajmniej jeden dziennie.
Ale to nie tylko śniadanie – ludzie jedzą je jako popołudniową przekąskę, lunch lub kolację. Wydaje się, że nigdy nie ma pory dnia, która nie jest odpowiednia na nasi lemak. Zawsze sprawia wrażenie kompletnego posiłku – ze wszystkimi jego pysznymi i różnorodnymi częściami.
Spróbuj tutaj
Choć nie znajdziesz go na przydrożnych straganach w Aotearoa, nasi lemak znajdziesz w większości dobrych malezyjskich restauracji – wiele z nich podaje go z innym daniem na tym samym talerzu, jak rendang z wołowiną lub curry z kurczaka.
Jeśli jesteś w Auckland, spróbuj Malezyjski płatek, Kuchnia Sima Lub Celera. W Wellington odwiedź Mały Penang Lub którakolwiek z innych świetnych malezyjskich restauracji.
Kiedy ludzie zaczną jeść go regularnie, znajdą swoje ulubione połączenie i zaczną rozróżniać, jaki rodzaj sambala najbardziej im smakuje, jaką konsystencję ryżu kokosowego uważają za idealną, kto jest skąpy, a kto hojny w orzeszkach ziemnych i ikan bilis (i w jaki sposób chrupiące, są smażone).
Nasi lemak to naprawdę kojący duszę kai.
„Fanatyk muzyki. Profesjonalne rozwiązywanie problemów. Czytelnik. Wielokrotnie nagradzany telewizyjny ninja”.
More Stories
Obietnice wyborcze Kamali Harris przypominają obietnice Jacindy Ardern
Wybory w USA: Joe Biden mógł pomóc Trumpowi w jego „śmieciowych” gafach.
Wydarzenie Trumpa w Madison Square Garden zostało zakłócone prymitywnymi uwagami wstępnymi