Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Przegląd panelu wyzwalaczy odżywiania, najlepsze praktyki w leczeniu dermatologii

Przegląd panelu wyzwalaczy odżywiania, najlepsze praktyki w leczeniu dermatologii

Wyzwalacze pokarmowe mogą odgrywać rolę pośredniczącą w obciążeniu objawami wielu chorób skóry, ale całkowite powstrzymanie się od niektórych pokarmów może prowadzić do zwiększonego ryzyka anafilaksji i ogólnie złych wyników zdrowotnych, zauważyli członkowie panelu podczas sobotniej sesji w American Academy of Dermatology 2022 (AAD) Doroczne spotkanie.

Doradzając pacjentom choroba skóry (AD), którego choroba charakteryzuje się wysoką zachorowalnością, powiedział Peter A. Lio, MD, FAAD, profesor nadzwyczajny dermatologii i pediatrii w Northwestern University School of Medicine oraz dyrektor Centrum Opieki i Edukacji Northwestern University, powiedział, że temat jedzenie jest często wychowywane i chłosta podczas randek, co może prowadzić do emocjonalnych opinii prawdopodobnie zakorzenionych w dezinformacji.

„Wiele rodzin i pacjentów przychodzi z zamaskowaną żywnością jako przyczyną problemu skórnego… ale faktem jest, że kiedy patrzymy na pacjentów non-choice, czyli ludzi, którzy nie mają znanej konkretnej alergii pokarmowej, dane naprawdę sugerują że po prostu wykluczenie żywności tak naprawdę nie pomaga”.

Liu podkreślił, że obserwowana częstość występowania alergii pokarmowej i nietolerancji pokarmowej jest ponad 10 razy większa od prawdziwej definicji obu skal, powodując rozłączenie lub hiperinflację wpływu pokarmu na obciążenie Alzheimera.

Używając złotego standardu dla kontrolowanych placebo testów żywności, powiedział, doradził mierzenie pacjentów w ciągu dwóch do trzech tygodni w celu zbadania możliwości związanych z dietą pacjentów.

Dla osób z reakcjami immunoglobuliny E (IgE) (pokrzywka, obrzęk naczynioruchowy, anafilaksja, zespół alergii jamy ustnej) dostępne są testy serologiczne w celu przetestowania i potwierdzenia niektórych alergii pokarmowych. Co więcej, obecność chorób współistniejących, takich jak celiakia, która występuje częściej u pacjentów z chorobą Alzheimera, może również wyjaśniać wrażliwość na gluten.

Ale dla innych wątpliwości, możliwość bezpośredniego związku z zaostrzeniem choroby Alzheimera jest rzadka. Usunięcie początkowo tolerancyjnych pokarmów, takich jak gluten lub orzeszki ziemne, może prowadzić do rozwoju tej alergii poprzez zmianę mikrobiomu jelitowego pacjentów.

READ  Emerytowana genetyczka i specjalistka od cyklu komórkowego, dr Linda Breeden

„Częścią problemu jest to, że inwestuje się dużo energii, czasu i pieniędzy [restrictive diets] Myślę, że może to zagrozić zdolności prawidłowego leczenia choroby Alzheimera” – powiedział Liu.

Jeśli chodzi o żywność, o której wiadomo, że powoduje reakcje alergiczne u dzieci i pacjentów z chorobą Alzheimera, najczęstszymi przyczynami są mleko krowie i jaja kurze.

Ogólnie zdrowa dieta, w szczególności dieta paleo, a także olej z nasion konopi, herbata oolong i probiotyki u dzieci były jednymi z wielu zaleceń żywieniowych, które Lio zauważył, że mają potencjalnie pozytywny wpływ na nasilenie objawów choroby Alzheimera.

„Ciągle mówimy, jakie jedzenie sprawia, że ​​twoja skóra jest zła, ale może musimy powiedzieć, że twoja skóra sprawia, że ​​jesteś wrażliwa na wszystkie te pokarmy – musimy wyleczyć twoją skórę, ponieważ teraz rozumiemy, że wielu pacjentów jest prawdopodobnie uczulonych albo dobrze z dala lub przy barierze skórnej, pęknięte lub przezskórne, wnikają w skórę, co jest naprawdę ważne”.

Związek między dietą a łuszczycakolejna choroba immunologiczna, którą zajmuje się April W. Ciężkość choroby, względy związane z utratą masy ciała oraz to, czy konkretna żywność lub składniki odżywcze mogą być korzystne dla pacjentów.

Celiakia pojawia się dwa razy częściej u pacjentów z łuszczycą, u których również występuje zwiększone ryzyko dodatnich wyników testów na przeciwciała wskazujące na nadwrażliwość na gluten. W przypadku pacjentów z łuszczycą z potwierdzoną celiakią wysoce zalecana jest dieta bezglutenowa, która została wskazana w celu złagodzenia objawów żołądkowo-jelitowych i zmniejszenia nasilenia choroby.

Potencjalne korzyści wykazano również u osób, które wykazały oznaki nadwrażliwości na gluten, z 3-miesięczną próbą diety bezglutenowej zalecaną jako dodatek do standardowych metod leczenia. Powstrzymywanie się od glutenu nie jest zalecane u pacjentów z łuszczycą, którzy mają niepewną wrażliwość.

„Możesz mieć pacjentów, którzy powiedzieliby:„ Cóż, myślę, że powinienem zrobić losowy test wrażliwości na gluten. Więc faktycznie mamy negatywną rekomendację od National Psoriasis Foundation ” [NPF] Stwierdzono, że nie zaleca się kompleksowych badań przesiewowych pod kątem serologicznych oznak wrażliwości na gluten, ponieważ u pacjentów bez wywiadu rodzinnego i objawów żołądkowo-jelitowych może być wiele wyników fałszywie dodatnich” – powiedział Armstrong.

READ  Współpracował z Sir Brianem Greenwoodem, CBE, FRS, FMedSci

Oceniając inne potencjalne strategie zmniejszania obciążenia chorobą, NPF zdecydowanie zaleca pacjentom z łuszczycą z nadwagą i otyłością stosowanie diety niskoogniskowej jako interwencji uzupełniającej wraz ze wszystkimi typami standardowych terapii.

Otyłość jest powiązana ze zwiększonym nasileniem choroby i zmniejszoną odpowiedzią na leczenie, przy czym okresy żywieniowe trwające od 4 do 6 miesięcy mogą poprawić jakość życia i zmniejszyć obciążenie objawami łuszczycowego zapalenia stawów (PsA), które Rozwijać U około jednej trzeciej pacjentów z łuszczycą.

„Utrata masy ciała może mieć mechaniczny wpływ na nasze stawy”, powiedział Armstrong. „Chociaż uważamy, że reumatoidalne zapalenie stawów jest przede wszystkim chorobą zapalną stawów, właściwości zapalne mogą się pogorszyć pod wpływem stresu mechanicznego”.

Dowody niskiej jakości wskazują, że przestrzeganie diety śródziemnomorskiej, zwłaszcza spożywanie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3, może zmniejszyć nasilenie łuszczycy, dodał Armstrong. Wręcz przeciwnie, dieta zachodnia może zwiększać obciążenie chorobą ze względu na zawartość sacharozy/cukru, podczas gdy dieta ketogeniczna jest obiecująca, ale wymaga dalszych badań ze względu na pewne sprzeczne wyniki.

Członkowie komitetu zauważyli również, że żywieniowe czynniki wywołujące stany dermatologiczne kontaktowego zapalenia skóry, trądziku i stanów zapalnych włosów:

  • Czynniki wywołujące nasilenie kontaktowego zapalenia skóry: Metale w żywności (nikiel, chrom, kobalt), perfumy z balsamu peruwiańskiego i kwas benzoesowy/benzoesan
  • Wyzwalacze nasilenia trądziku: dieta zachodnia, żywność o wysokim indeksie glikemicznym/wysokim indeksie glikemicznym, nabiał (zwłaszcza mleko odtłuszczone), suplement białka serwatkowego
  • Przyczyny stanów zapalnych włosów: wyraźna redukcja kalorii, wypadanie włosów telogenowych, niedobory witamin/mineralne

„Dla osób z prawdziwymi alergiami musimy oczywiście traktować to bardzo poważnie” – podsumował Liu. „Ale dla tych, którzy nie są uczuleni, unikanie pokarmów może być niebezpieczne. Chcę tylko przekazać, że naprawdę zależy mi na pacjencie. Chcemy, aby wyzdrowieli. szkodzić. W międzyczasie dobrym pomysłem jest zalecenie przestrzegania zdrowej diety”.

READ  Korzyści z orzechów włoskich dla mózgu, serca i utraty wagi | zdrowie