Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Promowanie jedzenia wegetariańskiego w Chinach – ekonomista wegetariański

Promowanie jedzenia wegetariańskiego w Chinach – ekonomista wegetariański

Edukacja odgrywa kluczową rolę w przyjmowaniu diet roślinnych. Takie wnioski płyną z ankiety przeprowadzonej wśród ponad 1000 chińskich konsumentów na zlecenie ProVeg Asia, która wykazała, że ​​prawie wszyscy konsumenci są skłonni spożywać więcej żywności pochodzenia roślinnego, gdy dowiedzą się o korzyściach.

Ustalenia zostały uwzględnione w najnowszym raporcie ProVeg Asia, Jedzenie wegetariańskie w Chinach: postawy i możliwościktóre bada, w jakim stopniu Chińczycy przyjęli żywność pochodzenia roślinnego.

W raporcie szczegółowo zbadano chęć chińskich konsumentów do zwiększenia spożycia żywności pochodzenia roślinnego po uzyskaniu informacji o korzyściach dla zdrowia i środowiska, o czym świadczą recenzowane badania opublikowane w międzynarodowych czasopismach naukowych.

Ten bezcenny przewodnik ocenia także korzyści oferowane przez diety roślinne pod względem ich postrzeganego znaczenia oraz identyfikuje motywacje i bariery w stosowaniu diety roślinnej. Jest to istotne źródło informacji dla interesariuszy z branży żywności i napojów pochodzenia roślinnego, którzy chcą zwiększyć swoją sprzedaż w Chinach.

Tło nauki

ProVeg zlecił niezależnej firmie badawczej Kantar przeprowadzenie badania w okresie od kwietnia do maja 2024 r.

W badaniu wzięło udział 1000 konsumentów z Pekinu, Szanghaju i Guangzhou w Chinach, obejmujących cztery równomiernie rozłożone grupy wiekowe: 18–24, 25–34, 35–44 i 45–60 lat.

Zdjęcie dzięki uprzejmości ProVeg

Punktem wyjścia zespół ProVeg Asia chciał ocenić, jak dobrze chińscy konsumenci wiedzą o korzyściach wynikających ze stosowania diety roślinnej.

Zaprezentowaliśmy 1000 chińskim konsumentom 15 stwierdzeń podkreślających zdrowie, środowisko, ochronę zwierząt, bezpieczeństwo żywnościowe i zalety smakowe diet roślinnych i poprosiliśmy ich, aby określili, czy „zdecydowanie się zgadzają”, „zgadzają się”, „nie zgadzają się” lub „zdecydowanie się zgadzają”. ”. Nie z każdym stwierdzeniem się zgadzam.

W 15 stwierdzeniach znalazły się następujące fakty:

  • Zbilansowana dieta wegetariańska może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2 i leczeniu jej.
  • Diety wegetariańskie mogą zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych o ponad 50%.
  • Najzdrowsze i najbardziej zrównoważone diety składają się głównie z pokarmów roślinnych.
  • Diety roślinne zmniejszają ryzyko rozwoju oporności na antybiotyki.
READ  Społeczne uwarunkowania zdrowia prowadzą do większej odpowiedzi na suboptymalne leczenie miastenii

Początkowo jedynie 49% respondentów zgadzało się z tymi stwierdzeniami. Jednakże po przedstawieniu potwierdzających dowodów naukowych 98% było gotowych lub zdecydowanie chętnych do włączenia do swojej diety większej ilości pokarmów roślinnych.

Generowanie kompleksowej zmiany diety

Badanie podkreśla, że ​​edukacja ma kluczowe znaczenie dla zachęcania do powszechnego przejścia na dietę roślinną. Gdy uczestnicy dowiedzieli się o korzyściach, byli bardziej skłonni do zmiany swoich nawyków żywieniowych.

„Odkryliśmy, że większość ludzi troszczy się o zdrową żywność, a kiedy dowiedzą się, jak zdrowa i przyjazna dla klimatu jest żywność pochodzenia roślinnego, zamierzają jeść jej więcej” – powiedziała Shirley Lu, dyrektor generalna na region Azji i Pacyfiku. Przedstawiciel Chin w ProVeg Asia.

Oznacza to, że przed nami jeszcze dużo pracy. Pomimo dobrze udokumentowanych korzyści diet roślinnych, informacje na ten temat albo nie są powszechnie znane, albo są ukrywane w wyniku dezinformacji. Aby promować zmiany w diecie, niezbędna jest skuteczna edukacja i jasna komunikacja.

Jesteś zainteresowany wynikami? Udaj się do nowego Centrum Żywności ProVeg Przeczytaj podsumowanie Kluczowe ustalenia i rekomendacje biznesowe ProVeg Asia.