Nieznaczny spadek produkcji warzyw w Europie i niewielki wzrost w Polsce. Ceny detaliczne warzyw w Polsce wzrosły, a spożycie spadło.
W ubiegłym roku w większości krajów Unii Europejskiej (UE-27) zebrano 63 mln ton wszystkich warzyw, czyli mniej niż w roku poprzednim (2021), kiedy zbiory wyniosły 65,7 mln ton. Spowodowane to było niesprzyjającą pogodą – niewielką ilością opadów i upałów wiosną i latem. Znaczące spadki produkcji warzyw wystąpiły u tak ważnych producentów europejskich jak Włochy i Hiszpania. W tym samym okresie produkcja warzyw w Polsce nieznacznie wzrosła – z 5,6 mln ton do 5,7 mln ton.
Warzywa w Polsce
W 2021 r. łączna powierzchnia upraw warzyw w Polsce wynosi 169,5 tys. ha. W 2022 roku będzie to już tylko 163 tys. ha. Produkcja wszystkich warzyw ukształtowała się w 2021 roku na poziomie 5,3 mln ton, a mimo mniejszej powierzchni w 2022 roku wyniosła 5,4 mln ton. Dominują w tej liczbie warzywa gruntowe, które uprawiano w ubiegłym roku na powierzchni 157,8 tys. ha, a ich plony wyniosły 3,85 mln ton.
Warzywa pod przykryciem
W ubiegłym roku warzywa pod osłonami uprawiano na powierzchni 5220 hektarów. Zbiory szacuje się na około 1,53 mln ton. Największy udział w tych liczbach miały pomidory posadzone w 2022 roku na powierzchni 1750 hektarów. Jego produkcję szacuje się na około 700 000 ton, czyli o 7% więcej niż rok wcześniej. W przypadku ogórków w zeszłym roku zebrano 330 000 ton z obszaru 970 hektarów, co oznacza wzrost o 8 proc.
Ceny detaliczne rosną…
W 2022 roku (od stycznia do października) ceny detaliczne żywności i napojów bezalkoholowych wzrosły o 14,1% w stosunku do analogicznego okresu roku poprzedniego. Wzrost cen detalicznych warzyw świeżych i schłodzonych w tym okresie wyniósł 9,8%. Jednym z warzyw, które odnotowały największy wzrost sprzedaży detalicznej, były pomidory (ceny wzrosły o 18,8%), a nieco mniej ogórki (12,1%).
… Konsumpcja spada
Wzrost cen detalicznych przyczynił się do spadku spożycia warzyw, grzybów i ich konserw. Na podstawie danych za I kwartał 2022 r. – spożycie warzyw, grzybów i ich konserw było w tym czasie o 7,2% niższe w porównaniu z I kwartałem 2021 r. i wyniosło 12,36 kg na mieszkańca. Spożycie świeżych i schłodzonych warzyw (w tym grzybów) spadło w I kwartale o 7,7% i wyniosło 9,0 kg na mieszkańca. W przypadku pomidorów świeżych spadek spożycia wyniósł 9,4%, a popularności ogórków o 4,8%.
Niestety, w wyniku wzrostu cen detalicznych, również w sezonie 2022/23 konsumpcja produktów ogrodniczych i ich przetworów będzie niższa niż dotychczas. Dotyczyć to będzie przede wszystkim konsumentów z rodzin o relatywnie niskich dochodach.
„Internetowy ewangelista. Pisarz. Zapalony alkoholik. Miłośnik telewizji. Ekstremalny czytelnik. Miłośnik kawy. Bardzo upada.”
More Stories
„Majestatyczna jasność”: Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie znajduje nową stałą siedzibę | Wakacje w Polsce
Ochama wkracza do Europy, uruchamiając nowy magazyn w Polsce, aby zwiększyć efektywność
Polska może pozyskać inwestycje w pobliżu