David Graham skrytykował swojego byłego pracodawcę, mówiąc, że był „sfrustrowany” obserwowaniem, jak marnuje się jedzenie podczas jego nocnych zmian.
28-latek, który mieszka w Westbourne, rozpoczął pracę w Parkstone’s Waitrose w 2017 roku.
Powiedział: „Przez cały czas spędzony w sklepie byłem sfrustrowany poziomem marnotrawienia żywności, który nie był przekazywany organizacjom charytatywnym lub pracownikom, znanym jako partnerzy, którzy są właścicielami John Lewis Partnership.
„Moim pierwszym wspomnieniem z pracy w sklepie był widok czterech dużych kurczaków w sobotnią noc schodzących do pojemników”.
Kiedy David to zobaczył, powiedział, że polityka Waitrose polega na przekazywaniu żywności organizacjom charytatywnym lub ich pracownikom w stosunku 70/30.
Powiedział jednak, że Waitrose zmienił swoją politykę w grudniu ubiegłego roku, co oznacza, że wszelkie odpady żywności pozostawione na półkach po godzinie 21:00 zostaną wyrzucone.
Ponadto oskarżył supermarket o „niezgodność z przekazem” po opublikowaniu posta na temat walki z marnowaniem żywności.
Czytaj więcej: Zdezorientowana kobieta po odmowie wstępu do toalet Costa Coffee
Podczas jednej zmiany David widział, jak pracownik piekarni wyrzuca babeczki do śmieci, kiedy „cukier by się przydał”.
Powiedział: „Z głodu i frustracji zdecydowałem, że jedynym sposobem na rozpoczęcie rozmowy jest zaprotestowanie poprzez dalsze jedzenie ciasta z odpadami żywnościowymi.
„Spodziewałem się, że zostanę złapany, spodziewałem się, że rozpocznę rozmowę o tym, jak przywrócić tę funkcję i zmniejszyć inne marnowanie żywności, myślałem nawet, że mogą doprowadzić do ostatecznego ostrzeżenia”.
Powiedział, że Waitrose wszczął dwa dochodzenia w ciągu trzech „niezwykle stresujących tygodni”, aż w końcu został zwolniony „za kradzież”.
Czytaj więcej: Pasażer usunięto podczas lądowania samolotu Ryanair z Lanzarote w Portugalii
„Jestem rozczarowany działaniami Parkstone i jestem pewien, że ich klienci również będą zasmuceni, słysząc tę historię.
„W końcu zwolnili wieloletniego pracownika z powodu korka.
„Idealnie chciałbym tu pracować przez kolejne sześć miesięcy, ale może to być błogosławieństwo w nieszczęściu”.
Jednak Waitrose powiedział, że ma „jasne” zasady dotyczące jedzenia sosu przez personel i że przekazuje wszelkie możliwe jedzenie na cele charytatywne.
Rzeczniczka Waitrose powiedziała Echo, że detalista nie może omawiać indywidualnych przypadków z udziałem pracowników, ale istnieją „bardzo dobre powody, ponieważ ma surowe zasady dotyczące spożywania żywności przez partnerów”.
Dodała: „Podobnie jak większość dużych firm spożywczych, mamy jasne zasady dotyczące spożycia żywności przez pracowników.
Czytaj więcej: Punchner każe zarządowi „współpracować” po problemach
„Naszym celem jest zapobieganie marnowaniu jadalnej żywności, a gdy produkty zbliżają się do końca okresu przydatności do spożycia, przekazujemy wszystko, co możemy, lokalnym organizacjom charytatywnym, a wszelkie odpowiednie resztki żywności są sprawiedliwie dzielone między naszych partnerów”.
David będzie teraz spędzał czas skupiając się na swoim start-upowym biznesie elektronicznym i oprogramowaniu i ma nadzieję, że kierownictwo Waitrose może „wyciągnąć naukę z tej smutnej historii”.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Stopy procentowe w Wielkiej Brytanii: Bank Anglii wkrótce ujawni swoją kolejną decyzję
Pracodawcy zmuszający pracowników do powrotu do pracy odchodzą w zapomnienie – twierdzi ekspert, twórca terminu prezenteizm Pracuj w domu
BlackRock i Microsoft planują fundusz o wartości 30 miliardów dolarów na inwestycje w infrastrukturę sztucznej inteligencji