W latach 2014-2022 w Polsce nastąpił znaczny wzrost obszaru uprawy dyni, który według danych Eurostatu wzrósł z 1100 hektarów do 8900 hektarów. To zwiększenie powierzchni siewów doprowadziło do znacznego wzrostu krajowych zbiorów dyni, z 48 000 ton w 2014 r. do około 400 000 ton w 2022 r. W Unii Europejskiej od 2029 r. obserwuje się stałą tendencję wzrostową produkcji dyni, przy czym zbiory w 2022 r. przekraczają 1 mln ton, co oznacza wzrost o 3% w stosunku do roku poprzedniego. Polska zapewniła prawie 40% całkowitych zbiorów dyni w UE w 2022 r.
Inni znaczący producenci dyni w UE to Francja z 207 000 ton (20% produkcji UE), Hiszpania z 128 000 ton (9%) i Portugalia z 81 000 ton (8%). Łącznie pięciu największych producentów odpowiada za prawie 90% całkowitej produkcji UE w 2022 roku. Wzrost produkcji dyni w Polsce wynika z dużego popytu konsumenckiego i stosunkowo niskich wymagań rolniczych wobec tej uprawy. Dynie w Polsce, które są wykorzystywane do celów konsumpcyjnych i dekoracyjnych, nie wymagają żyznej gleby ani dużych inwestycji w ochronę chemiczną. W Krajowym Rejestrze Odmian 2023 znalazło się około 30 odmian dyni uprawianych w Polsce.
źródło: agroberichtenbuitenland.nl
Źródło obrazu: Dreamstime.com
„Internetowy ewangelista. Pisarz. Zapalony alkoholik. Miłośnik telewizji. Ekstremalny czytelnik. Miłośnik kawy. Bardzo upada.”
More Stories
„Majestatyczna jasność”: Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie znajduje nową stałą siedzibę | Wakacje w Polsce
Ochama wkracza do Europy, uruchamiając nowy magazyn w Polsce, aby zwiększyć efektywność
Polska może pozyskać inwestycje w pobliżu