Pod względem produkcji truskawek Polska zajmuje trzecie miejsce wśród krajów UE z 13% udziałem w produkcji UE. Jest trzynastym na rynku światowym. Światowym liderem na rynku truskawek pozostają Chiny z produkcją ponad 3,3 mln ton oraz w mniejszym stopniu Stany Zjednoczone z plonami przekraczającymi 1 mln ton. W Unii Europejskiej, z wyjątkiem Polski, do grona największych producentów truskawek należą Hiszpania z 25% udziałem w unijnej produkcji oraz Niemcy z 14% udziałem.
Obecnie sezon truskawkowy rozpoczyna się na początku drugiego kwartału (dzięki owocom upraw szklarniowych) i trwa do późnej jesieni, kiedy dostępne są owoce odmian powtarzających owocowanie. Truskawki produkowane są głównie w mniejszych rodzinnych gospodarstwach, które prowadzą gospodarstwa o powierzchni od 1 do 10 ha. Uprawa truskawek w Polsce charakteryzuje się wyraźną lokalizacją.
Duża ilość krajowych zbiorów truskawek przeznaczona jest na eksport. W latach 2014-2021 od 54% do 70% krajowej produkcji tego owocu trafiło za granicę. W ubiegłym roku Polska wyeksportowała 102 tys. ton truskawek, z czego 82,8 tys. ton to truskawki mrożone, a 19,2 tys. ton to truskawki świeże. W ostatnim czasie można zauważyć wzrost eksportu świeżych truskawek. Jednak nadal 88% przychodów pochodzi z eksportu mrożonych owoców.
źródło: agroberichtenbuitenland.nl
„Internetowy ewangelista. Pisarz. Zapalony alkoholik. Miłośnik telewizji. Ekstremalny czytelnik. Miłośnik kawy. Bardzo upada.”
More Stories
„Majestatyczna jasność”: Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie znajduje nową stałą siedzibę | Wakacje w Polsce
Ochama wkracza do Europy, uruchamiając nowy magazyn w Polsce, aby zwiększyć efektywność
Polska może pozyskać inwestycje w pobliżu