Dominik Woźniak twierdzi, że branża świeżych jagód rośnie, a jakość z roku na rok poprawia się
Handel świeżymi jagodami w Polsce wykazuje tendencję wzrostową, przyciągając z roku na rok coraz większą liczbę producentów.
Wraz z rozpoczęciem sezonu letniego Fruitnet rozmawiał z Dominikiem Woźniakiem z Rajbula, który nakreślił pozytywny obraz tej kategorii w Polsce.
„W produkcji jagód zaobserwowaliśmy duże zmiany w ciągu ostatnich 10 lat” – wyjaśnił.
„Wiele nowych gospodarstw i hodowców rozpoczęło tę działalność, a większość z nich już z niej zrezygnowała [processing] Jakość branżowa do jakości świeżego rynku.
Sezon tradycyjnie rozpoczyna się na początku czerwca – chociaż może rozpocząć się już pod koniec maja – i trwa do końca października.
„Mówimy oczywiście o produkcji tuneli foliowych” – podkreślił Woźniak.
W Polsce obowiązują dwa główne okresy zbiorów jagód, z których pierwszy trwa od czerwca do lipca.
„Latem mamy dobrą dostępność owoców z gałęzi rodzących florykan” – powiedział. „W tym czasie dostępna jest również produkcja na otwartym polu, ale dotyczy to głównie przemysłu mrożonego, roztwarzającego lub przetwórczego”.
Drugi okres zbioru przypada na okres od połowy sierpnia do końca września, kiedy owoce pierwiosnków dostępne są także na otwartym polu.
Jeśli chodzi o rynki eksportowe, Polska z sukcesem wysyła świeże jagody do Niemiec i krajów nordyckich.
„Jakość naszej produkcji z pewnością będzie się poprawiać z roku na rok” – dodał Woźniak.
„Internetowy ewangelista. Pisarz. Zapalony alkoholik. Miłośnik telewizji. Ekstremalny czytelnik. Miłośnik kawy. Bardzo upada.”
More Stories
„Majestatyczna jasność”: Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie znajduje nową stałą siedzibę | Wakacje w Polsce
Ochama wkracza do Europy, uruchamiając nowy magazyn w Polsce, aby zwiększyć efektywność
Polska może pozyskać inwestycje w pobliżu