Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Pochodzenie roślinne jest bezpieczne dla niosek i piskląt dla zdrowia jelit

Pochodzenie roślinne jest bezpieczne dla niosek i piskląt dla zdrowia jelit

Saponiny paszowe i polifenole wytwarzane z produktów roślinnych, znane również jako fitogenogeny, Badanie walidacyjne przeprowadzone w… Uniwersytet Stanowy Karoliny Północnej (NCSU).

„Naprawdę nie chcemy widzieć tak dużej różnicy między naszymi metodami leczenia w badaniu walidacyjnym” – wyjaśnił Dimitri Malheiros, absolwent Prestiżowego Wydziału Nauk o Drobiarstwie w Wyższej Szkole Rolnictwa i Nauk Przyrodniczych NCSU.

„Wszystko, co widzimy, że działa lepiej, można przypisać efektowi poprawy zdrowia jelit. Mieliśmy to tylko na celu sprawdzenie tego”.

Ostatnie badania sugerują, że roślinne dodatki paszowe mogą pomóc poprawić zdrowie jelit drobiu i chronić je przed różnymi chorobami. W szczególności wytwarza się kombinację tych saponin i polifenoli Quillaga Saponaria I Jukka Shidigera Biomasa jest przydatna w walce z kokcydiozą i martwiczym zapaleniem jelit.

Wpływ wydajnościowy dodatków paszowych dla roślin

Celem projektu jest sprawdzenie właściwości tych roślinnych dodatków paszowych u kur niosek i kur niosek.

Wyniki wykazały, że ptaki w okresie piskląt, którym podawano roślinne dodatki paszowe, spożywały mniej paszy, a ich masa ciała była równa w porównaniu z grupą kontrolną.

„Nie wiemy dlaczego, ponieważ nie przyjrzeliśmy się tkance jelitowej, ale uważamy, że dzieje się tak dlatego, że jelito jest w stanie lepiej wchłaniać potrzebne składniki odżywcze” – powiedział Malheiros.

Ponadto nie stwierdzono statystycznie istotnych różnic w wydajności, wielkości jaj, klasie i jakości kur niosek w porównaniu z grupą kontrolną.

Malheiros zauważył, że kurczaki biorące udział w tym badaniu nie były niepokojone, co oznacza, że ​​nie były celowo narażone na kokcydiozę ani inne choroby.

Dodał: „Naprawdę chciałbym, aby ten proces odbył się na dużą skalę i któremu narzucono wyzwanie”.

Badanie to zostało pierwotnie zaprezentowane w formie ustnej prezentacji w 2024 r Międzynarodowe Forum Naukowe Drobiarstwa (IPSF), część Międzynarodowa Wystawa Produkcji i Przetwórstwa (IPPE) w Atlancie w stanie Georgia.