Według badań diety wegańskie często mają znacznie mniejszy ślad środowiskowy, wodny i węglowy niż diety mięsne. Teraz jest świetna okazja, aby rozpocząć przejście na styl życia oparty na roślinach dla dobrobytu i ziemi w czasie, gdy świat przechodzi poważną zmianę nawyków żywieniowych.
Chociaż można by pomyśleć, że dieta wegańska poważnie ogranicza wszystkie źródła wysokobiałkowe, wciąż istnieje wiele rodzajów białka, które weganie mogą jeść. Wiele indyjskich produktów spożywczych wykorzystuje różne źródła białka. Wszystkie potrzebne pierwiastki, w tym białko, można pozyskać z dobrze zaplanowanej diety wegetariańskiej. Dieta wysokobiałkowa może sprzyjać napięciu mięśniowemu, sytości i utracie wagi. Białko jest dobrym źródłem kilku witamin i minerałów, w tym witamin z grupy B i cynku.
Możesz wybrać dietę wegańską, włączając do swojego indyjskiego menu wymienione poniżej najlepsze źródła białka:
migdały
Zjadanie namoczonych migdałów z samego rana to jeden z najstarszych rytuałów w prawie każdym indyjskim domu. Migdały są również spożywane na surowo lub prażone i stanowią bogate w składniki odżywcze przekąski oraz w wielu indyjskich przepisach. Migdały są łatwe i szybkie w smaku i przyprawie oraz dobrze łączą się z każdą indyjską masala / przyprawami. Są bogatym źródłem białka i wiadomo, że zapewniają różnorodne korzyści zdrowotne.
Badania naukowe pokazują, że wysoka zawartość białka w migdałach zapewnia uczucie sytości ze względu na ich właściwości sycące i pomaga w regeneracji mięśni po treningu. Zaleca się spożywanie garści migdałów, ponieważ mogą one pomóc w poprawie kontroli apetytu i prowadzić do zmniejszenia kalorii. Zawierają 15 niezbędnych składników odżywczych, takich jak witamina E, magnez, ryboflawina, cynk itp. Jako weganin możesz również dodać mleko migdałowe do swojej diety. Najlepsze jest to, że migdały są również wolne od tłuszczów trans i bogate w zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe.
soczewica (dal)
Soczewica, powszechnie znana jako „dals”, jest podstawowym składnikiem większości indyjskich domów. Istnieje kilka rodzajów soczewicy lub dal, które są używane w codziennej kuchni w naszym kraju, z których niektóre to moong, masoor, urad, chana, aarhar, soja i rajma. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu i można go łączyć z roti, ryżem, idli, dosa itp. Ponieważ wszystkie należą do rodziny roślin strączkowych, są bogatym źródłem białka i błonnika i mogą zapewnić bardzo potrzebne składniki odżywcze. Dostarczają organizmowi człowieka wiele niezbędnych aminokwasów. Jednak muszą być przyjmowane z ziarnami, aby uzyskać wszystkie niezbędne aminokwasy.
seitan
Inną popularną opcją dla osób przechodzących na weganizm jest seitan, który jest wegańską alternatywą dla mięsa wytwarzanego z glutenu pszennego. Jest całkowicie wolny od jakiejkolwiek zawartości soi. W rzeczywistości jego kształt i konsystencja są uderzająco podobne do prawdziwego mięsa! To wielkie dobrodziejstwo dla miłośników mięsa, którzy chcą przejść na dietę wegetariańską. Seitan ma wysoką zawartość białka i niską kaloryczność, co może pomóc w utracie wagi. Ponadto zawiera również niewielkie ilości żelaza, wapnia i fosforu. Jednak jest wykonany w całości z glutenu pszennego, więc osoby wrażliwe na gluten powinny nadal uważać na tę opcję.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków